Ucu açık bir mevzu olmadığı gibi kapatılacak bir şey de değildi. Ne kenarda kalmış ve üstü tozlanmış bir konu, ne görmezden gelinecek bir sonu yoktu. Tam da yaşamın ortasında, göbeği denen yerlerden bir noktadaydı. En fazla birkaç gün, gündemin alışıla gelmiş hızlı değişimlerine ayak uydurup, sağa sola hareket ederdi. Geçici olarak unutulmak kendisine komasa da, telafisi imkansız zorlukları doğururdu. Çok geçmeden uykusu hafif ürkek bir beden misali, titreyerek kendine gelirdi. Yinelenen sözcüklerin anlatıma etkisi gibi her defasında bir öncekinin artan kirli enerjisiydi. Ve bu her defaların çözümsüzlüğe yaklaştıran tekrarlarında, kirlenmişliklerin saf ve temize olan özlemi artırır duruma getirmesi gayet normaldi. Tamda umursamaz ve görmezden geleceğini düşünürken geç olsa da insanlık, yaşam ve sürdürülebilirliği adına çevresel tahribatların farkına varmıştı. Bu farkındalık önüne geçmek niyetinde olduğunu göstermek değildi. Farkındaydı ve farkında olarak yapmak belli ki daha keyifliydi.
Öyle ya; anını kurtarma ve yaşama niyetinde olan günümüz ‘ben’ merkezli insanının sürdüğü keyifte, herkesin yapacağı cinsten değildi. Kendimiz dışındakileri düşünmek ve onlar adına bazı gayretlerin içine girmek, bazılarına aykırı bir durum gelirdi. Aykırılık ruhumuzda, iyilik gözlerimizden belliydi. Keyfimiz iki kelamda dost yüzü, dost gülüşlerindeki samimiyetti.
Meslek odamızın ortak değerimiz çevre adına verdiği gayretin göstergelerinden biride, meslektaşlarımız ve meslektaş adaylarımıza yönelik yapmış olduğu etkinliklerdir. Eğitimler, seminerler, paneller ve sempozyumlar; mesleğimizin icrası aşamasında deneyimimizi arttırırken, çevre ve doğanın tahribatında çözüme yönelik önerilerimizi de çoğaltmaktadır.
Çevre Mühendisleri Odası Adana Şubemizin koordinatörlüğünde, odamız öğrenci komisyonu ve bölüm öğrenci temsilciliğimizin yürütücülüğünde, geçen yıl ilkini düzenlediğimiz, Çevresel Paylaşım Sempozyumunun ikincisini tamamlamış olmanın mutluluğunu yaşıyoruz. Zorlu süreçleri içeren bu tür etkinliklerimizi gerçekleştirme aşamasında, sorumluluk gözetip yıllardır emek veren, özveriyle çalışan yönetim kurulumuzun katkısı çok mühimdir. Yönetim Kurulumuzun; göreve başladığı günden itibaren, bölüm öğrencilerinin daha donanımlı hale gelmesi için gösterdiği gayret ve çaba, güzel sonuçların ortaya çıkmasına vesile olmuştur.
Sempozyumdaki temel amaç; çevresel sorunlar adına söylenecekleri ve çözüm önerilerini dar alan içerisinde kendimizin söyleyip kendimizin dinlemesi değil; her kesimden insanımıza bunların ulaşmasını sağlamaktır. 12-14 Mayıs 2017 tarihleri arasında gerçekleştirdiğimiz sempozyumumuzda, hedeflediğimiz durum gerçekleşmiş ve halkın katılımı hepimizi mutlu etmiştir.
Ayrıca Çevresel Paylaşım Sempozyumu’yla; Çevre Mühendisleri Odası Adana Şubemizin, gelecek nesillerin yaşamdaki payı adına verdiği mücadeleyi ortaklaştırmak, çevresel sorunlara dikkat çekmek, geçici çözümler yerine, kalıcı bütünsel çözümler sunmak gözetilen diğer amaçlarımızdandır.
Sempozyuma; Çukurova ile birlikte 13 üniversiteden öğrenciler ve akademisyenler katılım sağlayıp, çeşitli konu başlıklarında sunumlar gerçekleştirmiştir.
Benzer etkinliklerin gerçekleşmesi adına emek veren ÇMO Adana Şube Yönetim Kurulu üyelerimize, odamız ve bölüm öğrenci komisyonlarımıza, farklı üniversitelerden etkinliğe katılan öğrenci arkadaşlarımıza ve akademisyenlerimize, omuz verip yanımızda duran tüm çevre dostlarına, Büyükşehir, Seyhan ve Sarıçam Belediye Başkanlarına, Adana Milletvekilimiz Zülfikar İnönü Tümer Beye, Genel Merkez Yönetim Kurulu Üyemiz Tuğba Uçankuş Hanıma, meslek odalarımızın değerli başkanlarına, katkı sunan kurum ve kuruluşlara teşekkür ediyorum.
Soldurmadan dallarında yaprakları, nefes veren yıllanmış hatıralarında yürekte birikmiş gözyaşlarımı alıp, avuçlarla köklerine bırakıyorum. Tebessümü bir köşede kalmış gündüzlerde, çığlıklarıyla kafesleri aşıp özgürce uçan kanatlarımı tutup, mavi gökyüzüne bağlıyorum. Yeşiller hayat, maviler umuttur biliyorum…