Leasing…

 

Kelime anlamı “finansal kiralama” olan leasing, bir finansman yöntemidir. Leasing’i diğer kredilerden ayıran en önemli özellik ise sadece yatırım yapan şirketlerin leasing yapabilmesidir. Böyle bir durumda leasing şirketi kredi almak isteyen şirkete nakit para vermek yerine, bu şirketin almak istediği makine donanımını bizzat satın alır. Yani leasing gibi bir işlemin gerçekleşebilmesi için, bir leasing şirketi, bir müşteri, yatırım konusu olabilecek mal ve bu malı satabilecek bir satıcı bulunmalıdır.

 

Dikkate değer bir diğer husus ise, leasing işleminde malın mülkiyeti leasing şirketine ait iken, sadece bu malı kullanım haklarının leasing yapan firmaya ait olduğudur. Yani leasing şirketi müşterinin istediği malı satın alır ve müşteriye teslim eder. Müşteri ise, makinenin bedelini leasing şirketine kira olarak geri öder.

 

Leasing’in Avantajları…

 

-          30.12.2007 tarihli Bakanlar Kurulu kararından önce yatırım özelliği taşıyan bazı mallarda satıcıya %18 yerine %1 olarak ödenen KDV, 30.12.2007 tarihli Bakanlar Kurulu kararı ile leasing’de kaldırılmıştır.

-          Leasing ile orta ve uzun vadeli finansman desteği alınması mümkündür.

-          İthalat ve satın alım gibi işlemleri leasing firması yapar ve yatırımların tamamı müşterinin nakit akışına göre finanse edilebilir.

-          Leasing’de sözleşme ve teminatlar resim, harç ve vergiden muaftır.

-          Malın mülkiyeti leasing firmasının olsa dahi amortisman müşteri tarafından kullanılır.

-          Leasing, esnek kira ödeme planı sağlar.

-          Teşvikten yararlanılmasını sağlar.

-          Kira ödemelerinin değişmemesi ile enflasyona karşı güven sağlar.

-          Kira dönemi sonunda malın mülkiyetine sahip olabilmeyi sağlar.

-          Yatırım sonucu elde edilecek karlar ile kira ödemelerinin karşılanmasını sağlar.

-          Teknolojik gelişmeleri ve yenilikleri takip edebilmeyi sağlar.

-          İflas durumunda finansal kiralama konusu olan donanımın iflas masası dışında kalması gibi bir avantaj sağlar.

-          Krediye nazaran daha düşük maliyet sağlar.

-          Likit kaynaklarının alternatif kullanılmasını sağlar.

 

Türkiye’de Leasing…

 

Türkiye'de finansal kiralamaya ilişkin ilk düzenlemeler, 70 sayılı bankalar hakkında kanun hükmünde kararnamenin 90. Maddesine istinaden çıkarılan 16/12/1983 tarih ve 83/7506 sayılı bakanlar kurulu kararında yapılmış ve “Yatırımlara ilişkin ekipmanların temin edilip, firmalara taksitle satılması veya kiraya verilmesinden…” bahsedilmiştir. Böylece mevzuatımızda açık olmasa bile ilk kez “Leasing’e” değinilmiştir. Gerçek anlamda ise leasing'in hukuki altyapısı 28/06/1985 yılında çıkan bir 3226 sayılı kanun ile oluşturulmuş ve ilk leasing şirketi 1986 yılında kurulmuştur.

Türkiye'de 1986'dan bu yana Leasing'in yatırımlardan aldığı pay giderek artmaktadır. Ancak diğer ülkelerle karşılaştırıldığında Leasing'in ülkemiz ekonomisindeki payının yeterli olduğu söylenemez. Toplam sabit sermaye yatırımları içinde Leasing'in payı gelişmiş sanayi ülkelerinde %30 civarındayken, bu oran Türkiye'de %10`un altında kalmaktadır. Türkiye'de Leasing'in henüz değerlendirilmemiş büyük bir gelişme potansiyeli bulunmaktadır.

İlk Türk finansal kiralama şirketi, 1986 yılında faaliyete geçen iktisat leasing’tir. (wikipedia, 2013)

 

Factoring…

Kelime anlamı “finanse etme” olan factoring, her türlü mal ve hizmet satışlarından doğan, fatura ya da fatura yerine geçen belgelere dayalı vadeli alacakların factoring denilen bu şirketlere temlik edilmesi (devredilmesi) karşılığında, temlik edene finansman ve tahsilât hizmetlerinin sunulmasıdır. Bu yönüyle ele alındığında factoring, vadeli satış yapan firmaların, bu satışları sonucunda meydana gelen alacak haklarının factoring şirketleri tarafından satın alınması esasına dayanan bir finansman yöntemidir.

 

Factoring’in Avantajları…

-          Factoring, düzenli bir şekilde nakit akışı sağlar.

-          Yapısı gereği alternatif kaynak yaratır.

-          Sağlanan finansman sonucu satıcının rekabet gücü artar ve %100 tahsilat garantisi altında satıcıya yeni pazarlara girebilme imkânı sağlar.

-           Zaman ve tasarruf olanağı sağlar.

-          Ekonomin kayıt altına alınmasını teşvik eder.

-          Alacaklara bağlanan fonların vadesinden önce çözülmüş olması, fonların başka alanlarda kullanılması olanaklı hale gelir.

-          Factoring sonucu sağlanan fonlarla nakit sıkışıklığı ortadan kalkar ve sağlıklı bir büyüme sağlanır.

Türkiye’de Factoring….

Türkiye’de factoring henüz gelişmekte olan bir sektör olmakla birlikte, faaliyetlerine 1980’li yılların sonunda başlamıştır. Finans sektöründe küçük bir hacme sahip olan factoring, son yıllarda hızlı bir büyüme eğilimi içerisine girmiştir. 2010 yılında bankacılık alanı dışında finansal kesim içinde en hızlı büyüyen alt sektör %83 büyüme oranı ile factoring sektörü olmuştur. Factoring, dünyada ise %2 gibi bir paya sahip olmuştur.

 

MURAT TAŞ