Bilim-Teknoloji

JMO “Adana’da Deprem Olacak mı?” Tartışmasına Nokta Koydu

JMO Adana Şube Başkanı Dr. Mehmet Tatar ,“Depremin Zamanı veya Büyüklüğünü Tartışmak Yerine Hazırlıklı Olmalıyız” dedi.

Abone Ol

TMMOB Jeoloji Mühendisleri Odası (JMO) Adana Şube Başkanı Dr. Mehmet Tatar, Deprem Büyüklüğü ve zamanı konusunda yapılan açıklamaların halkı korkuya ve tedirginliğe sevk ettiğini belirterek “Deprem yağmur gibi doğal bir olaydır. Yağmurdan şemsiye açarak korunabiliyorsak, Depreme karşı da bilimsel ve ilgili uzmanların deneyimlerinden faydalanarak hazırlıklı olunmalıdır” dedi.

Son günlerde bazı  yer bilimci kişiler tarafından Adana‘nın da bulunduğu bir çok ilde M7 ve  üzeri büyüklükte deprem meydana gelebileceği doğrultusunda açıklamalar yapılması üzerine Jeoloji Mühendisleri Odası Yönetim Kurulu adına Başkan Dr. Mehmet Tatar tarafından kamuoyunu bilgilendirme amacıyla yazılı açıklama yapıldı. 

“Bilgi Kirliliği Vatandaşı Tedirgin Ediyor”

Deprem felaketinin şokunu hala üzerinde atamayan halkın bu tür açıklamalarla tedirginliğinin arttığına dikkat çeken Dr. Mehmet Tatar, gerek yazılı basında gerekse sosyal medyada bu konu ile ilgili çok fazla bilgi kirliliği bulunmasından dolayı üzüntü duyduklarını söyledi.

“Deprem Büyüklüğünü Tartışmak Yerine ‘Ne Kadar Hazırız’ı Sorgulamalıyız”

TMMOB jeoloji Mühendisleri Odası Adana Şube Yönetim Kurulu olarak Özellikle Adana ve civarında M 6 – 6,5 deprem olasılığını yüksek olduğunu, 7 ve üzeri büyüklükte deprem üretecek tespit edilmiş fayın olmadığını kamuoyu ile paylaştıklarını aktaran Tatar şöyle konuştu:

Tarihsel sürece ve yer bilimcilerin daha önceki çalışmalarına göre bölgemize yakın fayların maksimum olası deprem büyüklüklerinin M6-6,5 arasında oluşabileceği yönündedir. Yani bu bölgede M7 civarında deprem üretecek fay bulunmamaktadır. Yer bilimciler tarafından bilimsel veriler doğrultusunda yapılan çalışmalar sonucunda deprem beklenen yerler ve yaklaşık büyüklükleri saptanabilmektedir. Bugünkü bilimsel ve teknolojik verilere göre deprem için tarih ve saat vermek mümkün değildir.

Ülkemiz deprem kuşağında olduğundan depremle yaşamaya alışmamız gerekmektedir. Deprem olacaktır ve olmaya da devam edecektir. Depremin ne zaman ve hangi büyüklükte olacağını sorgulamak yerine, deprem gerçeğini bilip depremlere ne kadar hazırız sorusunu sormak yerinde olacaktır”

İnsan Odaklı Dirençli Kentler Oluşturulmalı

Jeoloji Mühendisleri Odası Yönetim Kurulu adına Başkan Dr. Mehmet Tatar son olarak Depreme hazırlıklı olabilmek adına yapılması gerekenler hakkında da bilgi verdi. Dr. Tatar şunları söyledi: “Kamuda ve yerel yönetimlerde afetlerle ilgili birimlerde liyakata önem verilmeli ve konusunda uzman jeoloji mühendisleri görev almalıdır. Ayrıca ; “İnsan Odaklı Dirençli Kentler” yaratılmasına hizmet edecek, afet mevzuatı ile uyumlu, mevcut planlama sürecindeki karmaşayı giderecek şekilde yeni bir “İmar Kanunu” hazırlanmalıdır.”