Yapılan sunumlarda her yıl 8 milyon kişi aktif sigara içicisi,1.3 milyon kişi pasif içici tütün kullanımına bağlı nedenlerden hayatını kaybettiği vurgusu yapılırken Türkiye'nin erkek cinsiyette tütün kullanım sıklığı bakımından OECD Ülkeleri arasında birinci sırada yer aldığına dikkat çekildi.

Çukurova Üniversitesi Mithat Özhan Amfisinde düzenlenen etkinlikte Balcalı Hastanesi Başhekim Yardımcısı Prof. Dr. Zeynep Kekeç, katılımcılara  “Sağlıklı Yaşam (wellness) nedir? Sağlıklı yaşam( wellness) konu başlığı altında Tütün ve tütün kullanımı ile ilgili, Doç.Dr. Pelin Duru Çetinkaya “Bu Günümüzü ve Geleceğimizi Tehdit Eden Tütün ve Tütün Ürünleri Salgını” hakkında, Prof. Dr. Sevgi Özcan hoca, Sigara bağımlılığı; ülkemizde sigara bırakma poliklinikleri ve Üniversite bünyesinde faaliyet gösteren sigara bırakma polikliniğinin işleyişi hakkında konuşma yaptı.

Çukurova Üniversitesi Tıp Fakültesi Dekanlığı, Üniversite Rektörlüğü, Hastane Başhekimliği, Adana İl Sağlık Müdürlüğü, Türk Toraks Derneği, Yeşilay'ın katkıları ile düzenlenen etkinlikte katılımcılara ‘’Çukurova Üniversitesi’nde (Elektronik)Sigara Salgınına Geçit verme‘’ sloganlı tişörtler dağıtıldı. Sigara içen katılımcıların Karbonmonoksit değerleri ölçüldü.

Balcalı Hastanesi Başhekim Yardımcısı Prof. Dr. Zeynep Kekeç gerçekleştirdiği sunumunda her yıl 8 milyon kişi aktif sigara içicisi,1.3 milyon kişi pasif içici tütün kullanımına bağlı nedenlerden hayatını kaybettiğine işaret etti. Kekeç, Türkiye’nin erkek cinsiyette tütün kullanım sıklığı bakımından OECD Ülkeleri arasında birinci sırada yer aldığını belirtti. 15 yaş üstü grupta ise erkeklerin yüzde 41.3 ünün kadınların ise yüzde 15.5 inin tütün kullandığına vurgu yapan Prof. Dr. Kekeç, 15-24 yaş arası her 5 gençten birinin tütün bağımlısı olduğuna dikkati çekti. E-Sigaranın da son derece zararlı olduğunu belirten Kekeç, bu Sigaranın dumanının asla bir su buharı olmadığını, içeriğinde nikotin ve kansere yol açan kimyasallar bulunduğuna, nikel kalay kurşun gibi ağır metaller barındırdığına, uçucu organik bileşenlerin bulunduğuna, ciddi akciğer hastalığına yol açan diasetil gibi tatlandırıcılar ve aromalar bulunduğuna işaret etti.

Kekeç sözlerine şöyle devam etti.” Tütün endüstrisi, kapalı alanlarda sigara yasağının olması ve sigara içim oranlarının azalması kaygısı ile elektronik sigara, vapeler, IQOS gibi tütün ürünlerini sürekli pazara sürmekte ve gençleri hedef almaktadır. Amerika’da 5 lise öğrencisinden biri; 20 ortaokul öğrencisinden biri elektronik sigara kullanmaktadır. Ülkemizde elektronik sigara, ısıtılmış tütün ürünleri vapelerin kullanımı satışı ve reklamı yasak olmasına karşın kullanımının arttığı ortaokul ve lise öğrencilerinde kullanıldığı bilinmektedir. Elektronik sigara salgını nedeniyle DSÖ acil eylem çağrısı yapmış; geniş bir ürün çeşitliliği ve çekici tatlarla küresel olarak, pazar hızla büyüdüğü, Agresif bir şekilde çocuklar ve gençlerin hedef alındığı, Birçok ülkede gençler ve çocuklarda kullanımın, yetişkin kullanımını aşan oranlarda olduğu bildirilmiştir. Halkı yanıltıcı ve aldatıcı iddialardan (sigarayı bırakma konusundaki güvenlik veya etkinlikle ilgili yanlış iddialardan) korumak; E-sigaraların çocuklara satışını yasaklamak, tedarik zincirini kontrol etmek ve çocukların erişimini azaltmak için tedbirleri uygulamak; E-sigaralara için de tütün kontrol önlemlerini uygulamak gerekmektiği vurgusu yapılmıştır”

ÇÜ İle İŞKUR Arasında “İŞKUR Gençlik Programı” Protokolü İmzalandı ÇÜ İle İŞKUR Arasında “İŞKUR Gençlik Programı” Protokolü İmzalandı

Kekeç’in konuşmasının ardından Doç. Dr. Pelin Duru Çetinkaya ise Bu Günümüzü ve Geleceğimizi Tehdit Eden en önemli sağlık sorunun başında Tütün ve Tütün Ürünlerinin kulanılmaması olduğuna dikkati çekti. Çetinkaya bu durumu salgın olarak nitelendirebileceklerinin altını çizerek bu konuda yapılması gerekenleri anlattı

Prof. Dr. Sevgi Özcan ise Sigara Bırakma Polikliniklerinin günümüzde çok önemli bir işlevi yerine getirdiğine değinerek bu polikliniklerde gerekli desteklerin sağlanarak tütün ve tütün ürünlerinden kurtulmak isteyenlere yardımcı olduğunu belirterek polikliniklerdeki işleyişi anlattı.

Kürsüye son olarak gelen Çukurova Üniversitesi Rektör Yardımcısı ve Balcalı Hastanesi Başhekimi Prof.Dr. Hacer Yapıcıoğlu Yıldızdaş, bu son derece önemli etkinliğe ev sahipliği yapmaktan mutlu olduklarını ifade ederek, etkinlikte emeği geçenlere ve katılım sağlayanlara teşekkür etti.