Düzenlenen törene Türkiye’nin marka kadın girişimcileri damga vururken kadınlara çizilen sınırların dışına çıkan ve tüm kadınlara ilham olan girişimcilik ruhu öne çıktı.
Üçüncüsü düzenlenen ödül törenine Adana Büyükşehir Belediye Başkanı Zeydan Karalar, Adana Sanayi Odası (ADASO) Başkanı Zeki Kıvanç, Adana Ticaret Borsası (ATB) Başkanı Şahin Bilgiç, Çukurova Gazeteciler Cemiyeti (ÇGC) Başkanı Cafer Esendemir, Kıbrıs İş Kadınları Derneği (İKD) Başkanı Bilen Sayılı Bozkırlı, Mersin Girişimci İş Kadınları Derneği (GİŞKAD) Başkanı Mürvet Beydağı, Adana Genç İş İnsanları Derneği (ADANAGİAD) Ali Can Boğa, Adana İl Sivil Toplumla İlişkiler Müdürü Recep Kurt, Yüreğir Belediye Başkan Yardımcısı Rukiye Çinkılıç, ADASO Meclis Başkanı İsrafil Uçurum, ÇUKUROVA SİFED’e bağlı dernek başkanları ve çok sayıda davetli katıldı.
Törende ayrıca DG Geri Kazanım Kurucusu Nagihan Yılmaz, MAMAJO markasının kurucusu Ayla Müstecaplıoğlu, MAPSİS Metal Kurucusu Filiz Akkaş, BLİNDBLOOK Kurucusu Sadriye Görece de yer aldı.
ZEYDAN KARALAR: “ADANA; YENİDEN BÖLGENİN İNCİSİ, ÖNCÜSÜ VE LİDERİ OLACAKTIR”
Ödül töreninden önce konuşan Adana Büyükşehir Belediye Başkanı Zeydan Karalar, başta kadınlar olmak üzere tüm girişimcileri takdir ettiğini vurguladı. Adana Büyükşehir Belediyesi olarak kadın girişimcilerin ve bütün girişimcilerin önünü açmak için ellerinden geleni yaptıklarını ve yapmaya devam edeceklerini söyleyen Başkan Karalar, şöyle konuştu:
“Kadınların ekonomi dünyasında erkeklerle birlikte eşit yol yürümeleri bizim arzumuzdur, çabamızdır. Bu gerçekleşinceye kadar kadınlarımızın yanında olmaya kararlıyız. Adana kabuk değiştiren bir şehir. Adana çok özel bir kent ve Cumhuriyetimizin kalkınmasında önemli katkısı olan şehirlerin arasında yer almaktadır. Bu durum 1990’yı yıllara kadar sürüyor. 2000’li yıllara kadar kent yatay bir seyir izliyor. 2000’den sonra biraz aşağıya doğru gidiyoruz. Son yıllarda ise Adana’nın gelişme ivmesinin hızlandığını ve kadın girişimcilerimizin de içinde olduğu hareketle ekonomide yeniden iddialı bir kent olma noktasında hızla ilerlediğini söylemek isterim.
Adana’nın seçilmişleri, atanmışları, kurum ve kuruluşları, odaları, sivil toplum kuruluşları Sayın Valimizin önderliğinde birlikteliğimizi sürdürürsek gelişme ivmemiz daha hızlanacak. Her birlikte Adana’mızın güzelliklerini tanıtmamız, bizi bu konuda başka bir seviyeye taşıyor. Beklentim ve inancım o dur ki; Adana yeniden bölgenin incisi, öncüsü ve lideri olacaktır.
Bizim ebedi liderimiz Mustafa Kemal Atatürk. Kadınlarımızın iş hayatında, hayata dair her alanda olmasıyla ilgili söyledikleriyle, başka söze gerek bırakmamıştır. Ekonomiyi büyütmek, eleştirmek istiyorsanız, kadınlarla birlikte, kadın erkek eşitliğine özen göstererek ilerleyeceksiniz, kadını ekonomik hayatta olmasını sağlayacaksınız. Bir ülkedeki gelişmişliğin temel göstergelerinden biri kadınların iş hayatına katılım oranıdır. Bizde henüz durum istediğimiz gibi değil. Bu konuda henüz gelişmiş ülkelerdeki oranları, yeterli istihdam alanı yaratamadığımız için yakalayamadık. Bu durum erkek ve kadın istihdamı için problem. Umuyorum ve bekliyorum ki gelecekte istihdam olanakları artacak ve kadın istihdam oranları da yükselecektir.”
BERMAN MANTI: “KADIN GİRİŞİMCİ ORANINI ARTIRMAK ZORUNDAYIZ”
İş Kadınları Derneği (İŞKAD) Yönetim Kurulu Başkanı Berman Mantı da, kadınların kendileri için çizilen sınırların, öngörülen inisiyatiflerin dışına nasıl çıktıklarına, kadına dair var olan tüm tanımları nasıl değiştirdiklerine, imkansız algısını azim ve mücadeleri ile yeniden şekillendirdiklerine hep birlikte tanıklık etmenin mutluluğunu yaşadıklarını söyledi.
Türkiye’de kadın istihdam oranının yüzde 30, kadın girişimci oranının ise yüzde 17 olmasının kabul edilemeyeceğini kaydeden Mantı, “Gerek Adana’da gerekse ülkemiz genelinde çok büyük bir insan kaynağı var ancak maalesef yeterince değerlendirilemiyor, ekonomiye kazandırılamıyor. Biz de kabul etmiyoruz ve İŞKAD olarak bu oranların değişmesine yönelik projeler üretmek için tüm gücümüzle çalışıyoruz ve daima çalışacağız” dedi.
İŞKAD Yönetim Kurulu Başkanı Berman Mantı, şunları söyledi;
“Dünya Bankası’nın raporuna göre nitelikli kadın iş gücünün gerek istihdamda, gerekse girişimci olarak ekonomiye dahil edilmesi halinde küresel gayri safi yurtiçi hasılayı yüzde 20’den fazla artırabileceği ve gelecek 10 yılda mevcut küresel büyüme oranının iki katına çıkmasını sağlayacağı belirtildi. Yakın bir zamanda açıklanan bu verileri iyi analiz etmek zorundayız. Kadın adının her alanda daha çok var olması ülkemizin çağdaş geleceğinde, demokrasinin tüm kurul ve kurallarıyla işlemesinde etkin bir rol üstlenecektir.
Nitelikli kadın iş gücünün istihdama dahil edilmesi ve kadın girişimciliğinin önünün açılması tüm kurum ve kuruluşların, özel sektör, kamu ve yerel yönetimler ayırt edilmeksizin, top yekün ortak ve uygulanabilir, hedeflenebilir, ölçümlenebilir bir politikaya dönüşmesi mutlak, esas ve vazgeçilmez olmalıdır.
“SAMİMİ ADIMLAR ATILMASININ ZAMANI GELDİ”
Kutsal varoluşta kadın ve erkek birlikte yaratıldı ve birbirini tamamladı. Ancak yıllar içerisinde kadın ekonomik olarak varoluş sürecini tamamlayamadı. Dünyada işlerin yüzde 66’sı kadınlar tarafından yapılırken toplam gelirin sadece yüzde 10’u, dünyadaki mal varlığının ise sadece yüzde 1’i kadınlara ait. Bu korkunç bir detay. Kadın-erkek fark etmeksizin bu yanlışa dur dememiz gerekmiyor mu? Artık samimi adımlar atılmasının zamanı gelmedi mi?
Buradan tüm kurum ve kuruluşlara sesleniyorum; Lütfen işletmelerimizde karbon ayak izinden önce kadın ayak izini arayalım. İşletmelerimizde kadın girişimciliğini ve istihdamını artıracak önlemler alalım, projeler üretelim. Satın almaların sadece yüzde 5’inin kadın sahipliğindeki işletmelerden yapılması en büyük arzumuz. Bu gayet masum bir istek ve hiç de zor değil. Bugün buraya gelerek çok kıymetli hareketin tanığı oldunuz. Sizlerden özellikle rica ediyorum; buradan çıktığınızda da lütfen bu hareketin savunucusu olun ve bu yönde politikalar üretilmesinde bizzat öncü rol oynayın. Öncülüğünüzde bu hareketin kent kültürüne dönüşeceğine olan inancımız, hedefimiz ve bir hayalimiz var. Hepinizin bu ortak sorumluluğa dahil olmanızı bekliyoruz.
TEŞEKKÜR ETTİ
İŞKAD kadın girişimcilik ödül töreninin Türkiye’de markalaşma yolunda koyduğu vizyonla önünü açan ve akademik olarak ilerlememizi sağlayan danışma kurulumuza, kadın hareketine destek olmak üzere kentimize gelen Türkiye’nin marka kadın girişimcilerine, bizi bu akşam yalnız bırakmayan Kıbrıs İş Kadınları Derneği ve değerli üyelerine, ödül törenin gerçekleşmesinde, ekonominin gizli kalmış kahraman kadınlarımızın keşfedilmesinde bize desteğini esirgemeyen çok kıymetli Adana Büyükşehir Belediye Başkanımız Sayın Zeydan Karalar’a, kadın projelerine vermiş olduğu destekten dolayı Valimiz Sayın Yavuz Selim Köşger’e, törenin gerçekleşmesinde hem maddi hem de lojistik destek sunan tüm kurum ve kuruluşlarımıza, çok kıymetli yönetim kurulumuza, değerli İŞKAD üyelerimize ve omuz omuza çalıştığım can dostum Genel Koordinatörümüz Sayın Ufuk Armağan’a şükranlarımı sunuyorum.”
İŞTE ÖDÜL ALANLAR…
Konuşmaların ardından Çukurova Üniversitesi İşletme Bölüm Başkanı Prof. Dr. Azmi Yalçın’ın Jüri Başkanlığı’nda; Süleyman Sönmez, Mehmet Buldurgan, Özge Maraşlı, Prof. Dr. Efe Efeoğlu, Şule Karalı, Emine Demirci, Atakan Çapcı ve Berman Mantı’dan oluşan 9 kişilik jüri tarafından yapılan değerlendirme sonucunda protokol mensuplarının ellerinden ödül alan girişimci kadınlar şu isimler oldu:
- İŞKAD Kadın Girişimci Ödülü; Elif Ovalı.
- İŞKAD Genç Kadın Girişimci Ödülü; Ayşe Keskin Keniş.
- İŞKAD Kadın Sosyal Girişimci Ödülü; Melis Mavruk Ayan.
- İŞKAD Başarılı Kadın Yönetici Ödülü; Zeynep Işık Gül.
- İŞKAD Başarılı Kadın Girişimci Start-Up Ödülü; Aleyna Yıldız.
- İŞKAD Kadın İstihdam ve Girişimciliğine Katkı Sunan Firma Ödülü; Starpak.
Toplantının son bölümünde sponsorlar ve destekçilere plaket sunuldu, hatıra fotoğrafı çekildi.