Yaz aylarında sıvı tüketiminin artması gözleri yeniden meyve sularına çevirdi. TMMOB Gıda Mühendisleri Odası Adana Şube Başkanı Şehmuz Alparslan da meyve sularıyla ilgili yaptığı açıklamada her meyve suyunun meyve suyu olmadığını belirtti. Alparslan, meyve sularının yüzde 100 meyveden üretildiği gibi katkı maddesi eklenerek yapılan meyve sularının da olduğuna değinerek bu ayrımın iyi yapılması gerektiğini söyledi.
MEYVE SULARINDAKİ AYRIM İYİ YAPILMALI
Vücutta su-elektrolit dengesinin korunmasının, sıcak etkisi ile görülen yorgunluk hissine karşı daha dinç kalabilmenin beslenme tarzı ile direkt ilgili olduğunun bilinmekte olduğunu ifade eden Alparslan şöyle konuştu;
“Bu noktada özellikle yaz aylarında meyve suyu tüketimini arttırmak uzmanlarca önerilmektedir. Ancak piyasadan meyve suyu diye alınarak tüketilen her içeceğin gerçek anlamda meyve suyu olmadığını ifade etmek gerek. Bunun ise birçok tüketici açısından ayırımının yapılamadığını gözlemekteyiz. Bu ürünler karşımıza meyve nektarı, meyveli içecek ve aromalı içecek olarak çıkmaktadır. Bu ürünlerin arasındaki fark ise içerdikleri meyve oranı ile ilgilidir. Meyve suları; Yüzde 100 meyveden elde edilebildiği gibi konsantre meyve suyunun meyvenin karakteristik özelliklerine göre sulandırılması ve başka herhangi bir katkı maddesi kullanılmaksızın üretildiği halde aromalı içecek olarak satılan ürünler adından da anlaşılabileceği gibi su, aroma maddeleri ve/veya diğer bileşenler ile şeker ilave edilerek veya edilmeden tekniğine göre gazlı veya gazsız olarak üretilen veya aromalı şurubun sulandırılması ile hazırlanan içeceği ifade etmektedir. Meyve nektarı ile meyveli içeceklerde ise meyve oranları değişmekte ve Yüzde 100 meyve sularına göre meyve oranları daha düşük kalmaktadır. Bunların dışında ayrıca toz içecekleri de sayabiliriz.
MEYVE SUYU BENZERİ ÜRÜNLERE DİKKAT!
Bunun yanı sıra ekonomik ve sosyal nedenlerle meyve suyu benzeri ürünlerin özellikle çocuklar tarafından tüketilmesinin meyve suyundan sağlanacak faydaları yerine getirmeyeceği bir yana, doğal olmayan aroma verici maddeler vb. katkı maddelerinin vücuda alınmasına neden olacağı bilinmelidir. Bu ürünlerden beslenmemiz için oldukça önemli işlevi olan vitamin ve mineral maddeleri sağlaması beklenmemelidir”