Bilim-Teknoloji

Çocuklarımız teknolojiyi kullanırken nasıl üretici olabilir?

Abone Ol

Özellikle küçük yaşlarda kodlama (bilgisayar programlama) eğitiminin önemini gün geçtikçe daha iyi anlıyoruz. Aslında Amerika ve Avrupa bu konuda hatırı sayılır derecede mesafe almış durumda. Klasik kodlama ara yüzleri yerine kod bloklarını sürükle bırak mantığı ile oluşturan ve sanki oyun oynuyormuş gibi temel kodlama mantığını kazandıran birçok online platform yer alıyor. Artık Avrupa ve Amerika’da kodlama eğitimi ilkokul hatta ön okul çağında veriliyor.

Ülkemizde de benzer örnekleri görmeye başlıyoruz. 5 yaştan itibaren çocuklara oyunlarla ve onları eğlendirerek kodlama eğitimi vermeyi amaçlayan Global sınıf (www.globalsinif.org) eğitim merkezine konuk olduk bu hafta. Kurumun yöneticisi Şükrü Bey ile tanıştık. 2009 yılında ODTÜ’den mezun olduktan sonra uzun yıllar teknoloji şirketlerinde görev almış ve çocuklar için kodlama eğitimi fikrini yaklaşık 6 yıl önce geliştirmeye başlamış. 

Hikâye, 4 yaşındaki oğlunu götürdüğü çocuk gelişim uzmanı ile yaptığı görüşme sırasında başlıyor… “Eskiden biz çocuklara çok fazla bilgisayar oyunu oynadıkları için sınırlamalar getirmeye çalışırdık ancak artık çocuklar oyun bile oynamıyor. Oynanmış oyunları izlemekle yetiniyorlar. Gerçekten inanılmaz bir şekilde hazırcılığa alıştılar. Bu şekilde yetişen bir çocuğun hayal gücünün ve inovatif yönünün gelişmesi nasıl beklenebilir ki …” Çocuk gelişim uzmanından duyduklarıyla şok olduğunu anlatıyor Şükrü Bey. Teknoloji ile bu kadar iç içe iken; evler, telefonlar, arabalar, televizyonlar neredeyse uykuda geçen zaman hariç tamamen teknoloji bağımlısı olmuşken; bu dünyanın sadece tüketen tarafından olmak çok acı değil mi diye soruyor Şükrü Bey haklı olarak. Kodlama (Bilgisayar programlama) artık her sektörde ve dünyanın her yerinde talep edilen, global kariyer imkanı sunan bir araç haline geldi. Çocuklarımız ya tüm bu baş döndüren ve gelişmeye devam eden teknolojiyi tüketmekle yetinecek ya da arkasındaki gizemi anlayarak bu dünyaya yön verecek. Ayrıca programlama öğrenmek strateji geliştirme, odaklanma, problem çözme ve analitik düşünme yetkinliklerini de geliştiriyor diyerek sözlerine devam ediyor. Son olarak dikkat eksikliği çeken çocuklarda eğitim sırasında öÖnemli iyileşmeler gördüklerini ifade ediyor Şükrü Bey.

Global sınıf ODTÜ’lü eğitmenleri ile fiziksel ve bilgisayar üzerinde oyunlarla onları eğlendirerek temel bilgisayar programlama bilgisini kazandırıyor. Ayrıca elektronik projeler, HMTL ile web tasarımı, Python ile profesyonel programala, STEM maker projeleri,3 Boyutlu tasarım ve mobil oyun tasarımı gibi onlarca farklı teknoloji atölyesi sunuyor.  Başkalarının oynadıkları oyunları izlemekle yetinen çocuklarımızın eğitim sonrası kendi başlarına tasarlayıp kodladıkları oyunları görmek inanılmaz bir keyif verdi bizlere de …