Yapay zeka birçok kullanım alanına sahiptir ve çeşitli endüstrilerde hizmet veren işletmelere fayda sağlar. McKinsey’nin yaptığı bir araştırmaya göre , 2024’ün ilk aylarında organizasyonların %72’si en azından bir işletme fonksiyonunda yapay zekadan yararlanacaktır. 2024’ün son aylarına girerken elimizde kesin veri olmasa da yapay zekanın yükselişi sürmeye devam ediyor.
Kullanım alanları arasında şunlar sayılabilir:
● Otomasyon: Tekrarlı manuel görevler, örneğin e-posta kontrolü, veri girişi ve rapor oluşturma gibi rutin işleri otomatize ederek zaman kazandırabilir, verimliliği artırabilir, insanı hatası riskini azaltabilir.
● Gelişmiş veri analizi: İnsan becerilerinin ötesinde hızlarda ve boyutlarda veriyi işleyip analiz edebilir. Böylece örüntüleri, davranışları ve eğilimleri tespit edebilir; bu da gelecek sonuçları tahmin etmeye yardımcı olur.
● İyileştirilmiş karar verme: Yeni işletme fırsatlarını tanımlayarak, operasyonel bariyerleri işaretleyerek, teklifleri kişiselleştirmenin etkili yollarını tespit ederek ve müşteri verisine dayanan erişimler sağlayarak karar verme sürecini iyileştirebilir.
Bir veya birkaç alana odaklanan ücretsiz yapay zeka siteleri sayesinde iş akışınızı pürüzsüz hale getirebilir ve etkileyici sonuçlar elde edebilirsiniz. Bu yazıda çalışmalarınızda size yardımcı olabilecek en iyi seçenekleri listeledik.
Aşağıdaki yapay zeka siteleri ücretsiz planların yanı sıra ücretli planlar da sunarlar. İşletmenizin ihtiyaçları doğrultusunda, hedeflerinizi daha ileri taşımak için bu planlara dahil olabilirsiniz.
ChatGPT
Tanıtacağımız ilk ücretsiz yapay zeka programı ChatGPT’den muhtemelen birçok kişinin haberi vardır. ChatGPT, OpenAI şirketi tarafından geliştirilen bir yapay zeka modelidir. GPT (Generatif Önceden Eğitimli Transformatör) model ailesinin bir parçasıdır.
Esas olarak, aldığı girdilere dayanarak insan benzeri metinleri anlamak ve üretmek için tasarlanmıştır. İnternet, kitaplar, makaleler ve daha birçok kaynaktan geniş çaplı metin verileriyle eğitilmektedir. Bu da onun kavramsal açıdan tutarlı karşılıklar üretmesine olanak tanır.
ChatGPT’nin artıları:
● Chat API: Küçük işletmelerin GPT-3.5-turbo ve GPT-4 kullanarak kendi özel uygulamalarını geliştirmelerini sağlar. Örneğin, 7/24 hizmet veren bir web sitesi chat robotu geliştirebilir, böylece müşteri deneyiminizi iyileştirebilirsiniz.
● Üstün müşteri hizmeti operasyonu
● Zahmetli manuel süreçlerin otomatizasyonu
ChatGPT’nin eksileri:
● Ürettiği içerikler bazen kalabalık ve genel geçer olabilir. O yüzden direkt yazı yazmak yerine, yazma sürecine yardım eden bir araştırma aracı olarak kullanmak daha iyi olabilir.
● Tarihi geçmiş veri setleri (2022’de piyasaya sürüldüğü için 2021’in veri setleriyle eğitildi)
● Gerçeklerde tutarsızlıklar ve sınırlı anlama kapasitesi
Fiyatlandırması:
● Ücretsiz: Başlangıç seviyesindeki kullanıcılar için sınırlı erişim
● Plus: Ayda 20 dolara GPT-4’e erişim, Dall-E’ye erişim, yeni özelliklere erken erişim, vb.
PDF Summarizer
İşletmenizde her an PDF Summarizer gibi bir PDF özetleyici araca ihtiyaç duyabilirsiniz. Bu ücretsiz yapay zeka programı iş akışınızdaki bazı hantal adımları sizin için hafifletebilir. Örneğin, yoğun bir gündem arasında sunum hazırlamanız gerekiyorsa uzun kaynakları burada kısaltarak ana hususlar hakkında bilgi sahibi olabilirsiniz. Ücretsiz AI desteği sayesinde birkaç adımda ve birkaç saniyede özeti elde etmeniz mümkün.
Ücretsiz PDF özetleme adımları:
- PDF belgenizi sisteme yükleyin veya ayrılmış olan pencereye yükleyin.
- Özetiniz oluşturulana kadar birkaç saniye bekleyin.
- İşlem tamamlanınca sonucu inceleyin ve isterseniz PDF’le sohbet edin.
- Gerekirse içeriği başka dillere çevirme, içinde arama yapma veya metni farklı şekilde ifade etme seçeneklerini kullanın.
PDF Summarizer artıları:
● Güvenlik: Yapacağınız bütün etkileşimler HTTPS kullanılarak korunur. Bütün verileriniz şifrelenir ve izin verilmeyen erişimlere kapatılır. Ayrıca, hiçbir belgeniz sistemde saklamaz; işlemden kısa bir süre sonra silinir.
● Erişim: İşletim sistemi, tarayıcı veya cihazdan bağımsız olarak her an her yerden erişilebilir. Böylece, zamandan tasarruf ettirir ve işbirliğini kolaylaştırır.
● Kullanıcı dostu arayüz: Kullanıcıların deneyim seviyesinden bağımsız olarak sezgisel bir şekilde birkaç adımda özetleme işlemi gerçekleştirilebilir.
PDF Summarizer eksileri:
● Özeti, format kullanmadan salt metin olarak verir. Dolayısıyla bu bilgiyi sunmanız gerekiyorsa metni kopyalayıp bir metin editöründe düzenlemeniz gerekir.
Copilot
Ücretsiz AI siteleri yarışına Microsoft da Copilot ile katıldı. Microsoft 365 Suite planlarına dahil olan ve şirketin uygulamalarıyla entegre çalışan bu sistem, ChatGPT’nin yapabildiği hemen her şeyi yapabilir.
Copilot’un artıları:
● Çağrıların transkripsiyonu ve özeti: Bu özelliğiyle manuel not tutmaya gerek kalmadan değerli bilgiler sağlayabilir. İletişimi kolaylaştırır ve hem toplantı sırasında hem de sonrasında iletişimi kolaylaştırır.
● Grup sohbeti özeti: Geniş grup sohbetlerinin özetlenmesi tartışmaların takip edilmesini ve ana noktaların çıkarılmasını olanaklı hale getirir. Ancak, bu özellik sadece bir süreliğine tutarlı özellik sağlar.
● Pasif veri çıkarma: Belgeleri açmadan veri çıkarmak mümkün olabilir; bu da otomatize veri çıkarmanın potansiyelini gösterir.
● Zaman akışı özeti: Çeşitli kaynaklardan bilgi toplayarak onları tutarlı bir özet şeklinde sunabilir.
Copilot’un eksileri:
● Sınırlı fonksiyonellik: Fonsiyonları belli platformlara ve dosya konumlarına bağlıdır. Örneğin, belgelerin OneDrive’a yüklenmesi gerekmektedir. Bu yüzden farklı ekosistemler arasında kullanımı ve işleyişi kısıtlıdır.
● Excel’le uyumlu değildir: Excel sayfalarından veri tarama, çıkarma veya özetleme kapasitesi yoktur.
● E-posta kısıtlamaları: Doğrudan e-posta klasörlerinde arama yapamaz veya e-posta mesajlarından belirli bilgileri çıkaramaz. Gönderilen e-maillere genel bakış için Microsoft 365’i kullanır.
Fiyatlandırma:
● Ücretsiz: Sınırlı kullanım ve günde 15 görsel oluşturma
● Pro: Ayda kullanıcı başına 20 dolara daha sınırsız kullanım, günde 100 görsel oluşturma ve ayrıcalıklı erişim
Midjourney
Midjourney, yapay zekayla çalışan bir tür metinden görsel oluşturma aracıdır. Doğal Dil İşleme (NLP) kullanır ve kullanıcılar tarafından girilen komutları okur. Bu komutlara dayanarak alakalı görseller oluşturur. Şöyle kullanılır:
- Discord’da bir hesap oluşturun. Uygulamasını indirebilirsiniz veya tarayıcıda açabilirsiniz.
- Midjourney’den gelen daveti kabul edin. Web sitesindeki bağlantıya tıklarsanız davet gelecektir.
- Midjourney’e giriş yapın.
- Herhangi bir kanala katılın. Yeni gelenler kanalı güzel bir başlangıç olabilir. Solda kanalları görebilir veya arama çubuğunda aratabilirsiniz.
- Abonelik olmadan görsel oluşturamazsınız. /subscribe yazıp ücretlendirme sayfasına giderek ödeme yapmalısınız.
- /imagine yazınca imaj komut kutusu açılır. Buraya görseli betimlersiniz, yapay zeka da sizin için üretir.
- Komutu girince dört imaj elde edersiniz. Birini seçebilir, geliştirebilir veya düzenleyebilirsiniz. Sonuçtan memnun olunca indirebilirsiniz.
Midjourney’nin artıları:
● Kullanımı oldukça kolaydır. Görsel oluşturmak için metin komutları girmeniz yeterlidir.
● Yüksek kaliteli imajlarla oldukça kesin sonuçlar sağlar.
● Son versiyonu daha da iyi sonuçlar vermektedir.
● İnce ayarlama özelliklerini sanatçılara bırakır.
Midjourney’nin eksileri:
● Şu an için bedava yapay zeka planı sunmamaktadır.
● Görseller diğer kullanıcılara da açıktır. O yüzden işletmenize özel tasarımlar oluşturamazsınız.
● Sadece Discord’da mevcuttur.
● Müşteri desteği kısıtlıdır.
Fiyatlandırma:
● Basit plan aylık 10 dolar
● Standart plan aylık 30 dolar
● Pro plan aylık 60 dolar
● Mega plan 120 dolar
Yıllık plan %20 indirimlidir.
DeepL
DeepL SE şirketi 2017 yılında Almanya’nın Köln şehrinde kurulmuştur. DeepL Translator yetenekli bir çeviri aracı olmasının yanında organizasyonların diller, kültürler ve pazarlar arasında iletişim kurmasını da sağlayan bir yapay zeka platformudur. Google Translate’in en büyük rakiplerinden biridir ve bu da onu en iyi ücretsiz yapay zeka sitelerinden biri yapar.
DeepL’ın artıları:
● Google Translate’ten daha iyi performans
● Ücretsiz versiyonunun olması
● Kullanıcı deneyimine bağlı olarak iyileştirmeler yapması
● Çevrilen metnin görünümünü koruması
DeepL’ın eksileri:
● Güvenlik endişeleri: Algoritmalarını geliştirmek ve güncellemek için metinlerinizi kısa süreliğinde veritabanında tutar.
● Sınırlı sayıda dil
● Bağlamı hesaba katmaması
● Dil çiftlerinde kalitenin değişiklik göstermesi
● Hala insan dokunuşundan eksik olması
Fiyatlandırma:
● DeepL Translator: Ücretsiz
● Starter: Kullanıcı başına aylık 8,74 dolar
● Advanced: Kullanıcı başına aylık 28,74 dolar
● Ultimate: Kullanıcı başına aylık 57,49 dolar
● Enterprise: Daha üst özellikler için iletişime geçmeniz gerekir.
Sonuç
En iyi AI siteleri arasından işletmenizde kullanabileceklerinizi sizin için derledik. Bunlardan hangilerinin şirketiniz için daha iyi olacağını veya ücretsiz planların yetip yetmeyeceğini değerlendirmek size kalmış. Günümüzde yapay zekayı doğru kullandığınızda iş akışınıza hiç şüphesiz fayda getirecektir.