5ocakgazetesi.com

Ulaştırma ve Altyapı Bakanı Abdulkadir Uraloğlu, pandemi döneminde Sağlık Bakanlığı'nın sisteminde yaşanan bir sızıntı sonucu 85 milyon vatandaşın kimlik bilgilerinin çalındığını doğruladı. Saray'daki kabine toplantısının ardından açıklamalarda bulunan Uraloğlu, pandemi sürecinde sağlık sisteminde bir sızıntı olduğunu belirtti.

CHP'li Bulut'tan Bakan Yumaklı'ya Tepki CHP'li Bulut'tan Bakan Yumaklı'ya Tepki

"KİMLİK BİLGİLERİMİZ KİM BİLİR KİMLERİN ELİNDE?” 

Uraloğlu’nun bu açıklamasından sonra CHP Adana Milletvekili Burhanettin Bulut, Ulaştırma Bakanı Abdulkadir Uraloğlu'nun 85 milyon vatandaşın kimlik bilgilerinin çalındığını doğrulamasına sert tepki gösterdi. Bulut, "Kimlik bilgilerimiz kim bilir kimlerin elinde? Utanmazlık, yüzsüzlük arşı aştı!" ifadelerini kullandı.

Bulut, böyle bir skandalın başka bir ülkede yaşanması durumunda sorumluların görevde kalamayacağını belirterek, yetkililerin bu durum karşısında hesap vermesi gerektiğini söyledi.

NE OLMUŞTU?

85 milyon yurttaşın T.C. kimlik numarası, adresi, cep telefonu numarası gibi kişisel verilerinin çalındığı ortaya çıkmıştı. Bilgisayar korsanlarının, ele geçirdikleri verileri “Yenilenmiş TC”, “Adres”, “GSM”, “101m” ve “GSM” (ikinci bir dosya) isimli beş farklı Google Drive dosyasında topladığı öğrenilmişti.

Bilgi Teknolojileri ve İletişim Kurumu (BTK), “Bu doğrultuda, kritik öneme sahip olduğu iddia edilen bazı verilerin sisteminize başarıyla yüklendiğini önemle dikkatinize sunarız” ifadesiyle Google’a ilgili Drive dosyalarının bağlantılarını iletti ve “acil” koduyla “derhal” kaldırılmalarını istemişti.

Editör: Murat BERHUN