VURAL KÖSE / GÜNAYDIN ADANA GAZETESİ


Pekmez yapma dönemine girildiğine dikkati çeken Çukurova Üniversitesi Tıp Fakültesi Balcalı Hastanesi Plastik Rekonstrüktif ve Estetik Cerrahisi Anabilim Dalı Öğretim Üyesi Doç. Dr. Erol Kesiktaş, çocukların süt ya da pekmez kazanlarına düşmeye bağlı olarak yanabildiğini belirterek vatandaşları uyardı. Yanıklarda yoğurt, kömür, salça, ayakkabı boyası, diş macunu gibi materyallerin sürülmemesi gerektiğinin altını çizen Doç. Dr. Kesiktaş, bu tür maddelerin yanığı derinleştirebileceğini söyledi.

 

PEKMEZ YANIĞINA DİKKAT !

Pekmez yapılırken üzümlerin kaynatıldığı kazanların genelde çocukların oyun alanlarına yakın yerlerde olduğunu ifade eden Doç. Dr. Erol Kesiktaş, “Çocuklar bu alanlarda oynarken kazanı devirebiliyor ya da kazanın içine düşebiliyor. Bu tür durumlarda da derin yanıklar oluşabiliyor. İyileşmesi uzun sürebiliyor. Bazı vakalarda ölümler dahi yaşanabiliyor. Şu anda da yanık ünitemizde pekmez kazanına düşen bir çocuğumuzun tedavisini yapıyoruz” dedi.

 

“YANIK BÖLGESİ TEMİZLENİP SOĞUTULMALI”

Böylesi bir yanık olayının yaşanması durumunda yanan giysilerin çıkarılması ve musluk suyu altında 20-30 dakika kadar yanan bölgenin temizlenip soğutulması gerektiğinin altını çizen Doç. Dr. Kesiktaş, halk arasında yanığa iyi geldiğine inanılan diş macunu gibi maddelerin yanık alanına sürülmemesi gerektiğini söyledi.

 

“YABANCI MADDELER SÜRÜLMEMELİ”

Doç. Dr. Kesiktaş, “Yanan giysilerin hemen çıkarılması gerek çünkü, o giysiler deriyle temas edip yanığın derinleşmesine ve genişlemesine neden olabilir. Giysiler çıkarıldıktan sonra da yarım saat kadar çeşme altında yanık alanın temizlenip soğutulması lazım. Halk arasında yanığa iyi geldiğine inanılan diş macunu, yoğurt, ayakkabı boyası, salça, kömür gibi maddeler asla yanık bölgeye sürülmemeli çünkü bu maddeler yanığı derinleştirebilir ya da yara mikrop kapabilir. Bunları yaptıktan sonra da hastanın en kısa zamanda bir sağlık kuruluşuna götürülmesi lazım” diye konuştu.

 

“3. DERECE YANIKLARDA DERİ ÖLÜR”

1.derece yanıkların iz bırakmadığını ve bir hafta gibi bir sürede iyileştiğini, 2. derece yanıkların ise yaklaşık 15 günde iyileştiğini ve çoğunlukla iz bırakmadığını belirten Doç. Dr. Kesiktaş, 3. derece yanıklarda ise derinin tamamen yanması ve derinin çürüyüp ölü hale gelmesi nedeniyle tedavi sürecini uzun sürdüğünü ve iz kaldığını anlattı. Doç. Dr. Kesiktaş, “Bu tür vakalarda ölü deri kaldırılıp deri yamasıyla iyileştirilir. Uzun süren bir dönemdir ve bu tür yanıklarda iz kalır. Hasta iyileştikten sonra da fonksiyon ve görüntü olarak sorunlar çıkabilir. Örneğin elde ve göz kapağında çekme olabilir. Kulakta ya da burunda deformasyonlar olabilir. Bunlara yönelik daha sonra düzeltici ameliyatlar yapılması gerekebilir” şeklinde konuştu.