Cumhuriyet Halk Partisi (CHP) Adana Milletvekili, TBMM Tarım, Orman ve Köyişleri Komisyonu Üyesi Ayhan Barut, son zamlarla fiyatı 27 lirayı aşan mazottaki zamların geri çekilmesini istedi. Çiftçilerin mazot isyanına ortak olan Barut, iktidarı derhal göreve çağırdı. Piyasada pamuk fiyatının 15 liraya kadar düştüğünü de anımsatan Barut, "Çiftçimizin maliyeti kurtarması ve biraz kazanç elde edebilmesi için pamuk fiyatının en az 25 lira olması gerektiğini defalarca dile getirmiştik. Ancak iktidar oralı bile olmadı. Şimdi pamuk fiyatları 15 liralara gelirken, aradaki farkın prim olarak çiftçiye ödenmesi gerekiyor" dedi.
"SAHİPSİZ BIRAKILDIK, ANAMIZ AĞLAMIŞ"
CHP Adana Milletvekili Ayhan Barut, Çukurova'da pamuk hasadı yapan ve buğday-arpa ekimine hazırlanan çiftçilerin mazot isyanına ortak oldu. Tarlada buluştuğu Ayhan Barut'a derdini anlatıp çözüm için yardım isteyen çiftçi Ahmet Ok, "Traktörümüzü çalıştıramıyoruz, yerinden bile hareket ettiremiyoruz. Traktör evde bekliyor, tarla sürülecek, hasat yaptık, süremiyoruz. Pamuk para etmedi, verim alamadık, mazot olmuş 30 lira, ne yapacağımızı bilemiyoruz. Ne devlet ne kimse destekliyor. Ortada sahipsiz bırakılmışız. Anamız ağlamış" diye konuştu.
"ARTIK EKEMEYECEĞİZ, TARLA BOŞ KALACAK"
Çok kötü durumda olduklarını ifade eden üretici Yaşar Karadağ ise, "Çiftçilik berbat. Mazot almış başını gidiyor, altından çıkamıyoruz. Buna bir çare bulunmalı. Mazot 1 lira düşse 3 lira artıyor. Artık tarla ekemeyiz. Mazotu mu ödeyeceğiz, gübreyi mi ödeyeceğiz? Artık maliyetlerin altından kalkamayız. Pamuk ektik, buğday ektik. Buğday ektik don vurdu, pamukta verim düşük, fiyatı çok düşük. Pamuk fiyatı geçen sene 12 liraydı, şimdi 14 lira. Pamuğun en az 25 lira olması lazımdı. En büyük girdilerimiz mazot ve gübre. Geçen sene 6 lira olan mazotun fiyatı 24 lira oldu. Bundan sonra ekemeyeceğiz, tarla boş kalacak" şeklinde konuştu. Geçen sene 6 lira olan mazot fiyatlarının şimdi 27 lirayı aştığını vurgulayan çiftçi Esef Marangoz ise, "Zor şartlarda üretiyoruz. Çiftçi mazot artışından olumsuz etkileniyor. Paranın alım gücü yok. Maliyetler çok yüksek, ürün para etmiyor. Ekim dikim zamanı, traktörümüzü çalıştıramıyoruz. Mazot fırladı. Bir depo doldursan 3 bin lira. Çiftçi ne yapsın?" dedi.
"ÇİFTÇİ YENİLDİ, İÇİLDİ, YUTULDU BİLE"
Çukurova'da bir yandan hasat yapılırken aynı zamanda ekim dönemi olduğunu hatırlatan CHP Adana Milletvekili Ayhan Barut da, şunları kaydetti:
"Her zaman üreticilerin yanındayız. Üretimde kullanılan girdiler fahiş biçimde arttı, gelir ise azaldı. Geçen sene 12-15 liraya pamuk satıldı. Şimdi pamuk 13-14 lira. Çiftçinin kullandığı mazot ise geçen sene 6 liraydı, şimdi 27 lirayı aştı. Asansör gibi iniyor çıkıyor, 2 ileri gidip bir geri gidiyor. Zam numaratörü gibi mazot fiyatı artıyor. Üreticinin en önemli girdisi olan özellikle mazot ve gübrede yüzde 400'ü aşan artış yaşandı. Ancak bunun karşısında pamuktan mısırına ve buğdayına kadar çiftçi yeterli gelir elde edemedi. Özellikle pamuk üreticisi perişan durumda. Çünkü 1 kilo pamuğun maliyetinin 20 lira olduğu bir dönemde çiftçi ürününü 25 liraya satması gerekirken şimdi tüccara mahkum durumda. Pamukta fiyat yok. Kilogramını en fazla 15 liradan satıyor, ya da emanette bekliyor. Üretici ne yapacağını şaşırmış durumda. 'Pamuk üreticisini yedirmeyeceğiz' diyen bakan duysun ki; pamuk üreticisi diye bir şey kalmadı, yenildi, içildi, yutuldu bile. Tek çare var. Pamukta satılması gereken fiyatla satılan fiyat arasındaki fark prim olarak çiftçiye verilmelidir. Pamukta destekleme primi en az 5 lira olması gerekiyor. Gübreyle mazottaki fiyat artışına çare bulunmalı, zamlar geri çekilmeli, çiftçi desteklenmeli."