Ekonomi

Üreticilerden “Tarımsal Girdi Fiyatı” Eleştirisi

TMMOB Ziraat Mühendisleri Odası Adana Şube Başkanı Ahencan Tayakısı, 5ocakgazetesi.com’a yaptığı açıklamada Türkiye İstatistik Kurumu'nun (TÜİK) açıkladığı Haziran ayı Tarımsal Girdi Fiyat Endeksi verilerinin gerçeği yansıtmadığını savundu.

Abone Ol

5ocakgazetesi.com

Dünyada artan açlık sorunu ile Türkiye'nin hızla büyüyen nüfusunun yeterli beslenememesi gibi önemli sorunların tarımsal üretimin artırılmasını zorunlu kıldığına dikkati çeken ZMO Adana Şube Başkanı Tayakısı, “Tarımsal üretim, ekolojik koşullara bağlı olduğu kadar, kullanılan üretim girdilerine de sıkıca bağlıdır” Dedi.

“ÜRETİMİ ARTIRMAK İÇİN VERİMİ YÜKSELTMELİYİZ”

 Tayakısı Şöyle Devam Etti:

"Üretim artışı için yeni tarım alanları elde etme olanağı kalmamıştır. Bu durumda verimi yükseltmek, üretimi artırmanın tek yolu olarak görülmektedir. Tarımda girdi kullanımı, verimin, dolayısıyla üretim miktarının artmasında, kalitenin yükseltilebilmesinde en önemli unsurdur. Toprak, işgücü ve sermayeyi etkin hale getiren unsur tarımsal girdilerdir.”

“ÜRETİCİ YETERLİ GELİR ELDE EDEBİLMELİ”

 Türkiye’de üreticilerin sattıkları ürünlerden elde ettiği gelirle, girdilere ödediği ücretleri karşılamada zorlandığını bildiren Başkan Tayakısı, “Bu durumda yeterli gelir elde edemeyen üretici, tarımsal faaliyetlerini geliştirecek yatırımlar için kaynak bulamayacağı gibi, sahip olduğu üretim alanlarında tarımsal üretimin sürdürülebilirliğini riskli hale getirecek ve tarımın geçimini sağlayabilecek bir ekonomik faaliyet olmaktan çıkmasına yol açacaktır.” ifadelerini kullandı.

"ÜRETİCİLER, ÜRETİMDEN VAZGEÇME DURUMUNA GELDİ”

 “TÜİK’in açıklamış olduğu Haziran 2024 Tarımsal Girdi Fiyat Endeksine göre aylık %0,93, yıllık bazda %47,56 artışla enflasyon karşısında ezilmiştir.” Diyen TMMOB Ziraat Mühendisleri Odası Adana Şube Başkanı Ahencan Tayakısı, Üreticilerin üretimden vazgeçecek duruma geldiğini vurgulayarak sözlerini şöyle tamamladı:

 “Üreticilerimiz, açıklanan rakamlara göre tohumda %61,56, tarım ilaçlarında %23,54, gübrede %27,53, enerji ve akaryakıtta %63,17, veteriner harcamalarında %114,01 artış ile üretim yapmaya çalışırken, mısır, pamuk, buğday, ayçiçeği, sebze, meyve ve çiğ süt fiyatları yaklaşık 3 yıldır aynı fiyatla satmaktadır. Bu nedenle üreticilerimiz üretimden vazgeçecek duruma gelmişlerdir.”