Ekonomi

“Tarımda Yerli Malı”nın Sadece Adı Kaldı!

Abone Ol

Kaynak: 5ocakgazetesi.com

TMMOB Ziraat Mühendisleri Odası (ZMO) Adana Şube Başkanı Feyzullah Korkut, “Yerli Malı Haftası” nedeniyle 5ocakgazetesi.com’a yaptığı açıklamada “Türkiye, 20 yıl önce tarımda kendi kendine yeten 7 ülkeden biriyken, uygulanan yanlış tarım politikaları sonucu 5 ürün dışındaki tarım ürünlerini 125 farklı ülkeden ithal eder hale geldi. Bu süreçte Yerli Malı’nın sadece adı kaldı” dedi.

“Yerli Malı Haftası” nedeniyle değerlendirme yapan Odası (ZMO) Adana Şube Başkanı Feyzullah Korkut, Türkiye’de Üzüm, İncir, Fındık, Fıstık ve Narenciye dışındaki tüm tarım ürünlerinin ithal edilmesinin hükümetin yanlış tarım politikaları uyguladığının göstergesi olduğunu kaydetti.

“ÜRETME İTHAL ET”
“Üretme İthal Et” Politikalarının Türkiye’yi ithalata mahkûm ettiğini ifade eden Korkut “İzlenen yanlış tarım politikaları sonucu ABD’den Pamuk, Arjantin’den Mısır alıyoruz. Dünyadaki 125 farklı ülkeden tarım ürünü ithal ediyoruz. Buğday üretmeye elverişli coğrafyamız ve imkânımız varken buğdayı da ithal ediyoruz.” Diye konuştu.

“YERLİ VE MİLLİ SÖZÜ LAFTA KALDI”
Türkiye’de “Yerli ve Milli” sözünün lafta kaldığını kaydeden Ziraat Mühendisleri Odası (ZMO) Adana Şube Başkanı Feyzullah Korkut sözlerini şöyle sürdürdü:

“Tarımda en önemli girdi maliyetlerinden Mazotta çok yüksek vergi var. Yat ile Türkiye’ye gelen birisi ÖTV’siz mazot alırken, üretici tarlasında kullandığı mazot için çok yüksek vergileri ödemek zorunda kalıyor. Mısır’a 2022’de 5 Bin 700 Lira,  2023’te de yaklaşık yüzde 5 oranında artışla 6 Bin Lira taban fiyat verildi. Maliyetler 2-3 kat artarken taban fiyatın sadece yüzde 5 artırılması çiftçiyi üretimden uzaklaştırdı. Üretici toprağa küsmenin ötesine geçti. Küsersen barışırsın! Ancak çiftçinin traktörü hacizli, icra borcu var. Çiftçi, istese de üretemeyecek duruma gelmiş durumda”

FEYZULLAH KORKUT’TAN ÇÖZÜM ÖNERİLERİ
Savaş ve kuraklık nedeniyle dünyada tarım ürünlerine erişimin zorlaşacağına dikkat çeken TMMOB Ziraat Mühendisleri Odası (ZMO) Adana Şube Başkanı Feyzullah Korkut “En büyük buğday ihracatçı ülkeler Rusya ve Ukrayna. Savaş ve kuraklık nedeniyle bu ülkeler buğday ihracatını durduruyor. Yani paran olsa da buğday alamayacaksın. Bu nedenle tarımda eskiden olduğu gibi kendi kendine yeten bir ülke olmamız gerekiyor. Bunun için öncelikle tarım toprakları korunmalı, verilen destekler günün şartlara uygun şekilde güncellenerek zamanında ödenmeli, üreticinin kullandığı mazot vergilerden muaf tutulmalıdır. Bunun yanında Ziraat Mühendislerinin kamuda istihdamının da artırılması gerekmektedir”