MHP lideri Devlet Bahçeli 2009 yılındaki yerel seçimlerde partisini iktidara taşıyacak formülü açıklamıştı.
Bahçeli’nin o zaman ki formülü şöyleydi, “9 Şubat 1969, 9 Şubat 2009 MHP'nin 40. yılı. Bu sene siyasi partiler yasası gereği 9. büyük kurultayımızda 2009 yılında olacaktır. Demek ki 9 ışık 3 dalga 9'la iktidara doğru yürüyor demektir. 2009 yılındayız. 2009'un sıfırlarının üzerine çarpı koyun, atın. İki sıfırı kaldırdık. Ne kaldı 29. 11 ile 29'u toplayın ne oldu, 40. Milliyetçi hareketin 40. yılı. Bunlar tesadüf olamaz”
2010’da da iktidar olmak için 258 milletvekili gerektiğini hatırlatan MHP lideri Devlet Bahçeli, daha sonra şu hesabı yapmıştı;
“Her ülküdaşıma bir görev düşüyor. Daha önce MHP’ye hiç oy vermemiş ilkokuldaki 5 arkadaşını bulacaksın. Ortaokuldan 5 arkadaşını bulacaksın. Askerliğinizi yaptığınıza göre 5 asker arkadaşınızı bulacaksın. Mahalleden 5 arkadaşını bulacaksın, sokaktan da 4 arkadaşını bulacaksın. Toplayın 24. 49 milyon seçmen var, bunu 24’e bölerseniz ortaya çıkan rakam ülkücülerin oy temin etmesini gerektiren hane sayısını verir. Demek ki 19 milyon alabilirsek MHP iktidar olur.”
***
Bugün geldiğimiz noktada Bahçeli’nin hesabının tutmadığını görüyoruz. Yani Sayın Bahçeli değerli bir siyasetçi ama matematik konusunda iyi olmadığını zamanla öğrendik.
MHP’nin Adana Büyükşehir Belediye Başkanı Hüseyin Sözlü’nün de matematik konusunda aslında lideri Devlet Bahçeli gibi iyi olmadığını Adana’nın düşman işgalinden kurtuluşunun 96. yılında yapacağı temel atma ve açılışlardaki rakamsal çalışmalarıyla! anlamış olduk. Açılış ve temel atma sayısının aslında 3 bin 89 olduğunu ama, Bin 71 ruhu oluşturmak için 1071 açılış ve temel atma yapacakları anlatılmış.
Hesap şu: 1071+2018 : 3089
Dedim ya matematik konusunda sıkıntı var, rakamları şişirmek için öyle yollar denenmiş öyle hesaplar yapılmış ki, matematik konusunda Sayın Bahçeli’ye ölmeden rahmet okuttular.
Başkan Sözlü'ye bu listeyi hazırlayan adamları öyle şeyler yapmış ki, 1071 ruhuyla yapacakları açılışla tarihe gireceklerine, yaptıkları hizmetleri! yazarken tarihe geçmişler!
Ama yaptıkları, sıradan klasik temel belediye hizmetlerini nasıl 3 bin 89 hizmete dönüştürmüşler takdir ettim.
Ama itiraf edeyim Adana Büyükşehir Belediye hizmetleri! Arasında ki en favori hizmetim Mücahitler Bulvarı’nda bulunan Kız Bakkal önünde bozulmuş olan kaldırımın yapılması.
Bu Hizmet gerçekten takdire değer.
Ancak kafam karıştı. Kız Balkkal’ın önünde yapılan 10 Metrelik kaldırım yenileme hizmeti!, Kız Bakkal’ın yanındaki Çelik Pide Fırınının önünü de kapsıyor mu?
Kapsıyorsa, onun da yaklaşık yola 10 Metre kaldırımı var. O zaman bu Kız Bakkal önünde yapılmış olan kaldırım çalışması hizmeti daha büyük bir hizmete dönüşür.
Hani 2 Metre eninde 10 Metre uzunluğunda bir kaldırım yapımına, 3 Metre eninde (Çelik Pide fırını önü biraz daha geniş) 10 Metre uzunluğunda kaldırım aklendiğinde 2 katından çok oluyor. Bu nedenle haksızlık olmamalı!
Gerçi “Kız Bakkal önü kaldırımı yapıldı” ibaresini yazan yetkililer, o zaman “Kız Bakkal ve Çelik Pide fırını önü kaldırımı yapıldı” ibaresini yazardı. En azından “bu fırsatı kaçırmazlardı” diye düşünüyorum.
Neyse çok takılmayalım. Benim favori hizmetim bu. Amma ve lakin Büyükşehir Belediyesi önünde “Yıldızlar kaldırımı yapımı” da ciddi bir hizmet. Öyleki sıralamadaki yeri 44.
Belediye hizmeti olarak ışıklandırma yapılmış olması, ilçe ilçe, semt semt, mahalle mahalle yazılmış. Kapalı sistem sulama sistemi hizmeti, parke döşeme, WC yapılması hizmeti, her camiye yapılan hibe, onarım, tadilat hizmetleri, ayrı ayrı yazılarak hizmet sayısı artırılmış.
Ama Adana Büyükşehir Belediyesinin gençlere yaptığı büyük hizmeti de unutmayalım. Wİ-Fi hizmeti sunan Büyükşehir, tane tane Wİ-Fİ verilen parkları yazmış.
Yani “Belediye sorumluluğundaki parklarda ücretsiz Wİ-Fİ hizmeti verilmiştir” demiyoruz.
Ne diyoruz:
144. Hizmet: Ulus Parkına Wİ-Fİ kullanımı hizmeti, 145. Hizmet: Kuvai Milliye Parkinda Wİ-Fİ Hizmeti gibi 13 ayrı parkın adını yazarak hepsini ayrı ayrı hizmet olarak vatandaşa sunuyoruz.
Mesela kurs açılmış. E haliyle ayrı bir hizmet.
Belediyenin temel görevi olan yol yapımı, sathi kaplama ayrı, bitümle yapım, mahalle mahalle ayrı ayrı yazılmış. Kilit taşı yapımı da takdir edersiniz ki, ayrı ayrı yazılmış.
Yağmur suyu çalışması semt semt, mahalle mahalle ayrı ayrı yazılmış.
Kanalizasyon çalışması yine ayrı ayrı
Turhan Cemal Beriker Bulvarı orta refüj korkuluğu
Mesela 152. Filoya sundurma yapmışlar. Vallaha da billaha da bunu da yazmışlar. “Sundurma yaptık” diye
Ben üşenmedim tek tek baktım hizmetlere!
367. Sıradan listeye giren Aladağ ilçesi, Kabasakal-Dölekli-Soğukoluk mevkiinde 20 Metre(Yazıyla; Yirmi Metre) beton yol yapımı hizmeti gerçekten iyi bir hizmet. Başka yerlerde yapılan beton yollar tabiki ayrı ayrı listeye girmiş ama, ben Aladağ’daki bu hizmeti sevdim.
Ama gerçekten dürüstlüklerine lafım yok
Mesela 2006. hizmet olarak listede kendine yer bulan (Aslında daha önlerde olmalıydı ama neyse canım o kadar da olur)Seyhan Araştırma Hastanesi’nin doğusuna kaldırım düzenlemesi çok iyi. Listedeki İfade şöyle “Belediyemizin sorumluluk alanında bulunan Seyhan Araştırma Hastanesi doğusuna kaldırım düzenlemesi tamamlanmıştır”
Yani adamlar, hastanenin batısına veya güneyine dese biz nerden bileceğiz. Ha onları da başka bir açılışta (Seçime doğru) “Belediyemizin sorumluluk alanında bulunan Seyhan Araştırma Hastanesi batısına kaldırım düzenlemesi tamamlanmıştır” (Tabi bunun Güneyi’de var, Kuzeyi’de var unutmamak lazım) ayrı ayrı hizmet olarak sunulacaktır.
2017. Hizmet olarak listeye girmeyi başaran “Merkez Komutanlığı kışla duvarı önüne yol kaldırımı yapıldı” ibaresi var. Sanırım “Merkez Komutanlığı kışla duvarı, yanlarına ve arka tarafına (varsa) başka bir dönem hizmet yapılacak. Onu da artık bir sonraki açılışta hizmete sokarlar.
Diyeceksiniz ki, bu kadar yazdın ettin. “Sen yazdıklarınla dalga mı geçiyorsun?” Diyebilirsiniz.
Yok
Haşa
Kata.
Ben sadece, biz Adanalılara 3 bin 89 hizmetin olduğunu tane tane anlatanlara, 3 bin 89 hizmetin halk arasında nasıl göründüğünü tane tane izah ettim.
Hepsi bu!