Ekonomi

Sönmez “Ekonomik Toparlanma İçin Kısa Vadeli Planların Ötesine Geçmeliyiz”

Türkiye’nin en büyük bağımsız iş dünyası örgütü TÜRKONFED’in Yönetim Kurulu Başkanı Süleyman Sönmez, 2024-2025’e dair değerlendirme ve öngörülerde bulundu.

Abone Ol

Çatısı altında 31 federasyon ve 371 üye dernek üzerinden 100 bini aşkın şirket yer alan Türk İş Dünyası Konfederasyonu’nun (TÜRKONFED) Yönetim Kurulu Başkanı Süleyman Sönmez, 2024 yılını değerlendirirken 2025 yılına dair öngörü, beklenti ve çözüm önerilerini paylaştı. Türkiye’nin son iki yıldır küresel olarak yaşanan çoklu krizlerin yanı sıra seçim atmosferi ve ekonomisi içinde de yer aldığını vurgulayan Sönmez, özellikle yüksek enflasyonun şirketlerin sürdürülebilirliği açısından büyük bir risk oluşturduğuna dikkat çekti.

“2024 yılı ayakta kalma çabasıyla geçti”

Ekonomide yaşanan zorlukların en somut göstergesi olan enflasyonun yalnızca bugünü değil, geleceğe dair beklentileri de etkileyerek yatırım kararlarını geciktirdiğini söyleyen Sönmez, “Enflasyonun yanı sıra döviz kuru dalgalanmaları ve düşük yatırımcı güveni de ekonomik büyümede istikrarsızlığa neden oldu. İşletmeler artan maliyetler karşısında fiyatlama davranışlarını korumakta zorlanırken alım gücündeki erime de iç talebi zayıflattı. Başta KOBİ’ler olmak üzere işletmelerin iş hacimleri düşüyor, üretim ve ihracat tarafında yeterince desteklenmiyorlar. Bankaların kredi verme iştahı azalırken alternatif finansman kaynaklarına erişim de sınırlı. Bundan dolayı 2024 yılı, KOBİ’ler açısından kriz yönetimi ve ayakta kalma çabalarıyla geçti” dedi.

“Kapsamlı bir sanayi politikası oluşturmalı”

Üretimi canlandırmak, ihracatı güçlendirmek ve ekonomik toparlanmayı sağlamak için kısa vadeli planların ötesine geçilmesi gerektiğini belirten Sönmez, “Üretim modelinde verimlilik artışı sağlamak için dijital ve yeşil dönüşümü merkeze alan kapsamlı bir sanayi politikası oluşturmalıdır. Bu dönüşüm yalnızca büyük sanayi işletmelerini değil, ekonominin omurgasını oluşturan KOBİ’leri de kapsamalı. Küresel ticaretin değişen dinamiklerine uyum sağlayabilen her ölçekte işletme, Türkiye’yi bölgesel bir üretim merkezi haline getirebilir. Çünkü dünya ticaretindeki değişim, ülkemiz için önemli fırsatlar barındırıyor. Doğru politikalarla desteklendiğinde üretim altyapımız ve lojistik avantajlarımız sayesinde küresel pazarlardaki yerimizi güçlendirebiliriz” diye konuştu.

“2025 yılı toparlanma için kritik eşik olacak”

2025 yılında başlaması öngörülen ekonomik toparlanma için daha sıkı para politikaları ve yapısal reformlara ihtiyaç olduğunu ifade eden Sönmez şöyle devam etti; “Ekonomik toparlanma için kritik bir eşik olduğuna inandığımız 2025 yılında başarıya ulaşmak için sürdürülebilir bir büyüme modelini odağımıza almalı ve yapısal reformları hayata geçirmeliyiz. İş insanlarımız yatırım ve üretim iştahını yeniden kazanabilmek için öngörülebilir bir yönetim anlayışına ihtiyaç duyuyor. Demokrasiye ve hukuka olan güvenin pekiştirilmesi, ekonomik başarıyı da beraberinde getirecektir. Biz de iş dünyası olarak her zaman olduğu gibi bundan sonra da sektörlerimizin, ülkemizin kalkınması, bölgelerarası gelir eşitsizliğinin azalması ve işletmelerimizin sürdürülebilirliği için var gücümüzle çalışmaya devam edeceğiz.”