Trafik ve Terör Ölümlerini Katlıyor
Sigaranın neden olduğu ölümlerin, trafik kazaları ve terör gibi bilinen nedenlerden çok daha fazla olduğunu belirten Büyükmertoğlu, şu çarpıcı verileri paylaştı:
- Türkiye’de her yıl 100 bin kişi sigaraya bağlı hastalıklar nedeniyle hayatını kaybediyor.
- Akciğer ve gırtlak kanserlerinin %90’ı, bronşit ölümlerinin %75’i ve kalp krizlerinin %25’i sigaradan kaynaklanıyor.
- Sigaranın yol açtığı ölümler, trafik kazaları, terör olayları ve iş kazaları gibi tüm ölüm nedenlerinin toplamından 5 kat daha fazla.
Çocuklar Büyük Risk Altında
Sigara kullanım yaşının 11’e kadar düştüğüne dikkat çeken Büyükmertoğlu, “Çocuklarımıza sigara ikram eden birileri mutlaka olacak. Eğer onları korumazsak sigara içmeye başlamaları çok büyük olasılık. Üstelik sigara içen çocuklar, ağır uyuşturucu kullanımı riskine de daha açık hale geliyor” dedi.
"Sigara Beyinde Bitmeli"
Sigara bırakmanın en etkili yolunun “kafada bitirmek” olduğunu vurgulayan Sigara Bıraktırma Uzmanı ve Eğitmen Hakkı Büyükmertoğlu, bu sürecin uzman desteğiyle daha kolay hale geldiğini aktardı, şu bilgileri paylaştı:
“Kolunu ya da bacağını kaybeden kişiler bile sigara içmeye devam edebiliyor. Bu durum, sigarayı kafada bitirmeyi öğrenememelerinden kaynaklanıyor. Sigara içme isteğinin nasıl bitirileceğini ve irade gücünün neden yeterli olmadığını öğrenmek şart.”
Yanıltıcı Yöntemlere Karşı Uyarı
Büyükmertoğlu, sigara bırakma yöntemleri hakkında yapılan yanıltıcı bilgilere karşı da şu uyarıları yaptı:
“Bazı yöntemler, %90-100 başarı oranı vaat ediyor. Ancak bu oranların bilimsel bir dayanağı yok. Nikotin bantları, sakızlar ve ilaçların başarı oranı sadece %2,5-3 civarında. Sigara bırakmada asıl önemli olan, sigara içme isteğini tamamen ortadan kaldırmaktır.”
Sigaranın Bıraktırılmasında Farklı Bir Yaklaşım
Sigaranın zararlarını tekrar tekrar anlatmanın etkisiz olduğunu ifade eden Sigara Bıraktırma Uzmanı ve Eğitmen Hakkı Büyükmertoğlu, bu konuda izledikleri yöntemi şöyle açıkladı:
“Biz, sigaranın zararlarını anlatmıyoruz. Korkutucu hikâyeler ya da resimler kullanmıyoruz. Bunun yerine, sigara içme isteğinin nedenlerini ortadan kaldırmaya odaklanıyoruz. Böylece bireyler kendilerinin en iyi versiyonuna ulaşabiliyor.”
Büyükmertoğlu, sigaradan kurtulmanın bireylerin hem fiziksel hem de duygusal sağlığına olumlu etkiler sağlayacağını belirterek, “Daha sağlıklı, enerjik ve mutlu bir hayata adım atmak için kendinize bu şansı verin” çağrısında bulundu.