Toplu İş Sözleşme Görüşmeleri sonucunda Başkan Soner Çetin en düşük işçi maaşını 35 Bin, Başkan Akif Kemal Akay ise en düşük işçi maaşını (Ben daha fazla verdim demek için) 36 bin Lira olarak açıklamasıyla başlayan tartışma büyüyor.
Başkanlar en düşük işçi maaşı olarak 30 Bin Liraya evet dediği ancak işçiler daha yüksek ücret talep edince görüşmeler devam etmişti. Başkanlar Çetin ve Akay, siyasi parti değiştirince işçilerin gönlünü (Oyunu) alabilmek için son dakika kesenin ağzını açtı. Başkanlar Soner Çetin ve Akay en düşük işçi maaşını yükselterek, 35-36 bin Lira olarak verebilmek için ilginç bir taktiğe başvurdukları iddia edildi.
İŞÇİLER İSYAN ETTİ
Seyhan Belediye İşçileri ise konuyla ilgili basına mektup yollarak süreçle ilgili bilgi paylaştı. Olayı doğrulayan işçiler mektubunda tedirginliklerini aktardılar. İşte işçilerin mektubu:
"Bildiğiniz gibi bir seçim süreci içerisindeyiz. Seyhan Belediyesi işçileri olarak, bu sürecin demokrasi şöleni şeklinde ilerlemesini ve tabii ki demokratik bir sonuçla taçlanmasını arzu etmekteyiz.
Verilen tüm görevleri layıkıyla yerine getirmenin vatana en iyi hizmet olduğunu bilincinde olan biz işçiler, diğer tüm vatansever insanlar gibi içinde bulunduğumuz seçim sürecini de çok yakından takip etmekteyiz.
Siyasi figürlerin ağırlıkta bulunduğu kurumlar olan belediyelerin çalışanları, siyasi gerekliliklerin farkındadırlar elbette. Bu çalışanlar ayrıca Türkiye siyasetinin üzerine kurulu olduğu dinamiklerin de bilincindedirler. Fakat bazı unsurlar vardır ki, bu dinamiklerin içerisinde gösterilemezler. Biz Seyhan Belediyesi işçileri olarak, özellikle işçinin alın teriyle, emeğiyle hak ettiği aylıklarının siyasete malzeme edilmesinden son derece rahatsızız. Yeterince bekletilen toplu iş sözleşmemizi bir siyasi amacın hizmetkarı olarak kullanmaya kalkışmak, vicdanlarda onarılamaz hasarlara sebep olacaktır.
Dikkat: Herkes hatırlamalıdır ki işçi sınıfı dünyanın temel direğidir.
Aylardan beri enflasyon altında tüm işçi kesimi gibi ezilen Seyhan Belediyesi işçileri, toplu iş sözleşmesi ile almayı arzu ettikleri maaşlarının ne kadar olacağını merakla beklerken, gelen haberle derin bir üzüntüye daha teslim olmuşlardır. Sunulan teklifin, tekliften öte kabul edilmiş ve sözleşmede yerini almış maddeler olarak gösterilmesi ve eşi benzeri görülmemiş şartlar gibi sosyal medyaya servis edilmesi, dahası sendikamızın da buna ayak uydurması çok vahimdir.
Sosyal medya aracılığıyla halka duyurulan ve bugün toplu iş sözleşmesi ile imza altına alınacak olan ücretin 6'da 5'lik oranı kök maaş olarak, diğer 6'da birlik oranı da seyyanen olarak belirlenmiştir. 6'da 5'lik oranın ise duyurulduğu gibi net olmadığını, aslında brüt olduğunu belirtmek gerekir.
Seyyanen belirlenen o 6'da birlik oranın ne anlama geldiğine bir bakalım:
Sözleşmede yerini alan seyyanen zam, kök maaşın içerisine girmez.
- Bir sonraki toplu iş sözleşmesi dönemi görüşmeleri, kök maaşla başlar, seyyanen zam bunlardan hariç tutulur.
- Seyyanen zam, kıdem tazminatı hesaplaması içerisine girmez.
- Seyyanen zam, emeklilik maaş hesaplaması içerisine girmez.
- Sözleşme ile belirlenen süre boyunca geçerlidir, süre bittikten sonra geri çekilebilir.
Kısacası Seyhan Belediyesi işçilerinin bağlı bulundukları sendikaya güvenleri kalmamıştır. Şu dakika itibariyle bu şartlar altında yapılacak bir toplu iş sözleşmesi, Seyhan Belediyesi işçilerinin gönlünde sınıfta kalmış bir sözleşme olmaktan öteye geçemeyecektir.
Ülkemizin bakir kalması gereken en önemli değerlerinden işçinin alın teri, maalesef bir seçim yatırımı olarak kullanılmış, sendika şube temsilcileri tarafından da buna çanak tutulmuştur. Üzülerek belirtmeliyiz ki kamuoyuna duyurulan şartlar ile bize sunulan şartlar arasında büyük farklar vardır.
Seyhan Belediyesi işçileri olarak, biz takdiri büyük bir gururla hizmet ettiğimiz Türk halkının vicdanına bırakıyoruz.
Seyhan Belediyesi işçileri tüm dünya halklarını ve tüm dünya işçi sınıfını gönülden selamlar, mutlu yarınlar diler."