18.03.2010

\"\"

Dönmeyi asla düşünmediler, çünkü; giderken geride kalanların ırzlarını namuslarını koruduklarını biliyorlardı. Hepsinin arkadaşları, nişanlısı, anası, babası,eşleri ve çocukları vardı ve özgürce yaşayacakları Vatan topraklarını korumaya gittiklerini biliyorlardı.Asırlarca işgal edilmek ve parçalanmak istenen vatan topraklarını koruyacaklardı en önemlisi…

Her 18 Mart’ta törenler düzenlenir anma programları yapılır gazeteler manşetlere taşır 57.Alay ve Şehit olan isimsiz kahramanlarını saygı sevgi ve minnetle anarız düşman ordularının neferlerini toprağımızın bağrında saklar gereken saygıyı gösteririz  fakat her anma töreninde olduğu gibi mutlaka unutulan bir şeyler vardır.
 O isimsiz kahramanlarla beraber bana göre savaşın en büyük kahramanı olan ve kimsenin hatırlamadığı unutulan bir kahramanı ve ekibini  bendeniz siz değerli okuyuculara hatırlatmak istedim 

Savaşın kaderini değiştiren gizli kahraman Nusret mayın gemisi ve onun fedakar mürettebatı …

Öyle ki;
17 Mart\'ı 18 Mart\'a bağlayan gece Nusrat mayın gemisi Yüzbaşı Tophaneli Hakkı Bey ve Müstahkem Mevkii Mayın Grup Komutanı Yüzbaşı Hafız Nazmi (Akpınar) Bey komutasında düşman gemilerinin projektörlerine aldırmadan Anadolu yakasındaki Akyarlar\'a mayınlarını bıraktı. Geminin çarkçı başısı ön yüzbaşı Çarkçı Ali ( Denizalp) efendidir
Ertesi günlerde İngilizler deniz ve hava keşifleri yapmış ama bu mayınları bulamamışlardır.
Asıl ismi \"Nusret\" olan ama Osmanlılar\'ın \"Nusrat\" dediği gemi 1911 yılında Almanya\'nın Kiel şehrinde kızağa çekildi ve 1913 yılında Osmanlı Donanması\'na katılmıştır. 1915 ilkbaharında uzun süredir Boğaz\'ın girişindeki tabyaları bombalayan, keşif uçuşlarıyla ve mayın temizleme gemilerinin faaliyetiyle saldırıya geçeceği kesinleşen Müttefik Donanmasının saldırı için gün saydığı o gün Müstahkem Mevkii Komutanlığı 26 mayını Karanlık Liman\'a dökme kararı almış,

  \"\"
  ’Nusret Mayın Gemisi’

Nusrat\'ın döşediği mayınlar 18 Mart 1915\'te Çanakkale harekatının kaderini değiştirmiş, ona \"dünyanın en ünlü mayın gemisi\" unvanını kazandırmıştı. Nusrat\'ın mayınları 639 kişilik mürettebatıyla Bouvet, onun ardından Inflexible ve Bolva zırhlılarını sulara gömmüştü.
İngiliz Generali Oglander\'in \"Çanakkale-Gelibolu Askeri Harekatı\" adlı eserinin 1. cildinden: \"Pek uygun başlamış olan gün bu meçhul mayın hattının olağanüstü ve ortalığı kırıp geçiren başarısı yüzünden, tam bir başarısızlıkla sona erdi. Bu yirmi mayının seferin talihi üzerindeki etkisi ölçülemez.\"
Sir Ccolyen Corbet\'in, \"Deniz Harekatı\" adlı eserinin ikinci cildinden: \"Felaketlerin hakiki sebebi keşif ve tayin olununcaya kadar çok geçmedi. Gerçek şu idi ki, 8 Mart gecesinde Türkler, haberimiz olmadan Erenköy Koyu\'na paralel olarak 20 mayın dökmüşler ve keşif gemilerimiz, aramaları esnasında bunlara rastlamamışlardı. Türkler bu mayınları özel amaçla manevra sahamıza koymuşlar, gösterdiğimiz bütün ihtiyata rağmen baş döndürücü bir zafer kazanmışlardır.\"
Bahriye Nazırı Winston Churchill 1930\'da \"Revue de Paris\" dergisinde olayı şöyle yorumlamıştır: \"Birinci Dünya Harbi\'nde bu kadar insanın ölmesine, harbin ağır masraflara mal olmasına, denizlerde onca ticaret ve savaş gemisinin batmasına başlıca neden, Türkler tarafından o gece atılan o incecik çelik halat ucunda sallanan yirmi demir kaptır.\"
 Evet bu Askeri başarıların altında Nusret’in imzası var sevgili okurlar.
Nusret; 1962\'de özel kişilerce satın alınmış, ‘Kaptan Nusret’ adıyla kuru yük gemisi olarak hizmet vermiş, 1990 yılında Mersin açıklarında alabora olmuş, tam dokuz yıl sonra gönüllü bir grup tarafından su yüzüne çıkarılmış ve  2003 yılında Tarsus Belediyesi’nin de ihtimam göstermesiyle hak ettiği yeri ve değeri bulmasa da gerekli itibar kısmen kendisine verilmiş ve  Çanakkale Savaşları ile ilgili heykellerin de yer aldığı bir çevre düzenlemesi ile anıt haline getirilmiş ve koruma altına alınmıştır.

Nusret mayın gemisinin mürettebatını ve isimsiz kahramanlarımızı Rahmet,saygı ve minnetle anıyorum ve bu gibi unutlulan bir sürü isimsiz kahramanın fak edilmesi dileklerimle siz okurlara da saygılarımı sunuyorum.
18 Mart Çanakkale Deniz Zaferi ve Şehitler Günü’nün 95. yılı kutlu olsun 

• Kaynaklar:

• http://www.canakkaleonline.com/canakkale_gecilmez/nusratmayingemisi.htm

• http://www.canakkale.org/nusrat.shtml

• Military Operations Gallipoli, Official History of the Great War