Adana, tarım kenti olması ve tarıma dayalı sanayisiyle Türkiye’nin parlayan yıldızı olmuştu.
1970-1990’lardaki bu zenginliği iyi değerlendiremeyen Adanalı maalesef duraklama dönemine girmeye başlamıştı.
Mevcut durumu fırsata çevirmekte yeteri kadar becerili olamayan Adanalı’nın bugün, kenti yavaş ilerleme sonucu başka kentler tarafından geçilmiş durumda. Adanalı hep mevcudu koruyarak ilerleyebileceğini düşündü. Ancak olmadı.
Gelişen teknoloji, yeni fikirler, yeni sektörler, Adanalı tarafından üretilmek yerine hep takip edilmek zorunda kalındı
Geldiğimiz nokta bu.
Ancak 3,5 yıl önce kurulan Adana Sağlık Turizmi Derneği, bugün Adana’da yeni fikirlerin ve projelerin tutabileceğini bir kez daha ispatladı.
Bu dernek, yeni projeler ve fikirler üretilirse başarıya ulaşabileceğini bize gösterdi.
Sağlık Turizmi düşüncesini bırakın, Turizm kelimesi bile Adanalı’ya yabancıydı.
Görmüyor, duymuyorduk.
Adana Sağlık Turizmi Derneği, Adana’nın konumunu, Sağlık sektöründeki bölgesel liderliğini iyi analiz etmiş ve hedef koyar duruma gelmiş.
Bu konuda Acıbadem Hastanesi Direktörü Hüseyin Çelik, verdiği mücadele ve Derneği getirdiği konum nedeniyle övgüyü hak ediyor.
Adana’ya sadece 5 yıl önce gelen Çelik, kısa sürede Adanalı gibi düşünerek, kent adına belki de büyük kazanımlar elde edebilecek bir proje olan Adana Sağlık Turizmi Derneğinin hayata geçmesi konusunda öncülük etti.
Hüseyin Çelik’in Kamu Hastaneleri ve birbiriyle rekabet etmesi gereken Özel Hastaneleri bir araya getirmesi çok önemli. Hüseyin Çelik’i Kanal A’da yayınlanan “Kentin Yüzü” programında konuk ettiğimde Derneğin başarısını şöyle özetledi;
“Biz bu oluşumu, mevcut pastayı bölüşme değil, pastayı büyüterek bölüşme düşüncesiyle başarıya ulaştırdık”
Sağlık Turizmi Derneği üyeleri olan sağlık kuruluşları, Adana’da veya bölgedeki pastayı bölüşmüyor. Ortadoğu başta olmak üzere Irak gibi sağlık konusunda yeteri kadar ilerleyememiş ülkelerden insanları kentimize getirerek sağlıklarına kavuşturuyor.
Dernek Başkanı Hüseyin Çelik sağlık turizminin önemini şöyle vurguluyor;
“Bir Turist Ülkemize geldiğinde ortalama 800 dolar para bırakarak dönüyor. Ancak bir yabancı hasta ülkemize geldiğinde ortalama 8 bin dolar para bırakıyor. Ayrıca ihracat yaparken ihraç ürünün yüzde 75’ini ithal ediyor sadece yüzde 25’lik gelir ülkemizde kalıyor. Sağlık Turizminde ise bu rakam tam tersi. Yüzde 80’e varan para ülkemizde kalıyor. Bu nedenle Sağlık turizmine çok önem veriyoruz.”
Ve Çelik bölgemiz için yıllık Sağlık Turizmi gelirinin 50-100 milyon dolarlarla ifade edilebileceğini belirtiyor.
Adana Milletvekili Ömer Çelik’in Kültür ve Turizm Bakanı olmasıyla sanırım Sağlık Turizminde de önemli bir hamle yapabiliriz. Bu konuda Adana Sağlık Turizmi Derneği Başkanı Hüseyin Çelik, bölgemizde Ekonomi Bakanı Zafer Çağlayan ve Kültür ve Turizm Bakanı Ömer Çelik’in katılımıyla geniş katılımlı bir çalıştay yapmak istiyor. Türkiye’de ilk olacak olan bu çalıştay umarım kısa sürede yapılır.
Sağlık Turizmi ise en kısa sürede hedeflenen noktaya ulaşır ve kentimiz için motivasyon aracı olur.
<script>
(function(i,s,o,g,r,a,m){i['GoogleAnalyticsObject']=r;i[r]=i[r]||function(){
(i[r].q=i[r].q||[]).push(arguments)},i[r].l=1*new Date();a=s.createElement(o),
m=s.getElementsByTagName(o)[0];a.async=1;a.src=g;m.parentNode.insertBefore(a,m)
})(window,document,'script','//www.google-analytics.com/analytics.js','ga');
ga('create', 'UA-42792553-1', 'adanahabermerkezi.com');
ga('send', 'pageview');
</script>