Çukurova Bölgesel Havalimanı’nın 10 Ağustos’ta yapılacak açılışıyla, Adana Şakirpaşa Havaalanı’nın kapatılması riskiyle karşı karşıya kalacağını TBMM’de düzenlediği basın toplantısıyla gündeme taşıyan DEVA Partisi Adana Milletvekili Sadullah Kısacık, “Erdemli ile Silifke arasına yapılacak bir Havaalanı Mersin’in turizm potansiyelinin değerlendirilmesi açısından son derece faydalı olurdu. Adanalılar şehir merkezindeki ve şehrin tam göbeğindeki havaalanı yerine 35 km uzaklıktaki havaalanına gidecekler. Mersinliler de havaalanı için en uç sınır şehri olan Tarsus’a gidecekler. Her iki ilimizin de kendi havalimanlarına ihtiyacı varken, sanki nüfusu az, iki kırsal ilmiş gibi iki şehrin ortasına bir havalimanı yapmak yanlıştır. Çukurova Bölgesel Havalimanı ne Adana’nın ne de Mersin’in işine yarayacak bir havalimanı olmamıştır”, dedi.
Adana’nın Marka Olarak Değeri Kalmaz!
Adana Şakirpaşa Havaalanı’nın 87 yıllık geçmişiyle Türkiye’nin uluslararası düzeyde kamusal hizmet veren en eski havaalanı olduğunu belirten Kısacık, havaalanının kapatılacak olması halinde şehrin; sosyal, kültürel ve ekonomik anlamda zarar göreceğini ve Adana’nın Dünya’ya açılan kapısının kapanacağını vurguladı: “Yönetim danışmanı olarak çalışmış ve uluslararası yatırım projelerinin getirilmesinde danışmanlık hizmeti vermiş bir hemşehriniz olarak söylüyorum. Uluslararası firmalar bir şehre yatırım yaparken o şehrin; hava, kara, deniz, demiryolu gibi lojistik durumları gibi kriterlere göre yatırımlarını değerlendirir. Böylesi bir durumda Mersin’de, Gaziantep’te Hatay’da, Kahramanmaraş’ta havalimanı varken Adana’da olmaması uluslararası yatırımcıların Adana’ya ilgisinin azalmasına yol açar. Ayrıca Adana kültür ihraç eden; festivallerin, ilklerin, enlerin, teklerin şehridir. Bu potansiyelini kazanmasında, havaalanı sayesinde doğrudan ve kolaylıkla şehir merkezine ulaşımın büyük katkısı var. 87 yıllık geçmişiyle kesintisiz hizmet veren havaalanımız kapatıldığında ulusal ve uluslararası havayolu şirketlerinin uçuş rotaları arasında Adana yer almayacak. Milyonlarca yolcu Adana’ya değil, Mersin’e gelecek. Adana’ya gelecek yolcu uçaktan inince Adana’ya değil, ‘Mersin’e geldim’, diyecek. Yatırım değerlendirmelerinden Adana’nın ismi silinecek. Tüm bunlar Adanamızın marka değerini azaltacak ve bitirecek önemli faktörler.”
Şakirpaşa Havaalanı Ranta Kurban Edilmemeli
Adana Şakirpaşa Havaalanı’nın kapatılması halinde rant mücadelesi alanına dönüşeceğinin altını çizen Kısacık, havaalanının rant değil, 87 yıllık birikimiyle Türkiye’nin havacılık geleceğinin stratejik merkezi olması gerektiğini vurguladı: “İktidarın Adana temsilcilerine sesleniyorum. Adana’nın sizin gözünüzde bir öneminin olmadığının farkındayız. Şakirpaşa Havaalanı’nın kapatılması halinde havaalanı arazisinde ortaya çıkacak ranta çökmek istediğinizin farkındayız. Ama şunu belirtmek isterim. Birileri rant sahibi olacak diye Adana Havaalanı’nın kapatılmasına izin veremeyiz. Adana Şakirpaşa Havaalanı rant değil; 87 yıllık kesintisiz hizmeti, kapasitesi ve burada edinilen tecrübeyle Türkiye’nin havacılık geleceğinin stratejik merkezlerinden birisi olmalıdır. 87 yıllık bilgi ve birikimiyle Türkiye’nin havacılık geleceğine önemli hizmetler sunacak olan Şakirpaşa Havaalanı, rant mücadelesine kurban edilmemelidir.”
Gün Birlik Günüdür!
Konuşmasında Adana Şakirpaşa Havaalanı’nın coğrafi konumuna da dikkat çeken Kısacık, konumu itibariyle sadece Adana’ya değil çevre illere de hizmet veren Şakirpaşa Havaalanı’nın kapatılmasının tüm bölgeye haksızlık olacağını söyleyerek; Adana halkına, kamuoyuna ve siyasetçilerine havaalanının kapatılmaması konusunda çağrıda bulundu: “Şakirpaşa Havaalanı coğrafi konumu itibariyle sadece Adana’ya değil; Mersin’e, Osmaniye’ye, Hatay’a, uygun sefer bulunamadığında Gaziantep ve Kahramanmaraş’a hizmet veren çok önemli bir yer. Sahip olduğu kapasitesiyle bu kadar geniş bir coğrafi alana hizmet veren Şakirpaşa Havaalanı’nın kapatılması sadece Adana’ya değil, tüm bölgemize haksızlıktır! Buradan hemşerilerimize, kamuoyuna, siyasetçilerimize sesleniyorum. Adana çok önemli bir değerini, 87 yıllık birikimini ve yatırımını kaybetmek üzeredir. Gün birlik günüdür! Eğer Şakirpaşa Havaalanı kapatılırsa, tekrar yerine koyamayacağımız bir yatırımı, bir değeri, bir 87 yılı kaybederiz. Dolayısıyla hep beraber olup, birlik olup bu değeri korumalıyız, Şakirpaşa Havaalanını canlı ve ayakta tutmalıyız. Çünkü 87 yıldır sahip olduğumuz havaalanımız hakkımızdır, kapatılamaz! Bir havaalanı demek ekonomi demektir. Şakirpaşa Havaalanı kompleksinde yıllardır çalışan personel, esnafımız, taksicilerimiz işsiz kalacak. Havaalanımızı koruyarak bu insanlarımıza da sahip çıkalım.”