CHP Adana Milletvekili Burhanettin Bulut, Rusya-Ukrayna arsında savaş sürerken olası bir nükleer felakete karşı Türkiye’nin hazırlıklarını Meclis gündemine taşıdı. Sağlık Bakanı Fahrettin Koca’nın yanıtlaması istemiyle TBMM Başkanlığına soru önergesi veren Bulut, “Nükleer bir kazada veya patlamada radyoaktif iyot havaya yayılmakta, teneffüs edildiğinde ya da yiyecek ve içecekler aracılığıyla alındığında radyoaktif iyot tiroit bezlerine yerleşmektedir. İyot tabletleri ise tiroit bezini radyoaktif iyotlara karşı korumakta ve tiroit kanseri riskini önlemektedir” dedi.
"AVRUPA ÜLKELERİ ÖNLEMLERİNİ ALIYOR"
Rusya-Ukrayna savaşı nedeniyle, Ukrayna'daki nükleer santrallerin vurulmasından endişe eden birçok ülkenin teyakkuza geçtiğini kaydeden Bulut, şöyle devam etti:
“Komşu ülkeler iyot hapı stoklamakta, riskli yerlerdeki halka dağıtmaktadır. Almanya, 189.5 milyon adet iyot tabletini, kritik noktalarda halka ulaştırmak için hazır tutmaktadır. Ukrayna’nın komşusu Polonya da iyot tabletlerini kritik noktalara dağıtmıştır. Ancak Türkiye’nin olası bir nükleer felakete karşı hazırlığı olup olmadığı konusunda herhangi bir açıklama yapılmamıştır.”
"OLASI BİR FELAKETE HAZIR MIYIZ?"
CHP’li Bulut, Bakan Koca’nın yanıtlaması istemiyle şu soruları yöneltti:
- -Türkiye, olası nükleer bir felakete hazır mıdır?
- -Türkiye’de kaç tane iyot tableti vardır? Bölgelere göre dağılımı nedir?
- İYOT TABLETİ STOKLANDI MI?
- -İyot tableti stoklamaya yönelik herhangi bir hazırlık var yapılmakta mıdır?
- -AFAD’ın nükleer bir felakete karşı herhangi bir hazırlığı var mıdır?
- -Sağlık merkezleri radyoaktif konusunda bilgilendirilmiş midir?
- -Nükleer tehlikeye karşı halkın bilinçlendirmesi konusunda herhangi bir hazırlığınız var mıdır?