Yerel Yönetimler

Maalesef: Çukurova'da Yıkılan 11 Apartmandan 8'i İskansız!

Abone Ol


Kahramanmaraş merkezli 7,7 ve 7,6 büyüklüğündeki depremden Adana da olumsuz etkilenirken 418 kişi hayatını kaybetti. Depremden en çok etkilenen Çukurova ilçesinde yıkılan 11 bina ile ilgili yapılan spekülasyonlardan Çukurova Belediyesini hedef haline getirmek isteyenlerin iddialarının gerçeği yansıtmadığı ortaya çıktı. Yıkılan binalara 1992 ila 97 yıllarında ruhsat verdiği öğrenildi.

Depremden Adana’da en çok Çukurova ilçesi etkilendi. 418 kişinin hayatını kaybettiği Adana’da Çukurova ilçesinde 11 bina yıkıldı. Birçok binada da hasar meydana geldi. bununla ilgili çeşitli spekülasyonlar üretilirken bu söylentilerin Çukurova Belediyesini ve Başkan Soner Çetin’i hedef alanlarının gerçekle uzaktan yakından ilgisi olmadığı ortaya çıktı.
Çukurova ilçesinde yıkılan binaların tümünün ruhsatının 1992 ila 1997 yılları arasında verdiği öğrenildi. Soner Çetin’in göreve geldiği 2014 yılından sonra ruhsat verilen binalarda ise hasar belirlenemedi.

BAŞKAN SONER ÇETİN DEFALARCA UYARMIŞ

Çukurova Belediye Başkanı Soner Çetin, kaçak ve projeye aykırı binalarla ilgili hassasiyetini çok kez ortaya koymuştu. Başkan Soner Çetin’in son açıklamaları da kaçak binalar üzerine yoğunlaşmış ve bu konuda taviz vermeyeceğini özellikle vurgulamıştı. 
9 Aralık 2022 tarihinde Halk Gününde 9 Aralık 2022 tarihinde konuşan Başkan Soner Çetin, imar affı söylentilerine büyük tepki göstermiş ve şu ifadeleri kullanmıştı:

“Kimse şöyle bir yanılgıya düşmesin; imar affı gelecek diye beklemesin. Yeri geliyor insanlarla karşı karşıya geliyoruz. Ben bu imar barışına, imar affına karşıyım. Sonuna kadar da karşı olacağım. Mademki hormonlu bina yapmak yasal hale geliyor niye bizi uğraştırıyorsunuz. Bu işin affı olur mu? Biz nasıl mücadele edeceğiz betonlaşmayla, biz nasıl mücadele edeceğiz hukuksuzlukla? Ben böyle bir anlayışı kabul etmiyorum. Bazıları da imar affı çıkacak diye söylenti dolaşıyor ya, ben burayı yapayım yarın bir gün gider parasını yatırır imar barışından yararlanırım diyor. Hiç öyle bir şey yok. Gider yıkarım imar barışını filan göremez. Kimse parasını boş yere harcamasın. İmar barışını göstermeyeceğim, yıkacağım. Parası çoksa gıda bankasına gıda alsın, hayır çarşısına kıyafet alsın bağışlasın.”

Başkan Soner Çetin, müteahhitten şikayetçi olan bir vatandaşa da 20 Ocak 2023 tarihindeki konuşmasında, “Binanızı aranızı düzgün namuslu iş yapan insana verin dürüst namuslu iş yapmayan insanlar sizin başınızı belaya sokuyor” uyarısında bulunuyor.


Depremden sadece 3 gün önce 3 Şubat tarihinde “Sağlam düzgün müteahhit bulun. Kaçak olduğu için yıktım. Kaçağa göz yummam. Babamın oğlu olsa göz yummam. 6 katlı binayı yıktım. İşini temiz yapan biriyle çalışın” önerisini yapıyor.

DEPREMDE YIKILAN BİNALAR VE RUHSAT TARİHLERİ

İhsan Bayram Sitesi-Huzurevleri Sitesi-01.09.1997-İskan Yok
Kubilay Apartmanı-Huzurevleri Mah-12.05.1997-İskan Yok
Samibey Apartmanı-Güzelyalı Mah-11.04.1997-İskan Yok
Belük Apartmanı-Güzelyalı Mah-25.11.1992
Özgür Apartmanı-Güzelyalı Mah-10.01.1992

Mete Apartmanı-Güzelyalı Mah-05.12.1997-İskan Yok
Hasan Alpargün Apartmanı-Güzelyalı Mah-23.03.1994
Tutar Apartmanı-Yurt Mah-12.06.1996-İskan Yok
Zeray Apartmanı-Yurt Mah-25.12.1997-İskan Yok
Ekim Apartmanı-Yurt Mah-08.05.1997-İskan Yok
Sinem Apartmanı-Yurt Mah-10.05.1996-İskan Yok

Peki Bir Binanın İskanı Yoksa Ne olur?

Bir yapı için iskan belgesi alınmamış ise, resmi kayıtlarda bu yapı inşaat olarak gözükür. Henüz iskan belgesi olmadığı için, binaya elektrik ve su gibi mesken abonelikleri alınamaz, ancak şantiye abonelikleri alınabilir. Bu durum, konut sahiplerinin faturasına ek maliyetlerin yansımasına sebebiyet verir.