CHP'li Ayhan Barut ile Ali Mahir Başarır'ı karşı karşıya getiren "Konteyner Limanı" konusunda İlginç bir gelişme yaşandı. Ulaştırma ve Altyapı Bakanlığı Altyapı Yatırımları Genel Müdürlüğünce yapılan açıklamada ilginç mesajlar verildi.
Açıklama Şöyle:
"Ülkemizin artan ticaret hacmine cevap verecek en önemli limanlar Mersin'de Bulunmaktadır. Mersin'deki kapasiteyi geliştirmek amacıyla, "Mersin Konteyner Limanı" en önemli yatıorımlardan biri olacaktır. Bu amaçla genel Müdürlüğümüzce etüd proje çalışmaları yürütülmektedir. Uluslararası Mersin Konteyner Limanı projemiz kapsamında fiziksel modelleme, kapasite ve kaynak değerlendirme ve fizibilite raporu mçalışmamız devamn etmektedir"
Mersinde yayın yapan Güney Gazetesinden Abidin Yağmur'un imzasıyla yayınlanan haberde ise ADD Mersin Şube Başkanı Serdar Erkan konu hakkında bir panelde yaptığı değerlendirme yer aldı.
ADD Şube Başkanı Erkan "Devletin 11. Stratejik planında bahsi geçen yatırımı hangisidir? Yumurtalık - Adana'da 4 Temmuz 2022 Tarihinde ÇED toplantısı yapılan mıdır? Yoksa Bakanlığın açıklamasında belirtilen ve etüt proje çalışmaları devam eden Mersinlilerin yıllardır istedikleri yeni Konteyner Aktarma mıdır? " diye sordu.
Bu gelişmelere göre Bakanlık hem Adanalılara hem de Mersinlilere "Konteyner Limanı" sözü verdiği ortaya çıkıyor. Maliyetinin yüksek olduğu düşünüldüğünde hangi "Konteyner Limanı" öncelenecek ve tamamlanacak. Şayet 2 "Konteyner Limanı" yapılacaksa bu kaynakların israfı olmayacak mı?
Mersin'de de tepkilere neden olan "Konteyner Limanı" projesinin, yer ve süreci merakla beklenirken, Bakanlığın 2 kente de söz vermesiyle akıllara Temel Fıkrası geliyor. Fıkra Şöyle;
Boru Hattı
Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti ile Türkiye arasında içme suyu boru inşaatı ihalesi vardır.
Temel'in şirketi de ihaleye girer.
Yalnız İhalenin en önemli şartı, inşaatın kısa sürede bitirilmesi şartıdır.
Elenen elenir en son Temel'in şirketiyle bir başka şirket, aynı süre ve para teklifi ile finale kalır. Tekliflerin aynı olmasıyla şirket yetkilileri yüz yüze görüşmeye çağrılır.
İhaleyi düzenleyen kamu yöneticisi
- 2 Şirket tecrübeli ve bu işi yapabilecek yeteneğe sahip.
Fiyatlar da Uygun.
Ancak 2 şirketin de vermiş olduğu 60 günde bitirme vaadini kim en kısa süreye düşürürse 500 Milyon Dolarlık ihaleyi ona vereceğiz.
.. demiş.
Diğer şirketin yetkilisi
-Dev boru inşaat gemisinin hareketi zor. Denizin dibinde titiz bir çalışma olmalı. Ayrıca denizde fırtına dalga. En erken 58 Günde bitirip teslim edebiliriz.
Temel rahat tavırla
-Biz 30 günde bitiririz .. demiş
Herkes şaşkın ancak İhale Temel'in Şirketinde kalır ve İmzalar atılır.
Kamu yoneticisi imzadan sonra sormuş
- Temel bey 60 günlük işi nasıl 30 günde yapacağınızı merak ediyorum. İmzaları da attık anlatır mısınız?
Temel kendindem emin bir edayla
- Boru hattının bir ucunu Mersin'den diğer ucunu KKTC'den başlatacağum.
Sonra iki uçtan inşaatını başlattığum boru hattını denizin ortasında buluşturup birbirine bağladuk, bağladuk, bağlayamaduk 2 tane boru hattınız olur.