Uzun süredir takip ettiğim ‘Sağlıklı Yaşam Konferansları’nda sağlık konusunda epey bilgilendiğimi düşünüyorum. Edindiğim bilgileri kısmen de olsa sizlerle paylaşmak istiyorum. Konuya girmeden önce anlaşılır bir dil ile sunumunu gerçekleştiren Göz Doktoru Sayın Okan Toygar hocama buradan teşekkürlerimi ve sevgilerimi iletiyorum. Çünkü konferansa dinleyici-izleyici olarak 100’e yakın emekli insan vardı. Hepsinin de görme sorunu vardı. Çoğu da değerli doktorumuza görme ile ilgili şikayetlerini iletebilmek için heyecanlı ama bir o kadar da mahcup görünüyorlardı. Bende de merak duygusu taşıyordum. Bende emekliyim. Aynı problemleri belki bende yaşayacaktım. Çektiğim 8-10 fotoğraftan sonra can kulağıyla göz doktoru Okan beyin anlattıklarını dinledim. Konumuz Görme Bozukluğu idi ama ben bu gün Glokom’dan yani Göz Tansiyonundan bahsetmek istiyorum.
Glokom Nedir?
Halk arasında \"Göz Tansiyonu\" adıyla da bilinen glokom, milyonlarca insanı etkileyen yaygın bir göz hastalığıdır. Tedavi edilmez ise görme kaybına neden olabilir. Glokomda, göz içindeki sıvı basıncı, görme yeteneği için gerekli olan göz sinirine zarar verecek düzeyde yüksektir.
Glokoma ne sebep olur?
Normalde bazı göz dokularının beslenmesi için göz içerisinde sürekli olarak bir sıvı yapılır ve bu göz içi sıvısı aynı zamanda süreki olarak da bazı yollarla (trabeküler şebeke) gözü terk eder. Glokom, göz içi sıvısını dışarı boşaltan kanallarda yapısal olarak tıkanıklık oluşması nedeniyle sıvının yeterli boşalmaması ve buna bağlı olarak göz içi basıncının artması sonucu oluşur. Yükselen göz içi basıncı görme sinirine zarar vererek sinirin ölümüne neden olur. Görme siniri hücreleri öldüğü zaman da kalıcı görme kaybı oluşur.
Glokom nasıl teşhis edilir?
Glokom, Göz Doktorlarının dikkatli bir göz muayenesi ile teşhis edilir. Teşhise yönelik göz muayenesinde göz doktoru: -Tonometre adı verilen bir aletle göz içi basıncınızı ölçer. Göz dibi muayenesi yaparak göz sinirlerini inceler. -Gerekli görürse görme alanında kayıp olup olmadığını belirlemek için görme alanı testi yapar. -Görme siniri ve sinir lifi tabakasını inceleyen ileri yöntemler de uygulanabilir. Unutulmamalıdır ki glokom herkeste olabilir. Glokoma bağlı görme kaybını engellemenin tek yolu erken tanıdır. Görme alanında glokoma bağlı belirgin hasar olmadıkça hasta bu kayıpların farkına varamaz. Bu nedenle düzenli aralıklarla göz doktoruna gidilerek göz muayenelerinin ve görme alanı gibi ileri tetkiklerin yapılması önemlidir.
Glokom riskini arttıran faktörler şunlardır:
-İlerleyen yaş,
-Ailede glokom öyküsü (Genetik yatkınlık),
-Sigara kullanımı,
-Şeker hastalığı,
-Yüksek-Düşük kan basıncı,
-Miyopi
-Uzun süreli kortizon tedavisi,
-Göz yaralanmaları ve
-Migren
Bu özelliklere sahip kişilerin glokom yönünden göz muayenelerini yaptırmaları uygun olur.
Glokom iyileşebilir mi?
Glokom tanı konulduktan sonra tamamen iyileştirilip ortadan kaldırılamaz; fakat birçok olguda uygun tedavi ile başarılı olarak kontrol altında tutulabilir, görme kaybının ilerlemesi engellenebilir.
Eğer glokomunuz varsa, hastalığın tedavisi ve izlenmesi hayatınızın geri kalan bölümünde sürekli olarak devam edecektir. Bu nedenle göz doktorunuzun izleme programına düzenli olarak uymanız ve önerilen tedaviyi dikkatle uygulamanız çok önemlidir.
Glokom tedavisinde sizin rolünüz çok önemlidir. Glokom kronik bir hastalık olduğundan tedavi ömür boyu sürer ve kararlılık ister. Fakat unutmayın, sizin için çok değerli olan görme yeteneğinizi koruyacak olan bu kararlılıktır.
Unutmayınız;
Göz milyonlar kazandırır ama milyonlar göz kazandırmaz.
Gözünüze gözünüz gibi bakın…