Ekonomi

Gençler Tarımdan Vazgeçiyor, Kentlere Göç Ediyor (V)

Abone Ol

Cumhuriyet Halk Partisi (CHP) Adana Milletvekili, TBMM Tarım, Orman ve Köyişleri Komisyonu Üyesi Ayhan Barut, Adana'da çiftçilikten para kazanıp geçinemediği için köylerini terk ederek kentlerde ucuz işgücü olarak çalışmaya başlayan gençlere dikkat çekti. Köylerde 35 yaş altı genç nüfusun hızla köyü terk ederek şehirde işçi olarak çalıştığını aktaran Barut, "AKP'nin uyguladığı yanlış tarım politikası köylülerimize, çiftçilerimize, gençlerimize başka çözüm yolu bırakmıyor" dedi. Köyünü terk edip çiftçilikten uzaklaşarak oto tamircilerinde işçi olarak çalışmaya başlayan gençler ise, "Tarımda maliyetler çok yüksek. Bu yüzden para kazanamıyoruz, tamirhanede çalışmak zorunda kalıyoruz. Keşke tarımdan kazansak ve köyümüzde yaşasak" diye konuştu.

"ÇİFTÇİLİKTEN KAZANAMADIĞIMIZ İÇİN ŞEHİRDE İŞ ARIYORUZ"

Adana'nın Karataş İlçesi'ne bağlı Helvacı Köyü'nde yaşayan Sadık Güngör, "Çiftçi çocuğuyum ama çiftçilik yapamıyoruz. Hiçbir gelirimiz yok. Adana'da iş bulsam çalışacağım, köye gelmeyeceğim, çiftçilikle uğraşmayacağım. Mazot ve gübre gibi her şey pahalı. Ekmek olmuş 4 lira, hiçbir şey alamıyoruz. Maliyetler yüksek, ektiğimizden kazanamıyoruz. Böyle olunca köyden vazgeçip Adana'ya yerleşmek istiyorum iş bulursam" dedi. Aynı köyden genç çiftçi Hakan Çetin ise, "Babam çiftçilik yapıyor ama çiftçilikten kazanamadığımız için çiftçiliği bırakmak istiyoruz, Adana'ya yerleşmek istiyoruz. Köyde ara ara çalışıyorum ama yine kurtarmıyor. Maliyetler yüksek olduğu için gideri karşılamıyor çiftçilik. Adana'da iş arıyorum" diye konuştu.

"TAMİRCİDE ÇALIŞMAK ZORUNDA KALIYORUZ"

Adana'da oto tamircide çalışan Barış Ok da, ailesinin çiftçi olduğunu ancak tarımdan para kazanamadıkları için köyü bırakıp kentte çalışmaya başladığını belirterek, "Ailem çiftçilikten kazanıp geçinemediği için ben de tamircide çalışmak zorundayım. Ailem çiftçilikten kazansaydı ben de köyde bir çift olmak isterdim" şeklinde konuştu. Abdioğlu Köyü'nde çiftçilik yapan bir ailenin çocuğu olan ancak oto tamircide çalışan Bayram Tekinhatun da, "Tarımda maliyetler çok yüksek. Bu yüzden para kazanamıyoruz. Bu yüzden Adana'da tamirhanede çalışmak zorunda kalıyorum. Keşke tarımda maliyetler düşük olsa da ben de köyümde kalsam" açıklamasında bulundu.

"KÖYLÜ GENÇLER KENTLERDE UCUZ İŞ GÜCÜNE DÖNÜŞÜYOR"

Köylerin boşaldığını ve köylerde adeta yıkım yaşandığını aktaran CHP Adana Milletvekili, TBMM Tarım, Orman ve Köyişleri Komisyonu Üyesi Ayhan Barut ise şunları kaydetti:
"Köyler boşalıyor, genç çifçitilerimiz hızla köylerini terk ediyor. Son 8 yılda her 100 çiftçiden 22'si tarımı bırakıp köylerini terk etmiş durumda. Bunların da büyük kısmı 35 yaş altı gençlerimizden oluşuyor. AKP'nin uyguladığı tarım politikası köylülerimize, çiftçilerimize, gençlerimize başka çözüm yolu bırakmıyor. Köyleri terk eden genç çiftçilerimiz kentlerde ucuz iş gücü oluyor. 2007 yılında 35 yaş altındaki nüfusu yüzde 60 civarında olan köylerimizde bu oran yüzde 45'in altına düştü. Çiftçilik eskiden ayrıcalıklı bir meslekti. Çiftçinin kızını almak, oğluna kız vermek için herkes ayrıcalıklı davranırdı. Bugün gelinen noktada çiftçi bile çiftçiye kız vermiyor. Bunlar AKP'nin iş bilmez ve tarımdaki yıkım politikaları nedeniyle oldu. Peki çözüm ne? Çözüm aslında çok basit. AKP iktidarı köylüyü ve çiftçiyi desteklerse, üretime destek olursa sorun çözülür. Gençlerimizi ve çiftçimizi köyde bırakacak şekilde destek ve teşvik verirse sorun aşılır. Gençlerimizin köyde kalmasını sağlayacak sosyal ve kültürel politikalara ağırlık verilirse, köylerimiz sosyal donatılarla donatılırsa bu sorun çözülür. Böyle olursa tarımsal üretim devam eder. Köylerde yaş ortalaması zaten 65 yaşın çok üstünde. Bu söylediklerimiz yapılmaz ve aksi yapılırsa gençler köyleri terk etmeye devam eder. Böyle giderse köyde çiftçilik yapacak kimse kalmayacak. Tehlike çanları çalıyor."