Hergün gelişerek yenilikler üreten teknolojide gün geçmiyor ki yeni bir sistemden bahsedilmesin işte Blu-ray de onlardan biri.
Blu-ray Disc (BD) olarak da bilinen yeni nesil optik disk biçimidir.
Dünya devi Sony tarafından geliştirilen ve Apple, Dell, Hitachi, HP, JVC, LG, Mitsubishi, Panasonic, Pioneer, Philips, Sharp, TDK ve Thomson’ın da bulunduğu dünyanın önde gelen üreticilerinin Blu-ray Disc birliği (Blu-ray Disc Association - BDA) adı altında geliştirdikleri yeni bir format bu.
Blu-ray, ismini veri yazıp okumak için kullandığı mavi-mor ( Blue-Violet ) lazer ışınının “Blue” ile optik ışının “ray”in birleşmesinden alıyor. Blu-ray yazımındaki “e” harfinin eksikliği Blu-ray disk birliği’nin bu adı bir ticari marka olarak kaydettirebilmeleri için bilerek yaptıkları bir değişiklik.
Gelelim bulu-ray sisteminin detaylarına ;
Bu format özellikle yeni nesil yüksek çözünürlüklü (HD) videoların tek bir diskte saklanabilmesinde yardımcı olurken aynı zamanda çok büyük miktarda veri depolamaya da yardımcı oluyor. Tek tabakalı bir Blu-ray disk 25 GB’lık kapasitesi ile iki saatten fazla HDTV kalitesinde görüntü veya 13 saat civarında standart çözünürlüklü görüntü saklayabiliyor. Çift tabakalı biçimi ise 50 GB veri depolama kapasitesine sahip.
Blu-ray ileride kolayca genişletilebilsin diye ayrıca çoklu-katman desteği de barındırıyor, herbir katmanda 25 GB veri taşıyabiliyor ileride veri kapatisesini 100-200 GB seviyelerine kadar arttırabilmek için BDA çalışmalarını devam ettiriyor
Daha öncede 100GB\'lık ilk blu-ray medya prototipini gösteren TDK firması, katman başına sınır olarak kabul edilen 25GB veri kapasitesini 33,3 GB\'a çıkartarak, 6 katmanlı 200 GB\'lık blu-ray medya yaptığını duyurdu.
Halihazırda kullanılmakta olan DVD gibi optik disk teknolojileri veri yazmak ve okumak için kırmızı lazer kullanırken, yeni format mavi-menekşe lazer kullanmakta. Blu-ray ürünler farklı lazer tipleri kullanılmasına rağmen, BD/DVD/CD uyumlu optik okuyucusu yardımıyla CD ve DVD’leride oynatabilmekte.Bu sistem lazer ışınının çok daha hassas bir şekilde odaklanmasını mümkün kılmakta ve dolayısıyla veriler daha sık olarak daha az bir alanda depolanabilmektedir.
Sonuçta kullanılmakta olan CD\'ler veya DVD’ler ile aynı boyuttaki bir Blu-ray disk, 50 GB’a kadar veri depolayabilmektedir.
HDTV’nin hızlı yükselişi ile birlikte tüketicilerin yüksek çözünürlüklü görüntüleri kaydetme istekleride artmış bununla beraber Blu-ray disklerin tasarımı bu düşünce ile ortaya çıkmıştır. Blu-ray dijital yayıncılık tarafından kullanılan MPEG-2 formatının doğrudan kaydını desteklemektedir ve bu Blu-ray’i dijital televizyonların küresel standartları ile uyumlu kılmaktadır. Bu şu demek; HDTV yayınlar herhangi bir veri kaybı olmaksızın veya fazladan işleme gerek duyulmaksızın doğrudan disklere kaydedilebilmektedir. Artan veri kapasitesi ile birlikte Blu-ray daha yüksek veri iletim hızını kullanmaktadır. Bu hız HD TV’nin asıl resim kalitesini koruyarak kaydedilmesi ve seyredilmesi için gerekenden bile fazladır.
Önümüzdeki yıllarda HD TV’ye geçiş ile birlikte Blu-ray cihazların VCR ve DVD kaydedicilerin yerini alması beklenmekte. Bu format aynı zamanda gelecekte bilgisayarlardaki veri depolama ve yüksek çözünürlüklü filmler için standart olacak gibi görünüyor.
Şu an itibariyle dünyada en fazla kullanılan optik disk biçimi olan DVD\' ye kıyasla
Blu-ray çok daha fazla yeni özelliği desteklemektedir.
Yeni nesil optik disklerde blu-ray\'in karşısındaki en büyük rakip Toshiba, NEC, Microsoft, ve Intel desteğiyle öne çıkan HD DVD idi. HD DVD, blu-ray\'e nazaran katman başına 15 GB gibi daha düşük bir disk kapasitesi sunuyordu. Buna karşın kullandığı lazer teknolojisi mevcut DVD lazer teknolojisinin benzeri olduğu için maliyet bakımından blu-ray\'e göre daha avantajlı olarak öne çıkmaktaydı. Yalnız maliyetin kaliteyle ve kapasiteyle orantısına bakılırsa HD DVD bu nedenle artık eski bir teknoloji oldu diyebiliriz
4 Hollywood film stüdyosu (New Line Cinema, Paramount Pictures, Universal Studios ve Warner Bros.) HD DVD\' ye özel olarak destek vermeyeceğini duyurmuş, HD DVD\' ye en fazla destek veren Toshiba da HD DVD oynatan ve kaydeden cihazları geliştirmeyi, üretmeyi ve pazarlamayı bıraktığını açıklamıştı. Bununla birlikte diğer stüdyoların desteğini çekmesi sonucunda HD DVD tarih oldu.
Tabii biz görsel yerel medyada hala bu formatı kullanıyoruz. Fakat her zaman kaliteyle birlikte daha fazla izleyici kitlesine ulaşabilmek için teknolojiye ayak uydurabilmek ve bir adım önde olmak gerekiyor. Bunun yolu da ;Teknik birimlere daha fazla ödenek ayırılarak update ve upgrade edilmelerini sağlamaktan geçiyor demem gerek .
Saygılar sevgiler.