Adana Eczacı Odası (ADEO), Roma İmparatorluğu zamanında Anazarva’da yaşamış olan hekim ve farmakoloji bilgini Dioscorides’anısını yaşatmak ve geçmişten günümüze tıbbi ve aromatik bitkileri masaya yatırmak için 3 gün sürecek ‘Dioscorides Kongresi’ düzenledi.

Ayhan Barut'tan Sağlıkçılara Destek: "Eziyet Yönetmeliği İptal Edilsin" Ayhan Barut'tan Sağlıkçılara Destek: "Eziyet Yönetmeliği İptal Edilsin"

Adana, Kozan ve Anavarza’da gerçekleştirilecek olan kongrenin ilki Çukurova Üniversitesi Eczacılık Fakültesi’nde Adana Büyükşehir Belediye Başkanı Zeydan Karalar, ADEO Başkanı Ecz. Mürsel Yalbuzdağ ve YK Üyeleri ile eczacılar, ÇÜ Eczacılık Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Eda Kumcu ve yardımcıları, akademisyenler ve öğrenciler katıldı.

ECZ. CAN, “DİOSCORİDES BÜYÜK BİR KÜLTÜREL MİRASTIR”

Kongrenin açılış konuşmasında Dioscorides’in büyük bir kültürel miras olduğunu ifade eden Dioscorides Kongre Yürütme Kurulu Başkanı Ecz. Hakan Can, bu mirastan yola çıkarak, kongrede Anavarza’nın ve Çukurova’nın bereketli topraklarındaki tıbbi bitkiler üzerine, geçmişten günümüze bilim ışığında değerlendirmelerde bulunacaklarını belirterek kongreye katılan, destek olan herkese teşekkür etti.

Geçmişten Günümüze Tıbbi ve Aromatik Bitkiler Kongresi Başladı

PROF. DR. KUMCU, “KONGREYE EVE SAHİPLİĞİ YAPMAKTAN MUTLUYUZ”

Adana Eczacı Odası’nın düzenlediği ‘Geçmişten Günümüze Tıbbi ve Aromatik Bitkiler Dioscorides Kongresi’ne ev sahipliği yapmaktan mutluluk duyduklarını belirten ÇÜ Eczacılık Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Eda Kumcu, “Dioscorides MS.4 ile MS. 90 yılları arasında yaşamış bir hekim, bir farmakoloji bilgini, eczacı, botanik biliminin öncülerinden ve aynı zamanda roma ordusuna bu alanda hizmet veren bir hekimdir. Bir bilim insanı olarak tüm dünya için çok önem arz etmekle birlikte, Dioscorides’in 2000 yıl kadar önce bu topraklarda yaşamış olmasının Çukurova bölgesi için anlamı büyüktür. Dioskorides’in şöhreti antik çağın en büyük ve  en önemli farmakolojik rehberi olan “De Materıa Medıca” isimli eserinden gelmektedir. Eserleri ile mesleğimize öncü olan ve bilimin aydınlatıcı yolunda bize ışık tutan Dioscorides’in adı verilen bu kongre ile fakültemizde sizlerle olmaktan mutluluk duyduğumuzu belirtir, katılımınız ve katkılarınız için teşekkür ederim.”

Geçmişten Günümüze Tıbbi ve Aromatik Bitkiler Kongresi Başladı

ECZ. YALBUZDAĞ, “KATMA DEĞER YARATACAK PROJELER ÜRETİLMESİ ŞART”

Çukurova bölgesinin ve bitkilerin tanıtılması, ardından bitkilerin ilaca dönüşmesinin önemine değinen Adana Eczacı Odası (ADEO) Başkanı Ecz. Ö. Mürsel Yalbuzdağ, “Eczacı Odası olarak her zaman yerli ilacı savunduk, savunmaya devam edeceğiz. Çünkü bölgemizde yetişen, yetiştirilen ürünler yurtdışına gidiyor, paketlenerek tekrar ülkemize ithal edilmektedir. Bu da bizlerin döviz kaybımıza neden olmaktadır. Kayıpların önlenebilmesi için üniversitelerin yerel yönetimlerle işbirliği ile bölgemizin bitkisel kaynaklarına sahip çıkarak, yerli üretime geçilmesi çok büyük önem arzetmektedir. Bu üretime sadece bölgemizin değil ülkemizin ihtiyacı vardır.”

BÜYÜK MİRASA SAHİP ÇIKILMALI

Günümüzde MateriaMedica içinde yer alan bitkilerin etkin bileşikleri ve etkilerinin bilimsel olarak kanıtlandığını da hatırlatan Başkan Ecz. Yalbuzdağ, “ Bu bitkiler kanıta dayalı fitoterapi uygulamalarında güvenle kullanılmaktadır. Biz eczacıların ve eczacı adaylarının görevi ise bitkisel ilaçlar üretmek, bitkilerle tedavinin doğru kullanılmasını sağlamak ve bu büyük mirasa sahip çıkıp değerlendirmektir. Eczacılık insanlık tarihi ile başladı, gelecekte de devam edecektir. Mesleğimizi her alanda değerli kılmaya, geleceğe güvenle taşımaya çalışıyoruz. Geleneklerimizi, tarihimizi, meslek kültürümüzü ve etik değerlerimizi korumaya çalışıyoruz. Bu kongre; hem Adana’nın hem Kozan’ın hem de ülkemizin tanıtımına katkı sağlayacağı inancındayım. Ama her kesimin gerek bölgemiz gerekse ülkemizin ekonomisine, gerek sağlık sistemine katma değer yaratacak projeler üretmesi şarttır. Bu anlamda Adana Eczacı Odası olarak biz üzerimize düşen görevi yapmaya hazırız. Kongremizi zenginleştiren her bireye, destek veren Eczacılık Fakültemize, değerli dekanımıza ve hocalarımıza da teşekkür ediyorum.” diye konuştu.

KARALAR, “TOROSLARDA 500’E YAKIN ENDEMİK BİTKİ VAR”

Adananın özel, güzel ve zenginlikleri olan bir kent olduğunu söyleyen Adana Büyükşehir Belediye Başkanı Zeydan Karalar, “Anavarza’nın tarihi kimliğinin yanında tıbbi kimliği de vardır. Puduhepa’nın yaptığı ilk barış anlaşmasının Tatarlı Höyüğü olduğu söylenmektedir. Bu değerler Adana’dadır. İskender’in uğrak yeri Magarsus ve Tepebağ Höyüğü, yine Adana’dadır. Son dönemdeki çalışmalarımızda Adanamızın bu önemli değerlerine sahip çıkarak tüm tarihimizin yaşamasına, yaşatılmasına destek oluyoruz. Avrupanın tamamından fazla Türkiye’de endemik bitki olduğu biliniyor. Sadece Toros Dağlarında 500’e yakın endemik bitki bulunmaktadır. Bu büyük bir zenginliktir. Bu anlamlı kongreyi düzenleyen Adana Eczacı Odamıza, Adanamızın değerlerinin ortaya çıkarılmasında, tanıtılmasında emeği geçen herkese şükranlarımı sunuyorum.”

Konuşmaların ardından ‘Anavarza Bölgesi Kazı Alanı Çalışmaları’, ‘Anavarzalı Dioscorides’in Dünya’ya Etkisi’, ‘Dioscorides, Materia Medica’daki Tıbbi Bitkiler’, ‘Çukurova’daki Tıbbi ve Aromatik Bitkiler’ ve ‘Çukurova’daki Tıbbi Bitkilerden Katma Değerli Ürünlerin Oluşturulmasında Gerekli Kalite Unsurları’ konularında uzman kişilerce katılımcılara aktarıldı.

Kongrenin Kozan ve Anavarza’da farklı konu ve konuşmacılarla devam edeceği bildirildi.