CHP Çukurova Belediye Başkan Aday Adayı Mimar Erkan Karakaya,  depreme dirençli Çukurova projesini hayata geçirmeyi hedeflediğini açıkladı. Karakaya, yapacakları bu işlerin sonucunda bu güne kadar deprem karşısında riskli yapıda oturmak zorunda kalmış vatandaşımızı ceplerinden hiçbir bedel ödemeden evlerini yerinde kentsel dönüşüme tabi tutacaklarını söyledi.

6 Şubat’ta yaşanılan Kahramanmaraş depreminin üzerinden bir yıl gibi bir zaman geçtiğine dikkat çeken Mimar Erkan Karakaya yaptığı açıklamada şu görüşlere yer verdi:

“Her ne kadar halkta yarattığı travma açısından her şey dün gibi taze olsa da, geçen bu süre depreme dirençli bir kent yaratma noktasında pek çok şeyin yapılabileceği ciddi bir zaman aralığı idi. Yine geçmişte olduğu gibi bu deprem sonrasında da yetkililer feryat figan, depremzedelere dönük büyük, büyük taahhütler, sonrada zaman geçtikçe unutulan ve unutturulmaya çalışılan bir süreç. Bu filmi yıllardır her depremden sonra, bu ülkenin vatandaşı olarak yaşıyoruz ve görüyoruz.

Adamamızda da durum diğer illerden farklı değil. Çukurova ilçemizde ciddi bir yıkım yaşandı, 11 bina aynı anda çöktü, 400 den fazla vatandaşımız hayatını kayıp etti. Oysa güvenli ve sağlıklı bir çevrede yaşamak temel kentli haklarından birisidir. Deprem tedbir alındığında hiçte korkulacak bir doğa olayı olmayıp, depreme dirençli bir kenti yaratmanın da teknik açıdan mümkün olduğunu biliyoruz. Buna en iyi örnek; çok yakın tarihte Japonya da meydana gelen 7,6 şiddetindeki deprem sonrasında sadece 55 kişi ölmüş ve 17 kişi yaralanmıştır. Hep birlikte sosyal medyada, deprem sırasında lokantada yemek yiyen Japonların, panikleyip kaçmak yerine masadaki bardak ve tabağı tutarak devrilmelerini önlemeye çalıştıklarını izledik. Bu sonuçlar bir kader değildir, bilimi ve tekniği halkın yararına kullandığınızda deprem veya diğer herhangi bir doğa olayı afet olmaktan çıkacaktır.”

3 AŞAMALI BİR PROJE

CHP Çukurova Belediye Başkan Aday Adayı Mimar Erkan Karakaya, Çukurova ilçesinin tamamının 1980 sonrasında spekülatif bir şekilde yapılaştığını, arsa arazi yağmasına dayalı imar planlarının sonucunda oluştuğunu, apartmanlaşarak büyüyen bir yerleşim yeri olduğuna dikkat çekti. Belediye başkanlığına aday adayı olduğu bu bölgede depreme dirençli bir Çukurova’yı yaratmak için 3 aşamalı bir projeyi hayata geçirmeyi hedeflediğini belirten Mimar Karakaya,  bu projeyi şöyle açıkladı:

“1-Öncelikle yıllarca Adananın en sağlam zemini diyerek, buradaki binalara bir şey olmaz anlayışıyla baktığımız bu bölgede yeni yapılaşmaya devam etmeden önce zeminin yapısını çok detaylı bilmemiz gerek. Üniversitemizin Jeoloji mühendisliği bölümündeki hocalarımızın nezaretinde ‘’Jeolojik mikro bölgeleme haritaları’’nı hazırlatacağız.

2-Kaçak yapı ve gecekondunun olmadığı bu ilçede, binalar mimar, mühendis eliyle yapılmış olsa da, istisnasız tüm binaların bilimsel yöntemlerle deprem karşısındaki ‘’performans analizleri’’ni belediyemiz bünyesinde yapacağız.  

3-Performans analizleri sonrasında belediyemizce tespiti yapılan riskli yapıların yıkılarak yerinde dönüşüm yapılabilmesinin önünü açmak için bu parselleri belediye meclisimizde, imar planlarında ‘’Özel proje alanı’’ haline getirip yerel müteahhitlerin yapım teklifi verebileceği bir şekilde kentsel dönüşüme cazip hale getireceğiz.

Tüm bu işleri yaparken vatandaşımıza ayrıca bir ekonomik yük getirmeyeceğiz. Yapacağımız bu işlerin sonucunda bu güne kadar deprem karşısında riskli yapıda oturmak zorunda kalmış vatandaşımızı ceplerinden hiçbir bedel ödemeden evlerini yerinde kentsel dönüşüme tabi tutarak ‘’Depreme dirençli bir Çukurova’’yı yaratmış olacağız.”