Çukurova Üniversitesi Neonatoloji Bilim Dalı öğretim üyesi ve Çukurova Neonatoloji Derneği başkanı Prof. Dr. Hacer Yapıcıoğlu Yıldızdaş, her ‘’17 Kasım Günü’’nün dünyada ‘’Dünya Prematüre Günü’’ olarak kutlandığını, bu günde prematüre doğuma ve prematüre doğan bebeğin sorunlarına farkındalık yaratılmak istendiğini belirterek şu bilgileri verdi:
"Maalesef doğan her 10 bebekten bir tanesi prematüre olarak doğuyor. Prematüre doğum bebek ve beş yaş altı çocuk ölümlerinin en önemli nedeni. Bir kadının, gebelik öncesi ve gebelikte tıbbi bakım alması prematüreliğin ve prematüreye bağlı sorunların önlenmesi açısından önemli. Anne karnında geçirilen bir gün bile bebeğin yaşam şansını arttırıyor. O nedenle prematüre doğum eylemi olan veya bu riski yüksek olan gebeler mutlaka perinatoloji merkezi olan bir hastanede izlenmeli ve doğum kaçınılmaz ise bebeğin bu merkezlerde doğumu sağlanmalı, neonatologlar (yenidoğan yan dal ihtisası yapmış Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları doktoru) ve yenidoğan hemşireleri tarafından izlemi yapılmalıdır"
Aşırı prematüre veya çok prematüre olarak tanımlanan gebelik yaşı 28 hafta veya 32 haftadan küçük olan bebeklerde bu durumun çok daha önem arz ettiğini belirten Prof.Dr.Hacer Yapıcıoğlu Ÿıldıztaş sözlerine şöyle devam etti.
"Çünkü bu bebeklerde solunum sıkıntısı, beyin kanaması, kalp yetmezliği, beslenme sorunları, enfeksiyon, gözlerde retinopati gibi sorunlarla sık karşılaşılır. Hem Yenidoğan Yoğun Bakım Ünitesi’nde yatarken hem de taburcu olduktan sonra pediatrinin birçok yan dalı ve Fizik Tedavi ve Rehabilitasyon ve Göz Hastalıkları Anabilim Dalı gibi diğer branşlarca da takipleri yapılır. Neonatologlar ve yenidoğan hemşireleri olarak amacımız topluma sağlıklı bir birey kazandırmaktır. Taburcu olan, büyüyen her bir prematüre bebeğin arkasında aylar süren bir emek vardır. Bu uzun ve zorlu yatış süresinde ailelere de destek olmaya çalışmaktayız. Bu anlamlı günde bizi yalnız bırakmayan ailelerimize çok teşekkür ederiz."