Yerel Yönetimler

Çıtırık Net Konuştu: "Sorunun Sorumlusu Belediyelerdir"

Büyükşehir Belediyesi önceki başkan döneminde büyük bir bakım evi yapıldı.

Abone Ol

Yaşam Hakları Konfederasyonu Başkanı Nesrin Çıtırık ve Doğal Hayatı Koruma Derneği (DOHAYKO) Yönetim Kurulu Üyesi Semine Uçaker; Çukurova Gazeteciler Cemiyeti (ÇGC) Başkanı Cafer Esendemir’i ziyaret etti.

ÇGC Kültür ve Sosyal Tesisleri’nde gerçekleşen ziyarette açıklamalarda bulunan Çıtırık; Adana Valisi Yavuz Selim Köşger’e seslenerek; Büyükşehir ve İlçe Belediye Başkanlarının yanı sıra kaymakamların, İl Hayvan Koruma Kurulu üyesi olan STK’ların da katılacağı geniş katılımlı bir toplantı yapılmasını istedi.  Çıtırık; “Bu toplantıda; Sayın Valimizce hem merkez ilçelerin hem de uzak ilçelerin kendi kısırlaştırma merkezlerini acilen kurmaları talimatının verilmesi, sorunun çözümünde faydalı olacaktır” diye konuştu.

Yaşam Hakları Konfederasyonu olarak Vali Köşger’den randevu talep ettiklerini belirten Çıtırık, “İlk defa bir Vali bu kadar zamandır bize randevu vermedi. Ben sayın Valimize; ’Hoşgeldiniz’ ziyaretinde bulunmayacağım. ‘Sokaklar köpek dolu, vatandaş muzdarip, hayvanlar aç-bitap. Bir çözüm yolu bulunsun…’ diyeceğim… Sayın Valimiz talimat verirlerse; tam detaylı raporu en kısa sürede kendilerine arz etmek isterim” diye konuştu.

“SORUMLU; BELEDİYE BAŞKANLARI”

“Belediyeler kısırlaştırma yapmadığı için; çoğalan hayvanlar sokaklarda aç, sefil, hasta yaşam savaşı veriyor. Diğer taraftar vatandaşlarımız da şikayetçi. Ben korkan insanları da anlıyorum. Vatandaşın üstüne, on tane köpek gidince korkar. Köpek; ısırır da havlar da, herşeyi yapar. Sonra da ‘köpek kovaladı, bisikletçi çocuk hayatını kaybetti.’ Yani ocaklar sönüyor. Bunun suçlusu, sorumlusu belediye başkanlarıdır.

Büyükşehir Belediyesi önceki başkan döneminde büyük bir bakım evi yapıldı. O bakımevinde bir yılda 36 bin köpek kısırlaştırılabiliyor. Ama 5 bin köpek kısırlaştırıldı. Sokaklarda da 50 bin köpek var. 50 bin köpeği her yıl 5 binle bitiremezsiniz. Ama yılda 36 bin kısırlaştırılırsa 2 yılda biter. Başkan Zeydan Karalar seçildiği zaman, 4 yıl geride kaldı. 5.yıla girdik. Her yıl 20 bin köpek kısırlaştırsaydı, bugün Adana sokaklarında köpek sorunu yaşanıyor olmayacaktı. Üreme ve sayı kontrol altına alınabilirdi. Başkan Karalar bunu yapmadığı ve yeterli kısırlaştırma yapmadığı için Adana halkı köpeklerden muzdaripler” dedi.

Çıtırık; Büyükşehir Belediye Başkanı Karalar ile görüştüklerini belirterek, “Yanına gittik. ‘Sayın Başkan biz okyanusu geçtik. Türkiye’nin en güzel ve kapasiteli barınağı elinizde. Hazır. Buraya 12 veteriner hekim alınacak, 42 tane bakıcı alınacak, 4 tane doblo ambulans alınacak ve burası bir kısırlaştırma ve tedavi merkezi haline gelecek. Ne olur biz okyanusu geçtik, bizi kıyıda boğmayın’ dedim. Ancak bugüne kadar bu konuda bir adım atmadı. Dolayısıyla sahipsiz köpek sorununun bir numaralı sorumlusu Zeydan Karalar’dır” diye konuştu.

“MECLİS ÜYELERİ DE İKİNCİ SORUMLU”

“Bu sorunun ikinci sorumluları da belediye meclis üyeleridir” diyen Nesrin Çıtırık, “Dolayısıyla meclis üyeleri çoğunlukla Belediye Başkanlarıyla ters düşmek istemiyorlar. Hepsinin işi gücü düşüyordur. İnsani bir olay. Bir şey demek istemiyorum. Belediye Meclis üyesi, toplantıda, ‘Zeydan başkan sokaklar köpek doldu’ diyor. Sen belediye meclis üyesisin. O köpek niçin doğdu bilmek zorundasın… Sokaklar niye köpek doldu, bilmek zorundasın…Çözümünü bilmek zorundasın. Onlar da bu işin üstüne gitmiyorlar…

Milletvekiline gidiyorum. Biri diyor ki; ‘Zeydan başkan söz dinlemez…’ Biri diyor ki; Fatih başkan söz dinlemez.’ Biri diyor ki; Bilal başkan kimseyi dinlemez’, Öbürü diyor; ‘Soner başkan oranın horozu!’ Milletvekillerinden de bir hayır yok…

Belediye Başkanlarına; ‘Ya kardeşim ihale istemiyoruz, iş istemiyoruz. Hayvanları besle, büyüt, önlerine yemek. O’nu da istemiyoruz. Kısırlaştır. Kısırlaştırma çok basit… Bir veteriner hekim, bir günde ortalama 10 tane hayvan kısırlaştırır. 20 iş gününde 200, yılda 2400 asgari. 5 veteriner toplamda 12 bin hayvanı kısırlaştırır. Şimdiye kadar bu sorun çoktan biterdi” diye konuştu.

Çıtırık, “Bunların hepsini bir rapor haline getirdim. Ambulans lazım, Kedi Tedavi Merkezi, Acil çözüm önerilerimizi yazdım. Veteriner, veteriner teknikeri, ambulans, Belediye için bunlar büyük iş değil… Eğer geçmişte barınak yapılmamış olsa; O zaman 10-12 milyon liraya çıktı. Şimdi 30-40 milyon liraya çıkar. Hatalı projeyle zaten beton yığınına döndü. Herşey hazır. Benim ricam; barınağına eleman almak şartıyla, yeterli sayıda veteriner, veteriner teknikeri, eleman ve bakıcı almak zorundasın. Sayın Başkan 4 yılda bizim sözümüze geldi. Şehir içinde bir Kedi Kısırlaştırma Merkezi yaptı, Çobandede’de. O kediler için. O bile bir şey. Asıl sorun köpek.”

Yaşam Hakları Konfederasyonu Başkanı Çıtırık; Büyükşehir Belediye Başkanı Zeydan Karalar’ı başarılı bulduğunu ancak hayvanlar konusunda vebal altında olduğunu belirterek, “Davacıyım ve şikayetçiyim” diye konuştu.

Büyükşehir Belediyesi hayvan barınağının hem hayvanlar için hem de çalışanlar için bir ZULÜMHANE konumunda olduğuna dikkat çeken Çıtırık konuşmasını şu ifadelerle tamamladı; “Hayvanların yaşam hakkının ihlal edilmesinin yanında çalışanlar için de İş Sağlığı ve Güvenliği Kanunu ihlal edilmektedir. Çalışanlara yönelik yasal bütün önlemler; çevresel koşullar, bireysel ekipmanlar sağlanmalıdır.”

“BAŞIBOŞ KÖPEKLER BÜYÜK SORUN”

Dünya üzerinde ortak yaşam kültürü içerisinde türlerin de yaşam hakkına saygı duymak zorunda olduğumuzu ifade eden Başkan Esendemir; önceki dönem başkanı Hüseyin Sözlü döneminde yapılan barınağı gezdiğini, çok güzel bir merkez olduğunu  belirterek, “Barınak adeta bir kampüs. Oradaki personel çırpınıyor bir şeyler yapmak için. Onlar da personel gerektiğini söylüyor” dedi.

Sokak hayvanlarının her geçen gün ciddi bir sorun haline geldiğini belirten ÇGC Yönetim Kurulu Başkanı Cafer Esendemir; hayvan sahiplenmenin büyük bir sorumluluk gerektirdiğini, ilginin ve sevginin bitmesinin yanı sıra sorumluluğun da ağır gelmesiyle birlikte, bir süre sonra ev hayvanlarının sokağa atıldığını, sokakların başıboş hayvanlardan geçilmediğini, bunun da bir çok sorunu beraberinde getirdiğini söyledi.

Sokaklarda kontrolsüz üreyen-çoğalan hayvanların aç-susuz kalmanın yanı sıra çeşitli hastalıkları barındırdığını, başta kuduz olmak üzere insana geçebilecek bir çok mikrop taşıdıklarını söyleyen Başkan Esendemir; kısırlaştırmanın belediyelerin asli görevleri arasında bulunduğunu, hayvan barınaklarının yeterli finansman, araç-gerek ve personel sağlanarak daha hijyen ve modern hale getirilmesi gerektiğini söyledi.