Atasözlerinde yer bulan Bor Pazarı'nda, pazar esnafı ve vatandaşlarla görüşen Gürer, emekli ve asgari ücretlilerin marketlerdeki fiyatlarla gıda ürünü almakta zorlandığını belirtti. Haftalık pazarlar onlar için kısmen daha uygun.
Ülke genelinde 3.631 semt pazarı ve 242’si üretici pazarı olmak üzere toplam 3.873 pazar kuruluyor. Marketlere göre fiyatlar dar gelirliler için daha uygun geliyor. Pazarda da fiyatlar artması emekliler ve dar gelirlileri büyük sıkıntıya sokuyor. Niğde il genelinde kurulan pazar yerlerinde vatandaş ve esnafın sorunlarını dinliyor ve enflasyonun etkisini bizzat yaşayanlarla konuşarak görüyoruz” dedi.
Bor Pazarı’nı gezen Gürer, yerli ürün hasat sonuna gelmesiyle artan fiyatların yükseldiğini yerinde gözledi.
FİYATLAR ARTIYOR
CHP Milletvekili Ömer Fethi Gürer, bu yıl üreticinin ürettiği ürünün tarlada tüccar tarafından alınmaması ve iktidarın soruna çözümcü yaklaşmamasıyla binlerce ton ürünün çürüdüğünü hatırlattı. Gürer, “Yerli ürün hasat sonuna geldik. Tarlada ürün değer bulmadı ve üretici yandı. Üretici zarar etti. Hasat dönemi yerli ürün için bitmek üzere ve farklı illerden pazara ürün gelmeye başladı. Pazarda nakliye ile fiyat artışı oluşunca fiyatlar geçen haftaya göre artış göstermiş bulunuyor. Dar gelirli markete göre pazar uygun diye pazara gelse de pazarda fiyatlar kıpırdamış bulunuyor” diye konuştu.
YERLİ ÜRÜN AZALDIKÇA PAZARDA FİYATLAR YÜKSELİYOR
Niğde'nin Bor ilçesinde Salı pazarını ziyaret eden CHP Niğde Milletvekili Ömer Fethi Gürer, yerli ürünlerin azalmasıyla birlikte pazarda yaşanan fiyat artışlarına dikkat çekti. Gürer, yerli ürünlerin tükenmeye başlamasıyla fiyatların değiştiğini vurgulayarak, "Şu anda Bor Salı Pazarı'nda bamya 150 liraya satılıyor. Satan arkadaşlarımız çok düşük kâr marjı ile satış yaptıklarını ifade ediyorlar. Özellikle yerli ürün tükenince farklı bölgelerden ürün geliyor; nakliye fiyatları artıyor ve doğal olarak bu artışlar tezgaha yansıyor. Tarlada kalan Domates pazarda yemeklik olanı 35 TL , Turşuluk Salatalık boyutuna göre 70 liraya kadar fiyatlanmış , turşuluk biber 100 liradan satılıyor.İncir fiyatı da 130 lira, Tarlada 8 liraya kırmızı biber alıcı tüccar beklerken 20 TL ." şeklinde konuştu.
Gürer, yerli ürün azaldıkça Afyon ilimiz gibi farklı bölgelerden gelen ürünlerin pazar fiyatlarını etkilediğini belirtti.
VATANDAŞIN ALIM GÜCÜ DÜŞÜK, ÜRETİCİ VE PAZARCI ZORDA
CHP’li Ömer Fethi Gürer, vatandaşın alım gücünün iyice zayıfladığını ve bu durumun hem üretici hem de pazarcı esnafını olumsuz etkilediğini dile getirdi.
Gürer, " Turşuluk salatalığın fiyatları boyutuna göre 70, 60, 50 ve 40 lira olarak satılıyor. Turşuluk salatalığı mevsimi,Afyon'dan gelen ürünün fiyatı, doğal olarak nakliyeye gelen mazot zammı ile artıyor. Pazarcı aldığının üstüne düşük bir kâr katsa da vatandaşın çoğu bakıp geçiyor. Pazar da saat 14:00 civarında hâlâ tezgahta ürünler duruyor ,çünkü vatandaşın alım gücü yok. Emekli 12.500 lira ücret alıyor; onunla ev kirasını mı versin, pazar alışverişini mi yapsın, et mi alsın, süt mü alsın?" diyerek yaşanan sıkıntıları özetledi.
Pazarcıların artan maliyetler karşısında ayakta kalmakta zorlandığını belirten Ömer Fethi Gürer, “pazarcı esnafı içinde gider fazlalaştı, gelir ise azaldı. Pazarcı esnafı da bu işi başka bir iş yapamadığı için sürdürüyor. Tarlaya gidiyoruz, tarlada üretici satamamış; pazara geliyoruz, satıcı dertli. Bunun yanı sıra tüketici de alamıyor ama ne yazık ki tarladaki ürünler de çöp olmuş durumda.” ifadelerini kullandı.
Pazarda vatandaşların “erken seçim için daha çok bastırın.Bu yönetimden bizi kurtarın “ dediğini ifade eden CHP Niğde Milletvekili Ömer Fethi Gürer “mevcut iktidar ne dese ne yapsa biz vatandaş olarak gerçeği gördük.Artık yeter” diye düşüncelerini ifade ettiler.” dedi.
Gürer, yoksulluğun derinleştiğini ve siyasi iktidarın bu süreci seyrettiği belirtti.
Vatandaşlar “pazar bu kadar pahalı olursa markette durum daha yüksek fiyat oluyor.Gelirimiz iyice iktidar eliyle daraltıldı. markete gidemez hale geldik.Bu kere pazar fiyatları artışında belimizi büküyor” diye dert yandılar.
Pazar yerinde bazı annelerin üniversite giden çocukları için yurt ve burs konusunda taleplerini dinleyen Gürer bu yıl Niğde merkezde bazı okulların sınıflarda öğrenci sayısının yükselmesinin de şikayet edilen sorunlar olduğunu belirtti.Köy okulları mutlaka açılmalıdır” dedi.