Siyaset

Ayhan Barut'tan Tarımsal Üretim, Çiftçi Ve Tüketiciye Destek Çağrısı

Cumhuriyet Halk Partisi Adana Milletvekili, TBMM Tarım, Orman ve Köyişleri Komisyonu Üyesi Ayhan Barut, üreticilerin mağdur edildiği, tüketicilerin de çile çektiği bir dönem yaşandığını belirtti.

Abone Ol

Tarlada veya bahçede maliyetin altındaki fiyatlarla satılan veya satılamayan ürünlerin market ve pazarlarda fahiş fiyatlarla gündeme geldiğini aktaran Barut, "Çiftçisinden tüketicisine toplumun tüm kesimlerini mağdur eden bu düzen değişmeli. Üreten desteklenmeli, halkın alım gücü iyileştirilmelidir. Hem çiftçiyi, hem hal esnafını, hem de tüketiciyi mağdur eden sistem değişmeden sorunlara çare bulunmaz. Hal Yasası değiştirilmelidir" dedi.

"HEM ÜRETİCİ HEM TÜKETİCİ MAĞDUR"

Türkiye'de AK Parti eliyle derinleştirilen ekonomik ve siyasi krizin faturasını halkın ödediğini belirten Barut, "Açlık ve yoksulluğu büyüttüler, zamlarla hayatımızı kararttılar. Krizin sorumluları halkın derdine çare bulmak yerine krizi derinleştiriyor. Çiftçisinden esnafına, emeklisinden işçisine toplumun tüm kesimleri kan ağlıyor. Ocağımızı batıran bu yangının söndürülmesi için her alanda kapsamlı ve planlı adımlar atılması gerekiyor. Öncelikle üretenin kazanamadığı, tüketicinin de pahalıya almak zorunda kaldığı bu sistemin değişmesi gerek. Hem Hal Yasası değişmeli hem de üretici desteklenmelidir. Halkın alım gücü iyileştirilmeli, zamlar geri çekilmeli, vergi yükü düşürülmelidir" diye konuştu.

"BU DÜZEN DEĞİŞMEK ZORUNDA"

Tarlada ve bahçede alınteriyle üreten çiftçilerin ürünlerinin para etmediğini belirten Ayhan Barut, halkın da yüksek fiyatlar nedeniyle tüketemediğine işaret ederek, şunları kaydetti:
"Mazottan gübreye, tohumdan zirai ilaca tüm üretim maliyetleri katlanarak artarken, çiftçinin ürünü para etmiyor. Ya bahçede veya tarlada kalıyor, ya da çürüyor. Bu çelişki ve sorun giderek büyürken ve hala iktidar çözüm üretmezken, vatandaşımız da para etmeyip tarlada kalan ürünleri pazar veya marketlerde fahiş fiyatlarla almak zorunda kalıyor. Bu durum akıl alacak gibi değil. Birisi ülkeye, çiftçiye, tarıma ve vatandaşa zarar vermek istese, ancak böyle bir sistem kurar. AKP iktidarı tarıma, çiftçiye ve tüketiciye düşman gibi yaklaşıyor, çünkü yaşananlar bunu gösteriyor. Böyle bir düzen olmaz. Bu düzenin değişmesi şarttır. Çiftçinin perişan edildiği bir dönemde, tarımsal ürünler tarlada veya bahçede kalırken, aynı ürünler halka fahiş fiyatlarla satılamaz. Böyle bir düzeni kabul etmiyoruz. Mutlak suretle Hal Yasası ile birlikte üreten ve tüketenin zarar ettiği bu sistemin değişmesi zorunluluktur."