Siyaset

Ayhan Barut, Süt Krizine Çare Bulunmasını İstedi

Abone Ol

Cumhuriyet Halk Partisi (CHP) Adana Milletvekili, TBMM Tarım, Orman ve Köyişleri Komisyonu Üyesi Ayhan Son 15 günde bile yem fiyatlarının en az yüzde 25 arttığına dikkat çeken Barut, "Bu şartlarda üretici kazanamadığı için ineklerini kesime göndermeye devam ediyor, yurttaşlarımız ise bakkal ve marketlerden süt alamaz hale geliyor. Bu kirli düzen ancak üretenin kazandığı, tüketenin rahatça alabildiği bir sistem kurulursa düzelir. Bunun yolu da üreticinin daha çok üretmesi ve kazanması için desteklenmesinden, tüketicinin de gelirinin artmasından geçer" dedi.

"BU FERYADA KULAK VERİN"

Süt üreticilerini sürekli zarar ettiren, maliyetin altında satışa zorlayarak iflasa sürükleyen iktidar yüzünden dişi hayvanlar bile kesime gittiğine işaret eden Ayhan Barut, bu koşullarda Ulusal Süt Konseyi'nin (USK) 22 Ocak'tan geçerli olmak üzere litre başına açıklanan 13.5 lira süt fiyatının üreticilere çare olmayacağını, tüketicileri de zora sokacağını söyledi. Türkiye'de çok uzun süredir enflasyonun fırladığını, döviz kurlarının ve mazotun arttığını, tüm maliyetlerin katlandığını bildiren Barut, "Acı gerçekler tümüyle ortadayken süt üreticilerini ölüme terk edenlerin hiç vicdanı sızlamıyor ne hikmetse. Çoluğuna çocuğuna süt içiremez hale gelen vatandaşların dramını seyrediyorlar sadece. Sürdürülebilir bir üretim, vatandaşın tüketebildiği bir sistem için süt üreticilerin ve tüketicilerin feryadına kulak verin" diye konuştu.

"DİŞİ HAYVANLAR KESİME GİDİYOR"

Maliyetlerdeki fahiş artış nedeniyle hayvancılık sektörünün çok büyük sorunlarla boğuştuğunu, yüksek enflasyon ve bitmeyen zamlarla tüketicilerin ocağının söndüğünü aktaran Ayhan Barut, şöyle konuştu:
"Ülkemizde çok uzun zamandır yaşanan ekonomik krizin faturasını toplumun tüm kesimleri gibi hayvancılık sektöründeki üreticilerimiz ödüyor. Mazot, saman, yonca, yem, silaj, ot, bakım, elektrik, su ve tüm masraflar fahiş oranda artarken yetiştiricilerimizin binbir emek verdiği hayvanlar ne acıdır ki kesime gönderiliyor. Niye? Çünkü et ve süt fiyatları çiftçimizi kurtarmıyor. Son 15 günde bile yem fiyatları en az yüzde 25 arttı. Şimdi enflasyon, döviz kurları, fahiş zamlar ve acı tablo ortadayken açıklanan yeni süt fiyatı üreticiyi kurtarmıyor. Bu fiyatlarla çiftçi sürekli zarar edip borçlanarak tam olarak iflasa sürükleniyor. Tüketici de evine bir litre süt bile alamıyor. Bir litre kolanın veya suyun fiyatı nasıl süt fiyatının üstünde olur? Akıl alır gibi değil. Böyle giderse dişi hayvanlar yine kesime gitmeye devam edecek, et ve sütte kriz daha da derinleşecek. Evrensel kural olan süt/yem paritesine uyulmalıdır. Yani 1 litre sütle üretici 1.5 kilogram yem alabilmelidir. Bu olmazsa kriz daha da derinleşir. Üreticinin ve tüketicinin nefes alacağı bir adım atılsın."