Siyaset

Ayhan Barut "Deprem Gerçeğine Karşı Acil Seferberlik Başlatılmalı"

CHP'li Ayhan Barut, son olarak İstanbul'da yaşanan depremlerin gerçeği hatırlattığını, bir daha büyük acılar yaşanmaması için daha fazla zaman yitirmeden depreme karşı acil seferberlik başlatılmasını istedi

Abone Ol

Cumhuriyet Halk Partisi (CHP) Adana Milletvekili Ayhan Barut, İstanbul'da yaşanan depremlerin gerçeği bir kez daha hatırlattığını, bir daha büyük acılar yaşanmaması için daha fazla zaman yitirmeden depreme karşı acil seferberlik başlatılmasını istedi. Türkiye'nin deprem ülkesi olduğuna vurgu yaparak on milyonlarca insanın fay hatlarından kaynaklı risk altında olduğunu ifade eden Barut, "Kayıtsız kalan iktidar yüzünden deprem önergeleri, yasa teklifleri ve raporlar Meclis'te bekliyor, gereği yapılmıyor. Deprem dirençli kentler, deprem gerçeğine uygun yapı stokları yaratmak zorundayız. Son 6 Şubat depremlerinde yaşanan acılardan ders çıkartıp önlenebilir acılar yaşanmaması için acil adım atılmalıdır" dedi.

"MİLYONLARCA İNSAN RİSK ALTINDA"

İstanbul'da yaşanan depremlerden etkilenen herkese 'Geçmiş olsun' dileklerini ileten CHP Adana Milletvekili Ayhan Barut, "Ülkemizde bildiğimiz kadarıyla 18 ilimiz ve 80 ilçemiz fay hatlarının doğrudan üstünde yer alıyor. Bu sayının daha fazla olduğu da ifade ediliyor. Bu da gösteriyor ki, deprem gerçeği açısından milyonlarca insanımızın yaşamı hala çok büyük risk altında. 1939 Erzincan depreminden 1999 Marmara depremine kadar geçen sürede 100 binden fazla insanımızı kaybettik. 6 Şubat depremlerinde çok daha büyük acılar yaşadık. Bu acılardan hala ders çıkarılmaması ve gerekenlerin yapılmaması içimizi karartıyor, geleceğimizi ve yaşamı riske atıyor" diye konuştu.

"SEFERBERLİK BAŞLATILMALI"

Depremin değil ihmalin ölüm getirdiğini yineleyen Barut, merkezi hükümetten yerel yönetimlere kadar her kurum ve kuruluşun bu süreçte rol alması gerektiğini belirterek, şunları kaydetti:

"Herkes biliyor ki, depreme karşı gereken önlemler alınsa, deprem dirençli kentler için harekete geçilse, acil eylem planları hazırlanıp yaşam alanları için dönüşüm başlatılsa bu acılar tekrar tekrar yaşanmazdı. On milyarlarca dolarlık toplanan deprem vergileri amacına uygun kullanılsaydı bu acılar katlanarak artmazdı. İktidar, deprem gerçeğine kayıtsız kaldığı gibi önlem almak yerine yeşil alanları imara açıp ranta kurban etti. Çabaladık, çırpındık ama Meclis'te depremle ilgili verdiğimiz kanun tekliflerimiz reddedildi, soru önergelerimiz yanıtsız kaldı, araştırma önergelerimiz ve hazırlanan bilimsel raporlar tozlu raflarda bekletiliyor. Biz önlenebilir acıların bir daha yaşanmaması için depreme karşı etkin önlem alınmasını, daha fazla vakit kaybetmeden acil eylem planı hazırlanarak harekete geçilmesini, deprem dirençli kentler, yapı stoklarının deprem dirençli hale getirilmesi, yaşam için yasal düzenlemeler, eğitim atağı gibi her konuda seferberlik başlatılmasını istiyoruz."