Siyaset

Ayhan Barut "Çiğ süt fiyatı 9 lira olmalı"

Abone Ol

Ulusal Süt Konseyi'nin kararıyla 15 Mayıs itibariyle çiğ süt fiyatlarının 5.70 liradan 7.5 liraya çıkarıldığını ve çiğ süt prim desteklerinin de 1 liradan 20 kuruşa düşürüldüğünü anımsatan Ayhan Barut, Hazine ve Maliye Bakanı Nureddin Nebati'nin, "Süt fiyatlarını artırdık mı yem fiyatları da yükseliyor" şeklindeki açıklaması nedeniyle süt fiyatlarının bir türlü arttırılmadığını söyledi. 15 Mayıs'tan bu yana enflasyonun fırladığını, döviz kurlarının ve mazotun arttığını, tüm maliyetlerin katlandığını bildiren Barut, "Gerçekler ortadayken süt üreticilerini ölüme terk edenlerin hiç vicdanı sızlamıyor. Bugün itibariyle 7.5 liradan satılan 1 kilogram çiğ sütün maliyeti 7 lira 85 kuruş oldu. Sürdürülebilir bir üretim için süt üreticilerinin sesini duymak zorundalar" diye konuştu.

"BÖYLE GİDERSE HAYVAN KALMAYACAK"

Maliyetlerdeki fahiş artış nedeniyle hayvancılık sektörünün çok büyük sorunlarla boğuştuğunu dile getiren Ayhan Barut, şunları kaydetti:
"Türkiye'de uzun süredir yaşanan ekonomik krizin faturasını toplumun tüm kesimleri gibi hayvancılık sektöründeki üreticilerimiz de ödüyor. Mazot, saman, yonca, yem, silaj, ot, bakım, elektrik, su ve tüm masraflar fahiş oranda artarken yetiştiricilerimizin binbir emek verdiği  hayvanlar maalesef kesime gönderiliyor. Çünkü et ve süt fiyatları çiftçimizi kurtarmıyor. Mayıs ayından bu yana çiğ süt fiyatı 7.5 lira olarak duruyor. Kimse de çıkıp bir adım atmaya yanaşmıyor. Bu süt fiyatı belirlendiğinde 1 kilogram sütün üretim maliyeti 6 lira 46 kuruştu. Satış fiyatı hala aynı ama üretim maliyeti 1 kilogram sütte 7 lira 85 kuruşa çıktı. Bu fiyatlarla çiftçi sürekli zarar edip borçlanarak iflasa gidiyor. Nasıl gitmesin ki? Bir çuval yem 340 lirayı geçti. Geçen sene tonu 1300 lira olan yonca bu sene 3600 lira. Geçen sene 750 lira olan silajlık mısır bu sene 1500 lira, bu fiyat üstelik tarladan alım fiyatı. Bu şartlarda süt üreticisi ne yapsın, besiciler nasıl çözüm bulsun. Böyle giderse, dişi hayvanlar bu şekilde kesilmeye devam ederse hayvan kalmayacak. Evrensel kural olan süt/yem paritesine uyulsun. '1 litre sütle 1.5 kilogram yem alınabilmeli' şartına göre çiftçiye destek olunsun. Maliyet artışı gözetilerek 2.5 aydır sabit tutulan çiğ süt fiyatı acilen 9 liraya yükseltilsin. Akıl almaz biçimde 1 liradan 20 kuruşa düşürülen süt desteği de yeniden 1 lira çıkarılsın. Mart ayının süt primleri daha yeni çiftçiye verildi. Nisan, Mayıs, Haziran ve Temmuz ayının primleri hala ödenmedi. Bu primler niye ödenmiyor? Derhal çiftçinin primi ödensin."