Ekonomi

ATB Başkanı Şahin Bilgiç'ten "Güvenli Yapı" Vurgusu

Abone Ol

11 il’de yaşanan depremi ‘Yüzyılın Felaketi’ olarak tanımlayan Adana Ticaret Borsası Meclis Başkanı Osman Bağış, açtığı Şubat Ayı Olağan Meclis Toplantısında “Onbinlerce vatandaşımızı kaybettik. Ölenlere rahmet, yaralı depremzedelere acil şifa, geride kalanlara sabırlar diliyorum. Allahım bizlere bir daha böyle felaketler göstermesin. Depremzedelere yardım edebilmek için ülke olarak tek yürek olup, kenetlenmemiz çok anlamlı. Ama yaşadığımız bu depremlerden çok büyük dersler çıkarmalıyız. Deprem bölgesinde yaşadığımız akıllardan çıkmadan depremlere dayanıklı konutlar üretilmesini sağlamalıyız. Bu anlamda Büyükşehir ve ilçe belediye başkanlarına seslenmek istiyorum. Müstakil evler yapılabilecek düşük yoğunluklu yerleri imara açmalıdırlar. Vatandaşlarımız rahat uyuyabileceği , canlarını kaybetmeyecekleri, güvenli yapılar yapılmasının önünü açmalıdırlar” dedi.

BİLGİÇ, “YANLIŞA GÖZ YUMULMAMALI, FIRSAT DA VERİLMEMELİ”

Ülke olarak çok deprem gördüklerini, bu günlere depremleri yaşayarak geldiklerini ancak depremle yaşamayı öğrenemediklerini söyleyen Adana Ticaret Borsası (ATB) Başkanı Şahin Bilgiç ise yaptığı aylık değerlendirme de doğal afetlerin önlenemeyeceğini ama alınacak tedbirlerle kayıpların en aza inebileceğini söyledi.

Başkan Bilgiç, “Depremde hayatını kaybedenler bizim inancımıza göre şehitlik mertebesindedir. Hayatını kaybeden insanlarımıza rahmet, yüzbinlerce olan yaralılarımıza da acil şifalar diliyorum. Ülkemize geçmiş olsun. Yaşadıklarımızdan mutlaka ders almalıyız. Önceki depremlerden ders alarak tedbir alsaydık bu kadar ağır bedel ödemezdik. Ah vah lar la yakınmalar la sorun çözülmez. Cumhurbaşkanımız, bakanlarımız, yerel yönetimlerimiz, TOBB, oda borsalarımız, STK’larımız, gönüllü teşekküllerimiz, AFAD, Kızılay elinden geleni yapmıştır. Hepsine minnettarız. Ama asıl yapılması gereken ilgili bakanlıkların, yerel yönetimlerin yeni düzenlemeler yapması ve bunlara tavizsiz uyulması sağlanmalıdır. Doğal afetleri engelleme şansı yoktur. Sadece sağlam tedbirler alınabilir. Yaşadığımız coğrafyada deprem ve doğal afet gerçeğini bilerek ve görerek yaşıyoruz. Bunların önüne geçecek gücümüzünde olmadığını da biliyoruz. Depreme dayanıklı binaları yaparak zararı minimize etmek ve bu afetlerde can kayıplarını azaltacak çareler bulmalıyız. Bunun için bireyler olarak da kurumlar olarak da hepimize büyük görevler düşmektedir. En önemli görev yanlışa göz yummamak, yanlış yapanların, konulan kurallara uymayanların yanına kar kalmayacak bir ülke haline gelmemiz gerekir.”

ÇARKLAR MUTLAKA DÖNMELİDİR

İnsanların ekonomik yönden hayatta kalması ve hayatını sürdürmesi gerektiğinin altını da çizen Başkan Bilgiç, “Adanamızın içerisinde olduğu 11 ilimiz ekonomisiyle, tarımıyla, gıdasıyla büyük çapta Türkiye’yi besleyen illerdir. Bu illerde ciddi ürün yetiştirilmektedir. Bu illerin biran önce toparlanması, ayağa kalması lazım. Şuan devletimiz elinden gelen gayreti gösteriyor. OHAL ilan edildi. Buralardaki esnafımızın, üreticilerimizin, tacirimizin, çiftçimizin olumsuz etkilenmemesi için hızlı kararlar alınabiliyor. Ülkemizin ciddi kayıplar yaşamaması için çok hızlı toparlanma şarttır. Çarklar mutlaka dönmelidir. Deprem konusunda uzman olan kişiler ağızlarından çıkacak sözleri dikkatle seçmeli, insanları endişeye sevk edecek, psikolojileri bozacak sözlerden kaçınmalıdırlar.” diye konuştu.

Konuşmaların ardından ATB Meclis gündem maddelerine geçildi.