AKP’li SEYHAN Belediyesine bakın!

Abone Ol

Durak’ı yargısız infaz ederek, Büyükşehiri ele geçirmek üzere “Truva Atları”na “Torba” yöntemini de ekleyen AKP’ye çevrilen dikkatlerden kaçan bir Belediye var; AKP’li Azim Öztürk yönetimindeki Seyhan Belediyesi!
 SEYHAN belediyede de, diğer belediyeler gibi, Ocak-Mart döneminde “Denetim Komisyonu çalıştı, hazırladığı rapor Belediyenin Nisan ayı toplantısında okundu.
O sıralar kamuoyunun dikkati BŞB üzerinde olduğundan bu raporun ilginç tespitleri Adanalıya yeterince yansıtılamadı. Hâlbuki rapor, okuyanı dehşete düşürecek usulsüzlükler ve yolsuzlukları belirlemiş; Merak ediyoruz, Azim bey, yasaya göre yapması gerekeni yaptı mı? Bu hususlarda Cumhuriyet Savcılığına suç duyurusunda bulundu mu?
Önümüzdeki pazartesi günü Mayıs ayı Meclis toplantıları başlayacak. Tabiatıyla aynı suali Azim beye de tevcih edeceğiz; Kendisi gereğini yapmadıysa konuyu biz takip edeceğiz.
CHP Seyhan İlçe Başkanı Sayın Vedat Karasaç da bu konuyu dünkü basın toplantısıyla gündeme getirdi. Umarız diğer muhalefet partileri de “Tüyü bitmedik yetim hakkına sahip çıkma” bağlamında aynı hassasiyetleri gösterirler.
Yeri gelmişken belirtelim; aynı dönem için Aytaç bey yönetimindeki BŞB çalışmaları, AKP’nin 34 üyenin 13’üne sahip olduğu BŞB Meclisinde AKLANMIŞTI.
2 AKP, 2 CHP ve 1 MHP’li Belediye Meclisi Üyesinin, titiz bir çalışma sonunda yazdıkları ayrıntılı raporun çarpıcı tespitlerinden düşündürücü bazılarını paylaşalım; hükmü siz verin. Rapor diyor ki:
1)Seyhan Belediyesinin bütçe gelirleri % 67.5, giderleri ise % 79 oranındadır. (Yani Belediyenin gelir bütçesi gerçekçi olmadığından borç yükü artmıştır.)
2)Uygulanmakta olan muhasebe programında hesapları ayrıntılı olarak görmek mümkün değildir. (Yani karmaşık ve karışık bir muhasebeleştirme sistemi ile gerçekler gözden kaçırılmaktadır.)
3)Kanun ve yönetmeliğe göre mal alımı ödenekleri bütçenin % 10’unu aşmaması gerekirken aşmıştır. Satın almalarda yeterli piyasa araştırması yapılmamış; alımlar belli firmalarda yoğunlaşmıştır. Yüksek fiyatlı alımlarla Belediye büyük zarara uğratılmış, görev kötüye kullanılmıştır.
4) “Yardım paketi” alımında piyasanın en az %50 üzerinde fiyattan alım yapılmıştır. Bir önceki ihalede 30.68 TL/Koli fiyatla mal veren firmadan, sonraki ihalede 46.89 TL/Koli fiyatla alım yapılmış, Belediye 1.650 trilyon zarara uğratılmıştır. İhaleye OLUR’u veren ise, nedense, Başkan veya Yardımcısı değil, Kültür Müdürüdür.
5)Seyhan İmar A.Ş. blançosuna göre, Türk Ticaret Kanunu 324. madde kapsamında; Sermayesinin 2/3’ünü zarar ile kaybetmiştir. Şirket, zarar nedeniyle eksilen sermayesini tamamlamazsa feshedilmiş sayılacaktır. (Seyhanlının cebinden 6 trilyon TL daha çıkacaktır.)
6)Seyhan İmar A.Ş. Belediye ihalelerini almakta; zarar etmekte, karşılığında Belediye bürokratlarına yüksek huzur hakkı ödemektedir. Bu şirketin 2 denetim kurulu üyesinin aynı zamanda ihale komisyonu üyesi olmaları Yasaya aykırıdır.
7) Seyhan İmar A.Ş.de TTK 347 maddeye göre en çok 5 denetim kurulu üyesi olabilecekken 7 belediye bürokratı üyedir. (Yasaya aykırı 2. maaş almaktadırlar.)
8)Seyhan İmar A.Ş. Yönetim ve Denetim Komisyon üyeleri (Belediye Başkan yardımcısı ve müdürleri) belediyeyi zarara (6 trilyon TL) uğratmış olup, zarar 6 yıldır devam etmektedir. TTK ilgili maddeleri gereği zararın kendilerinden geri alınması gerekir. Huzur hakları da azaltılmalıdır.
9)Fen İşleri Müdürlüğünün mıcır ihalesinden, hizmet için değil, görevin kötüye kullanılıp, stok için ihale yapıldığı anlaşılmıştır. Sorumluları için Kanuni işlem gereklidir.
10)Bazı ihalelerde İhale Kanunu kapsamına girmemek için (kanuna karşı hile yapılıp) ihale bölünmüş (ve bütün iş aynı kişiye verilmiş) bu Kamu İhale Kanunu 17. ve 60. maddeleriyle Belediye Kanunu 25. maddesine aykırıdır. Sorumlular için Kanuni işlem gerekmektedir.
11) Personel taşıması ve Taşıt Aracı Kiralama işi ile İş Makinesi kiralama işi gereksiz yere birleştirilmiş; bunun sonucu, ihaleye sadece tek firma teklif verip işi almıştır. Rekabet koşullarının oluşması için esasında birbirinden çok farklı 2 iş ayrılmalıdır.
Taşıt kiralamada “park halindeki araçlara kira ödendiği” ve “Bir yıllık kira bedelinin aracın fiyatını bulduğu” (Böylece Belediyenin zarara uğratıldığı) görülmüştür.
12) Belediye Kanunu 49. maddesine göre Bütçe Gelirlerinin % 30’unu aşmaması gereken Personel Giderleri payı % 42 olmuştur.
13) “Doğrudan temin” suretiyle satın almalarda YETERLİ PİYASA ARAŞTIRMASI YAPILMAMIŞ; “Açık İhalelerde” YETERLİ REKABET ORTAMI SAĞLANMALIDIR.”
14) Seyhan Belediyesi DENETİM KOMİSYONU, Belediyenin BORCUNU – Azim Öztürk’ün ifade ettiğinin tersine-  101.384.885.12 TL, Yani YÜZBİR TRİLYON olarak açıklamıştır.