Adana

Adana'da Karnaval Coşkusu 12. Defa Yaşanacak

Abone Ol

Türkiye’nin ilk ve tek sokak karnavalı olarak yurt içinden ve yurt dışından yüz binlerce kişiyi Adana sokaklarında buluşturan “Nisan’da Adana’da-Uluslararası Portakal Çiçeği Karnavalı”nın 12’ncisi 13-21 Nisan 2024 tarihleri arasında düzenlenecek. Portakal ağaçlarının çiçek açtığı baharı müjdeleyen karnavala bu yıl da yurt içinden ve yurt dışından binlerce kişinin gelmesi bekleniyor.  Uluslararası Portakal Çiçeği Karnavalı, “Türkiye Kültür Yolu Festivalleri” işbirliğiyle birlikte çok daha zengin bir içeriğe sahip olacak. Karnaval kortej geçişi ve Karnaval töreni 20 Nisan Cumartesi günü on binlerce kişinin katılımıyla gerçekleştirilecek. 21 Nisan pazar günü sona erecek karnavalda çok sayıda eğlenceli etkinliğin yanı sıra kültürel ve sanatsal aktiviteler ile birlikte ilgi çekici projeler de yer alacak.
 
Bozkurt: “Dostluk ve kardeşlik ortamını sağlayacağız”
Karnavalın fikir önderi ve Toyota Türkiye CEO’su Ali Haydar Bozkurt, bu yıl 12’incisini düzenleyecekleri Uluslararası Portakal Çiçeği Karnavalı için ilk günkü heyecanı duyduklarını belirterek “Yola çıkarken düşüncemiz siyaset dışı, kimseyi ötekileştirmeyen, dostluk ve kardeşlik ortamını sağlamak amacındaydık. Bunu başardık. Bu gurur Adana’nındır. Tarih, doğa, din, gastronomi, sağlık, eğitim ve spor turizminde eşsiz imkanları bulunan bir kent olan Adana, hem imaj anlamında hem de ekonomik anlamda farklı bir yere ulaştı” dedi. Bozkurt şunları söyledi;
“Bugün artık yerli yabancı yüz binlerce insanın Adana’da buluştuğu dev bir etkinliğe sahne olan karnavalımız,  dün küçücük bir filizken bugün nasıl büyük bir çınara dönüştüğüne şahitlik ediyoruz. Bu yıldan başlayarak, Uluslararası Portakal Çiçeği Karnavalı ile  “Türkiye Kültür Yolu Festivalleri” işbirliği sayesinde çok daha fazla yerli ve yabancı turisti Adana’ya gelmesini bekliyoruz. Bu güçlü işbirliğinin sağladığı profesyonel etkinlik desteği ile birlikte yurt içi ve yurt dışı tanıtım desteği ve aynı zamanda program süresinin 9 güne çıkmasıyla Adana ekonomisinin rekor seviyeye ulaşacağını öngörüyorum. Karnaval, moral motivasyon açısından herkese iyi gelecektir. Birlikte gülümsemeyi, kimsenin kimseyi herhangi bir farklılığından dolayı ötekileştirmediği, hoşgörü temelinde dostluğa her zaman zemin yaratan bu buluşma bizleri mutlu ediyor. Yarınlara güvenle baktığımız portakal ağaçlarının çiçek kokuları eşliğinde bir “bahar havası yaşıyoruz”  

KARNAVALDA NELER OLACAK?
Konserler nefes kesecek
Merkez Park ve Atatürk Parkı’nda kurulan konser sahnelerinde de popüler sanatçılar performanslarını 13-21 Nisan arasındaki 9 gün boyunca sergilerken, 30’dan fazla noktada birbirinden renkli etkinlikler gerçekleştirilecek. Merkez Park’ta, Murat Boz, Haluk Levent, Ferhat Göçer, Gökhan Tepe, Fatma Turgut, Emir Can İğrek, Köfn, Mert Demir, Atatürk Parkı’nda ise Gece Yolcuları, Ahmet Baran, Kafadar başta olmak üzere birçok farklı isim ve grup sahne alacak. İsmail Altunsaray ile Öykü Gürman da Atatürk Parkı’nda Neşet Ertaş türküleriyle seyircinin karşısına çıkacak.

Yarışmalar kıyasıya rekabete sahne olacak
Renkli Dev Karnaval Korteji başta olmak üzere, gelenekselleşen Kortej Kostümleri Yarışması, Portakal Çiçeği Halk Koşusu, Portakal Çiçeği Satranç Turnuvası gibi bir çok etkinlikle; Karnaval rekabete açık yarışmalara da sahne olacak. 

Lezzetler yarışacak
Karnaval’da “Portakallı Lezzetler Yarışması” da yer alacak. Kentin en önemli tarım ürünlerinden olan narenciyeyi Adana’nın sevilen lezzetleriyle buluşturmanın amaçlandığı yarışmada onlarca lezzet yarışacak. 

Devlet Tiyatroları da Karnaval’da
Ramazanoğlu Kültür Merkezi ile 01 Burda PGM, Devlet Tiyatrolarının kapalı gişe eserlerine ev sahipliği yapacak. Bunlar; “Kadınlar, Filler ve Saireler”, “Majestik”. “Radyo-yu Hümayun”, Yüzleşme” ve “Lobotomobilin Üç Seferi” adlı oyunlar olacak.

Çocuklar da unutulmadı
Merkez Park’ta, dokuz gün boyunca içinde birbirinden renkli aktivitelerin, atölye çalışmalarının, sahne gösterilerinin, tiyatroların, oyun alanlarının ve daha birçok etkinliğin yer aldığı “çocuk köyü” kurulacak. Çocukların ekranlardan tanıdığı çizgi film karakterlerinin sahne gösterileri, panayır çadırları, tematik oyun alanları, müzik, drama, dans, bale, TJK Pony Club Aktivitesi ve resim gibi sanat eğitimlerinin yapıldığı aktivite çadırları festival boyunca yer alacak. 

Etkinlikler tüm Adana’ya yayılacak
Nisan’da Adana’da-Uluslararası Portakal Çiçeği Karnavalı’nda “Portakal Çiçeği Kamp Alanı Etkinlikleri, Su Korteji, Rengarenk Fest, Lezzet Etkinlikleri, Adana Hediyelikleri Stant Alanları gibi bir çok etkinlik de Adana’da karnaval ziyaretçilerinin katılımıyla gerçekleştirilecek.

Hem eğlence hem kültür-sanat 
Karnaval’da “Türkiye Kültür Yolu Festivalleri” kapsamında 13-21 Nisan arasında 9 gün boyunca Adana’da 30’dan fazla noktada birbirinden renkli etkinlikler gerçekleştirilecek. Uluslararası platformlarda eserleriyle büyük başarılara imza atan Refik Anadol’un “Makine Halüsinasyonları: Mercan Rüyaları” veri heykeli Anıt Müze’de sergilenecek. 

Atatürk Kültür Yolu’nda eseri Tren Garı’nda
Yapay zeka algoritması kullanarak üretilen “Atatürk Kültür Yolunda” adlı eser Tren Garı’nda olacak. Eserde, festival rotasındaki 16 şehrin ikonik mimari yapıları, Türkiye'nin tarih ve kültür zenginliğinin önemli birer sembolü olarak karşımıza çıkacak. Atatürk'ün bu şehirlerde ziyaret ettiği önemli yapılar, yapay zeka destekli dijital sanatla yeniden hayat bulacak. Restore edilerek müzeye dönüştürülen Milli Mensucat Fabrikası, sanatla renklenecek. Festivale özel olarak hazırlanan birçok sergi asırlık fabrika binasında yer alacak.

Anadolu Edition Sergisi büyüleyecek
“Eskizden Piksele Dijital Sanat: Anadolu Edition” sergisi Adana Müze Kompleksi’nde görülebilecek. Gelenek ile gelecek arasında kurulan bir köprüyü temsil eden sergi, sanatın zenginliğini ve evrensel etkisini vurguluyor. Sergi, Anadolu'nun derinliklerinde dijital sanatın yeni ve heyecan verici ifadeleriyle birleşerek, sanatseverleri benzersiz bir keşfe çıkaracak.

Matrakçı Nasuh’un eserlerinden oluşan sergi Adana Müzesi’nde
Adana Müze Kompleksi’nde ayrıca özel olarak hazırlanan “Matraki: Bir Osmanlı Yıldızı’’ sergisine de ev sahipliği yapacak. Matrakçı Nasuh’un "Beyân-ı Menâzil-i Sefer-i Irâkeyn-i Sultân Süleymân Hân" eserindeki menzil rotası ile Türkiye Kültür Yolları Festivali’nin benzer noktalarından yola çıkarak hazırlanan bu özel sergi Kent Müzesi’nde sanatseverlerin beğenisine sunulacak. 

Fulya Alışır’ın “Arayış” sergisi Tarım Müzesi’nde
Sanatını organik kavramı üzerine kurgulayan Fulya Alışır’ın “Arayış” adını verdiği sergisi, Tarım Müzesi’nde sanatseverlere sunulacak. Sergi, pamuğun işlenebilir, şekillendirilebilir, yumuşak ve organik yapısı nedeniyle, bu organik malzemenin organik formlarla ve bu forma eşlik eden köklerle her türlü kaynağıyla tekrar bağlanma yolculuğunda olan insanı ele alacak.

18 metrelik dijital heykel
Müze Kompleksi bahçesine kurulan sahnede ayrıca konserler ve söyleşiler düzenlenecek. Güvenç Özel’in 18 metrelik “Holoflux” adlı dijital heykeli, Merkez Park’ta sergilenecek. Sürekli değişen formların, efektlerin ve deneyimlerin mimari bir dijital operası olarak yorumlanan eser, herkese eşsiz bir deneyim sunacak.

Lezzet Atölyeleri
Adana Şefler Kulübü tarafından düzenlenecek atölyelerde herkes ilgi duyduğu programa katılabilecek. 

Kamp Alanı Etkinlikleri
Kamp tutkunları da rota oluşturdu: Portakal Çiçeği Karnavalı… Kamp, karavan ve doğa sporları tutkunları, karnaval süresince Merkez Park’taki özel yerleşkede bir araya gelecek.

Portakal Çiçeği Karnavalı Uluslararası Fotoğraf Yarışması 
Amatör ve profesyonel tüm fotoğrafçıların “Festivaller ve Karnavallar” temalı fotoğrafları ile katılabileceği bir yarışma düzenleniyor. Böylece dünya üzerinde beş kıtada düzenlenen festival ve karnavallardan usta sanatçıların fotoğrafları Adana'ya geliyor.