Sarıçam Ziraat Odası Başkanı Ali Mehmet Sarsal, Karataş Ziraat Odası Başkanı Mustafa Yeşilyaprak, Seyhan Ziraat Odası Başkanı Yaşar Özkan ,  Aladağ Ziraat Odası Başkanı Bahri Ceren, Ceyhan Ziraat Odası Başkanı S. Mehmet Öztürk, Feke Ziraat Odası Başkanı Arif Çilingir, İmamoğlu Ziraat Odası Başkanı Ali Şimşek, Karaisalı Ziraat Odası Başkanı Mahmut Metin, Kozan Ziraat Odası Başkanı Yüksel Şahbaz, Pozantı Ziraat Odası Başkanı Murat Mergen, Saimbeyli Ziraat Odası Başkanı Davut Damar, Tufanbeyli Ziraat Odası Başkanı Mehmet Erez, Yumurtalık Ziraat Odası Başkanı Yusuf Eroğlu ortak basın açıklaması yaparak buğday fiyatlarına tepki gösterdi.

Ziraat Odaları Başkanlarının ortak açıklaması şu şekilde: 

“Ülkemizde üretilen buğdayın büyük bir kısmı bölgemizde çiftçilerimiz tarafından yetiştirilmekte olup ve un sanayinin ihtiyaç duyduğu yüksek kaliteli buğdaydır.

Açıklanan buğday fiyatları çiftçilerimizi hüsrana uğratmıştır. Dünyanın ve Türkiye'nin içinde bulunduğu ve mücadele ettiği yüksek enflasyon neticesinde geçen yıla göre açıklanan %10 gibi fiyat artışı çiftçimizi üzmüştür. Tarım sektöründe geçen yıla göre girdi fiyatlarının %70-80 civarında artış göstermesi buna karşılık %10 luk fiyat artışı hüsrandır.

Tarımsal girdilerinin başlıcaları olan tohum, gübre, ilaç, mazot ve işçilikteki yüksek fiyat artışları göz önünde bulundurulmamış adeta çiftçi üretim yapamaz hale gelmiştir. Bu fiyatlar tekrar gözden geçirilip revize edilmezse hiçbir çiftçi üretimini devam ettiremez. Bölgemizde hasat sona ermiş olup, hasattan önce fiyat açıklanmamıştır.

Açıklanan fiyatta piyasada oluşan serbest piyasa fiyatlarını da alt üst etmiştir. Keşke fiyat açıklanmasalardı. Aslında T.M.O' nun çiftçiden alım fiyatını açıklarken, diğer taraftan satın almış olduğu arpa ve buğdayı sanayiciye kaç liradan satacağını da açıklaması lazım ki sanayici TMO dan alacağı fiyatı öğrenince belki TMO dan önce kendisi alım  yaparak piyasanın yükselmesini ve gerçek fiyatın oluşmasını sağlayacaktı.

TMO almış olduğu ucuz fiyatlı buğdayı aylarca deposunda bekletip finans yükünü çektikten sonra çiftçinin alın teri göz nuru olan buğdayı ucuz fiyattan satarak sanayiciyi finanse edip, çiftçiyi batağa sürüklemektedir.

Buğday fiyatları tarımda stratejik fiyat belirleyicisi olup, tüm tarım ürünlerinin fiyat belirleyicisi durumundadır.

Tarımda Yeni Destekleme Modeli Hayata Geçiyor Tarımda Yeni Destekleme Modeli Hayata Geçiyor

Hükümetimizden acilen bu açıklanan fiyatlarını yeniden gözden geçirilip revize edilmesini, alım fiyatlarının yanında sanayiciye satış fiyatlarının da açıklanmasını talep etmekteyiz.

Biz üretemezsek ülke aç kalır.”

Editör: Murat BERHUN