Cumhuriyet Halk Partisi (CHP) Adana Milletvekili Dr. Müzeyyen Şevkin, TBMM Plan Bütçe Komisyonu’nda Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı’nın 2025 yılı bütçe görüşmelerinde Adana’ya üretim ve yatırım desteği istedi.
Türkiye’nin dünyaya meydan okuyan tek markası olmadığına dikkat çeken Dr. Şevkin, Çinli yatırımcılara tanınan imtiyazlar nedeniyle iktidarın yerli ve milli olarak güzellemeler yaptığı TOGG’un da pabucunun dama atılmak üzere olduğunu söyledi. Dr. Şevkin, ayrıca TOGG’a Çinli ortak arayışı iddialarını da komisyonda dile getirdi.
Bir zamanlar tarım, sanayi ve ticaretin lider şehri Adana’nın bugün adeta yoksulluğun ve yoksunluğun başkenti olduğunu kaydeden Dr. Şevkin, “Pamuktan vazgeçilmiş, Çukobirlik’i kapatılmış bir Adana’da tarıma dayalı sanayinin neredeyse yok olmasına neden olunmuştur. 1995’lerde Gayri Safi Milli Hasıla (GSMH) oranı yüzde 30’lardayken bugün yüzde 16’lara düşmüştür. Devlet desteklerinden yeterli payı alamayan Adana, cazibe merkezi olma özelliğini yitirmektedir. Yoksulluk, işsizlik ve göçün başkenti Adana, son 10 yıl içerisinde en çok desteklenen iller içerisinde yer almamaktadır. Bu konuda destekleriniz olacak mı?” diye sordu.
“TOGG İÇİN ÇİNLİ ORTAK MI ARANIYOR?”
Komisyonda yer alan Sanayi ve Teknoloji Bakanı Mehmet Fatih Kacır’a, “Çinli otomobil yatırımcılarına tanınan imtiyazlar nedeniyle yerli ve milli olduğu iddia edilen TOGG, üretiminin sekteye uğrayacağı doğru mudur, bu konuda bir önlem alındı mı? TOGG için Çinli yatırımcı ortak arayışı iddiaları doğru mudur? Bakanlığın sanayi sitelerinden, OSB’lerden kredi alacakları ne kadardır?” sorularını yönelten CHP’li Dr. Şevkin, 2024 yılının ilk altı ayında 2023 yılının ilk altı ayına göre kurulan şirket sayısının yüzde 17,3; kurulan gerçek kişi ticari işletme sayısının ise yüzde 34,9 azaldığını söyledi.
Bütün sektörlerde gerileme yaşandığını, tekstilde konkordatoların zirve yaptığını, imalatta siparişlerin düştüğünü belirten Dr. Şevkin, zorlayıcı ekonomik koşullar, fiyat artışları ve talepteki zayıflığın firmaların üretim azaltmasına yol açan temel faktörler olduğunu belirtti.
“BORCU 4 TRİLYON 68 MİLYAR LİRAYA ÇIKTI, TOGG’U DA BİTİRMEK ÜZERESİNİZ”
Küçük ve orta boy işletmelerin bankacılık sektörüne olan kredi borçlarının 4 trilyon 68 milyar liraya çıktığını dile getiren Dr. Şevkin, şunları söyledi:
“Bankaların vadesinde tahsil edemediği ve icra takibine aldığı batık krediler 25 Ekim itibarıyla 267,8 milyar liraya yükseldi. Cumhuriyet'in kazanımları birbir yok edilmiş, içi boşaltılmış, yok pahasına satılmış, peşkeş çekilmiş Anadolu'daki fabrikaların yerinde yeller esiyor. Türkiye'nin dünyaya meydan okuyan tek markası yok. Yerli ve milli olarak bize çok güzellemeler yaptığınız TOGG'u da bitirmek üzeresiniz çünkü Çinli Chery ve BYD'yi tercih ediyorsunuz. Onlara vergi indirimleri uyguluyorsunuz hatta organize sanayi bölgesi kuruyorsunuz. Bir gece yarısı Sanayi Komisyonu aslında Plan ve Bütçe'de görüşülmesi gereken Samsun Organize Sanayi Bölgesi'ni bir gece yarısı bir maddeyle kanunlaştırıp buradaki Hazine arazilerini Chery firması için organize sanayi bölgesi yapmak üzere kanunlaştırdınız ve geçti. Henüz yatırım bile yapmadan ilave gümrük vergilerinden muaf tutulan BYD, daha şimdiden TOGG'un pabucunu dama atmış görünüyor. Çünkü önceleri TOGG'u kullanıyoruz. Hatta o hâle getirdiniz ki 5 şirkete kurdurduğunuz TOGG'u kalkıp sanki AKP'nin kendi malıymış gibi o kadar lanse ettiniz ki seçim sürecinde, sanki AKP'nin otomobili gibi güzellemeler yaptınız.
“FABRİKALAR KALEDİR, SİZ BU KALELERİ YIKIYORSUNUZ”
Özelleştirme, imtiyazlı müteahhitlere, şirketlere kamunun elinde avucunda hiçbir şey bırakmaksızın maalesef, verilen teşvikler yatırımın, üretimin ve istihdamın giderek yok olmasına sağlıyor. Varsa yoksa vatandaşın, gerçek yatırımcının, sanayicilerin, KOBİ'lerin sırtına yüklediğiniz vergiler var; her şey ortada. İktidarın beklentisi sadece vergiler üzerine. Beklenti şu: Gelir Vergisi 2 trilyon 130 milyar lira, Kurumlar Vergisi 1 trilyon 637 milyar lira, Özel Tüketim Vergisi 2 trilyon 121 milyar lira, Katma Değer Vergisi 3 trilyon 599 lira, diğer vergiler 1 trilyon 652 milyar lira, vergi dışı gelirler 1 trilyon 662 lira; bu şekilde mi dünyayla rekabet edeceğiz? Bu şekilde mi halkın refahını düzelteceğiz? Atatürk'ün de söylediği gibi, bu ülkede her fabrika kaledir; fakat siz bu kaleleri yıkıyorsunuz."