CHP Adana Milletvekili, TBMM Tarım, Orman ve Köyişleri Komisyonu Üyesi Ayhan Yüksek enflasyon ve fahiş zamlarla üreticilerin ocaklarının söndüğünü anımsatan Barut, "Bu akıl almaz tavır ve yaklaşım nedeniyle ineklerimiz hep kesime gitti. Neden? Çünkü maliyetin altında kalan fiyatlarla üreticinin ocağı söndü. Uluslararası standartlarda, yem süt paritesine göre 1 kilo süt ile 1.5 kilo yem alınabilmeli" dedi.

"MALİYET 12, FİYAT HALA 8.5 LİRA"

Türkiye Büyük Millet Meclisi (TBMM) Genel Kurulu'nda söz alarak üreticilerin sorunlarına ve taleplerine dikkat çeken Ayhan Barut, "Ulusal Süt Konseyi 1 kilogram çiğ sütün üreticilere maliyetini 10.5 lira olarak duyurmuştu. Bir çuval yem fiyatının 400 lirayı aştığı, kuru samanın adeta altına döndüğü bu süreçte bu hesap gerçekçi değil. Piyasada bir kilo sütün maliyeti 12 lirayı buluyor. İğneden ipliğe her şeye fahiş zamlar gelirken, Ulusal Süt Konseyi 15 Ekim’den beri çiğ süt referans fiyatını açıklamıyor. Fiyat hala 8.5 lira. Bu durum kabul edilemez" diye konuştu.

PARİTEYE DİKKAT ÇEKTİ

Hayvancılıkla uğraşan üreticilerin büyük sorunlarla boğuşup ayakta kalmaya çalıştığını, yanlış politikaların bedelini ülke ekonomisi ve halkın ödediğini bildiren Ayhan Barut, "Bu akıl almaz tavır ve yaklaşım nedeniyle ineklerimiz hep kesime gitti. Neden? Çünkü maliyetin altında kalan fiyatlarla üreticinin ocağı söndü. Uluslararası yem süt paritesine göre 1 kilo süt ile 1.5 kilo yem alınabilmeli. Süt fiyatları derhal bu standartlara göre açıklanmalıdır. Bu kadar, minimum 15 lira seviyesinde olmalıdır" şeklinde konuştu.