Bu yıl ikincisi düzenlenen ve yoğun bir ilgiyle kapılarını açan fuarın açılış töreninde konuşan Vali Köşger, Filistin’de yaşanan hadiseyi kınayarak sözlerine başladı.
Maalesef bütün dünyanın gözü önünde insanlığın katledildiğini söyleyen Vali Köşger, “Uluslararası Evrensel İnsan Hakları, meğerse bir hikayeden ibaretmiş. Bu çağın üstünlerinin sadece kendilerine, kendi ırkından, kendi neslinden olanlara yönelik yapılan saldırılarda bir koruma kalkanı olarak kullanılan kavramdan ibaretmiş. Kendilerinin dışındakilere gelince bütün dünya sağır ve dilsiz kesildi. Ondan duyduğumuz üzüntüyü ifade etmeye kelimeler yetersiz kalıyor. Filistinlilerin acısını yürekten paylaşıyoruz. Allah yardımcıları olsun. İnşallah bugünler geçecek, daha hakkaniyetli, daha adaletli, daha insanca bir düzen tüm dünyaya hâkim olacak. Bu elim hadisenin onun bir habercisi olmasını temenni ediyoruz. Zulm ile âbâd olunmaz, zulm ile âbâd olunursa âhiri berbâd olur. Küfür devam eder ama zulüm devam etmez diye bir düstur var. Zulümle zalimlikle kimse ebed müddet kalamaz. Onun cezası gelecektir Allah’ın izniyle. Onların hakkından tüm dünya gelecek, bizler de göreceğiz. Temennimiz odur ki biz ömrümüzün içinde onu görelim.” dedi.
Filistin’e dair yaptığı yorumların ardından 2. Tesbih ve Doğal Taşlar Fuarı’na ilişkin değerlendirmelerde bulunan Vali Köşger fuarın bu sene ikincisinin düzenlendiğini dile getirerek “Adana, fuarcılık ve festivaller konusunda bir marka şehir olma yolunda hızla mesafe kat ediyor. Adana’nın imajına da doğrusu bu yakışır. Adana; her şeyin zevkle, canlı bir şekilde yaşandığı, her organizasyondan güzel anlamlar çıkarıldığı bir şehir. Bu anlamda 1. Tesbih ve Doğal Taşlar Fuarı beklenenin üzerinde bir ilgi görmüş.” dedi.
Bugün burada 300 stantta 450’ye yakın 30 ülke ve 70’e yakın ilimizden firmaların bulunduğunu belirten Vali Köşger, “Bu tesbih ve doğal taşlar mevzusu benim de şahsen ilgilendiğim bir husus. Tesbih sadece bizim dinimizde olan bir şey değil. Başka dinlerin de kullandığı bir araç aslında. Bir dua aracı, bir zikir aracı. Ama bizdekilerin farkı şu: bizim milletimiz tarafından estetize edilmiş ve bir sanat haline getirilmiş. Bu altı çizilmesi gereken bir şey. Nasıl ki Kur’an okumak sevap herkes Kur’an okuyor ama hat sanatını bizim milletimiz zirveye taşımışsa bunu bütün mimari camilerin taş duvarlarına nakşetmişse yine doğal taşları en güzel şekilde işleyen ve bir sanat eseri haline getiren bizim milletimiz olmuştur. Ve bunun fuarını burada coşkuyla gerçekleştiriyoruz. Büyük bir katılımla gerçekleştiriyoruz. Aslında bu bir bakıma şunun göstergesi: Herkesin sanata, tesbihe ilgisi var ama bu işe ilgi duyanların ekonomik durumunun da artık iyileştiğini gösteriyor. Yani bir tane tesbih almak ibadet olmaktan çıktı, insanlarımız bu işin koleksiyonunu yapıyorlar. Ekonomi iyileştikçe, ülkemiz kalkındıkça, refah arttıkça sanat da estetik de karşılık bulacak ve hak ettiği yere gelecektir. Ben buraya katılan başta ustalarımıza, bütün firmalara ve Adana’mıza fuarımızın hayırlı uğurlu olmasını diliyorum.” dedi.
Konuşmaların ardından Vali Köşger ve beraberindekiler fuarda yer alan stantları gezerek ürünler hakkında bilgi aldılar.
Merakla beklenen fuarda, dünyada tek olan 1.5 tonluk kehribar tesbih sergisi de yoğun ilgi gördü.