Gürer, Niğde’nin Bor ilçesine bağlı Kızılca Kasabası'nda çiftçilerle görüştü. Çiftçiler, Cumhurbaşkanın tarım kesimine kredi artışı açıklamasına rağmen Kredi faizlerinin artması ve kredi alma şartlarının zorlaştırılmasının banka yerine tefeciye yönelimleri artırdığını ifade ettiler.

CHP Niğde Milletvekili Ömer Fethi Gürer, çiftçilerin kredi alarak üretim yaptığını ve borcu olmayan çiftçinin kalmadığını belirterek, “Bankalara ve şahıslara toplamda 700 milyar lira civarında çiftçinin borcu var. Artan faizler çiftçiyi düşündürüyor. Banka kredisi kullanan çiftçilerin %59'u tek banka, %26'sı iki banka, %8'i ise üç bankadan kredi alarak çalışmaktadır. Doğal olarak çiftçiler artan faizlerden direkt etkileniyorlar. Bankalardan kredi kullanan çiftçilerin %67'si traktör alımı için bu krediyi çekmiş. Şu anda çiftçilik yapanlar borçlanmadan çiftçilik yapmak mümkün değil. Kredi faizlerinin artması da çiftçiyi doğrudan etkiliyor ve aldıkları dönemdeki serbest faizle bugünkü uygulanan faiz arasındaki her fark, çiftçinin mağduriyetini katlıyor.” şeklinde konuştu.

Üretici, “Kredi faizlerinin artması bizi etkiliyor. Zirai kredi almıştım. Ben Nisan ayı içinde vadesi geldi, yatırdım. Faizlerden dolayı tekrar çekemedim. Yani aracıdan(tefeci)para almak zorunda kaldım. Banka kredisinin faizi daha yüksek olduğu için aracıdan almak zorunda kaldım.” dedi.

Gürer, “Tarım Kredi Kooperatiflerinin de şu anda faizi yüksek. Esnaf Kefalet Kooperatifinin de faizi artıyor. Her faiz artışı çiftçiyi doğrudan etkiliyor. Çiftçi borcunu ödemediği zaman, faiz artışından dolayı icralık da oluyor. Şu andaki faiz artışlarından hem çiftçi hem esnaf doğrudan etkileniyor.” dedi.

Faizciden para aldığını belirten üretici, “En çok para şu an işçiye lazım. İşçi çavuşları para almadan tarlaya girmiyor, mecburen nakit para vermek lazım. Bizde de nakit para hasat döneminde olur, 4-5 ay sonra olur. Mecburen aracıdan faizli para alıyoruz. bankadan daha az faizi .tefecinin eline düşmüş durumdayız. Mecbur yani, tefeciye düşmek zorundasın. Çavuş para almadan tarlaya girmiyor, işçi çalıştırmak zorundayız. Şu anda ekim yapıldığı dönemde işçi ücretleri peşin ödeniyor. İşçi tarlaya girmek için önce parayı istiyor. Biz çaresiz, şimdi ne yapacağımızı şaşırdık.” diye konuştu.

BANKALARIN KREDİ ŞARTLARI AĞIR

Üretici, “Kredinin şartları çok ağır, nasıl alınacak? Şu anda hem faiz hem şart var. Zirai kredi bile %70'lere dayandı. Geri ödemesini nasıl yapacağız?” şeklinde konuştu.

Burhanettin Bulut Emeklinin Maaş Artışını Meclis Gündemine Taşıdı Burhanettin Bulut Emeklinin Maaş Artışını Meclis Gündemine Taşıdı

CHP Niğde Milletvekili  Ömer Fethi Gürer ise, “Ekonomik krizin ağırlaşmasından dolayı çiftçi, bir yerde ürettiğini faize ve krediye yatıracak. Böyle faiz artışını kimse hesaplamadı. Gider arttı. Eğer hasat döneminde istediği geliri sağlayamazsa çiftçi çoğu icralık olacak.” diye konuştu

O GÜNKÜ ŞARTLARDAN TAHSİL EDİYOR

Çiftçinin üretim için gerekli olan girdilerini aldığında nakit ödeme yapamadığı için ödeme yapacağı zaman ürünü satan kişinin o günkü şartlardan tahsilat yaptığını belirten üretici, “, Sulama için naylon hortum alıyoruz. Bugün fiyatı belirleyip yazmıyorlar, sadece "hortum" yazıyorlar. "O günkü şartlardan alırım parayı" diyorlar. Şimdi diyelim bir top hortum peşin para 2200-2500 TL arası. Sana da vadeli veriyorum, 2800 TL demiyor, sadece "hortum" yazıyor. "O günkü şartlarda alırım parayı" diyorlar.” şeklinde konuştu.

Tarım, Orman ve Köyişleri Komisyonu Üyesi Ömer Fethi Gürer, “ilacı, tohumu, gübresi... Doğal olarak hasat dönemi parasını ödeyeceği için zaten faize düşüyordu. Bir de şu anki kredi faizlerinin artması çiftçiyi de besiciyi de daha zora soktu. Şu anki sıkıntı, kredi kullanan herkes için geçerli.” dedi.

FAİZ, FAİZ, FAİZ…

Kızılca Kasabası’ndaki üreticiler, bankaların borcunu ödeyemediklerinde bankaların kara listesine girildiğini belirterek, “Kırmızı çizgiyi yedin mi bitiyor, bir daha kredi kullanamıyorsun. Kırmızı çizgi aldın mı tüm bankalara dağılım oluyor, bankaların kara listesine giren bir daha kredi kullanamıyor. Ondan sonra da tefeciye düşüyor. Kredi kartının hakkından gelemedik. Faiz, faiz, faiz... Battık gidiyoruz.” ifadelerini kullandılar.

CHP’li Gürer, “Biz kredilerin faizleri silinsin derken bunlar yeni kredilerin faizlerini artırıyorlar. Esnaf için esnaf kredi kooperatifi faizi  %7,5'tan %17'ye çıkarıyorlar. Şu anda bankalardan kredi almak da zor, kredi ile ilgili şartları yerine getirmek de zor. Kredi alanlar da aldıkları günkü faiz oranı sonradan değişken faiz olduğu için artınca hasat dönemi elde ettikleri ürün gelirini de şimdiden bankaya teslim edecekleri görülüyor.” dedi.

ÜRETİCİ, “KAZANDIĞIMIZ PARAYI FAİZE YATIRIYORUZ”

CHP Niğde Milletvekili Ömer Fethi Gürer, faizlerdeki artışın, çiftçilerin yanında hayvancılık yapanların da kaygılanmasına yol açtığını ve beklenmedik bir şekilde kredi faizlerinin artırılmasının çiftçiler tarafından öngörülemediğini belirtti.

Hayvancılık ile uğraşan üretici, “Krediyi banka verirken tarlayı, evi ipotek yaptırmazsan vermiyor. Ayrıca verdiği faizin üstüne eve bir eksper gönderiyor. Şu anda eksper geldiği zaman 12 bin lira para alıyor, artı sigorta parası kesiyor, dosya parası kesiyor. Yani normalde faiz %60'sa, onları da eklediğin zaman %70 küsürlere çıkıyor. Kredi almak da çok masraflı. Faizler arttı, tüm çiftçileri batırdı. Yani bir önceki faizi normalde %24,5 iken, şu anda %40 ile %50 ile ödeyeceğiz. Son faiz artışları daha yansımadı. Benim ödememe 6 -7 ay var. 7 ay sonra ne kadar olacak bilmiyorum. Bu faiz artışları bizi mahvetti. Hayvancılık üzerine kredi aldığımız zaman en az 8-10 tane hayvanımızı da zorunlu sigorta yapıyor, bir de ondan para kesiyor. Yani her türlü kesiyor bizden. Şu an devlete çalışıyoruz, faize çalışıyoruz. Kazandığımız parayı faize yatırıyoruz. Artı, bize kendimize hayat sigortası yapıyorlar, bir de oradan kesiyorlar. Yani her taraftan para kesiyorlar. Hayat sigortası, inek sigortası, ev sigortası...” diye konuştu.

CHP Milletvekili Gürer, “Krediyi de artık bankalar kolay vermiyor. Şartlarına uymuyorsa vermiyor. Şartları yerine getireceksin, sonra da bankanın belirlediği faize de razı olacaksın. "Oyun oynanırken kural değişmez" deniyor. Oysa şu anda kredi kullanmış bir bakıyorlar, kredilerdeki faizlerde artışlar meydana gelmiş. Çünkü orada serbest faiz anlaşması imzaladığı için istedikleri faizi yansıtıyorlar.” dedi.

Editör: Murat BERHUN